16/10/08, Χαιρετισμός Δημάρχου στο Συνέδριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Π.Κ.

 

« ΟΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ  ΤΟΝ  21ο ΑΙΩΝΑ»

 

                                                                                    Πανεπιστημιούπολη 16-10-08

 

Αξιότιμοι κύριοι Καθηγητές

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

 

Καλωσορίζουμε στην πόλη μας  την πρόκληση του 21ου αιώνα και όλους εσάς διακεκριμένους επιστήμονες και ενεργούς πολίτες που έχετε επιφορτιστεί με το δύσκολο ρόλο της κοινωνικής  αφύπνισης, της ενεργοποίησης και της αποτελεσματικής δράσης.

 

Οι κοινωνίες, ζωντανοί και πολυκύτταροι οργανισμοί, μεταλλάσσονται, προκαλώντας ανατροπές και απαιτώντας ριζική αναδόμηση σε νέες κοινωνικές βάσεις και θεσμούς ικανούς να υποστηρίξουν της επιβίωσή τους.

 

Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, προοιωνίζει κλιμακωτές  αλλαγές στην κοινωνική δομή ενώ η επιβάρυνση που αντανακλαστικά θα υποστεί το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών  θα είναι πολύ σύντομα  εμφανής   κι ελπίζουμε να μην οδηγήσει σε μη  αναστρέψιμες καταστάσεις.

 

Βιώνοντας πλέον πιο έντονα τη σχέση αλληλεξάρτησης των οικονομικών δεικτών με την ποιότητα ζωής μας, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός κοινωνικού σχεδιασμού που θα καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες με σεβασμό στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στην άντληση  των φυσικών πόρων του πλανήτη.

 

Το χρέος των Κοινωνικών Επιστημών και των Τεχνολογικών είναι μεγάλο. Η συμβολή τους, εξάλλου, στην ευημερία του ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη.

 

Στη σημερινή εποχή που ο παγκόσμιος ανθρωπολογικός χάρτης αλλάζει, με τα μεταναστευτικά κύματα που διατρέχουν κάθε χώρα να επαναπροσδιορίζουν την έννοια του κράτους,  με τις δυνάμεις που μέχρι σήμερα καθόριζαν την παραγωγή και κατανάλωση να κλονίζονται, με  την αύξηση των ελλείψεων σε βασικά αγαθά διαβίωσης και τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό  των αναγκών, οι κοινωνικές επιστήμες καλούνται να εξισορροπήσουν τα αντίθετα ρεύματα και να προτείνουν τον ασφαλή  επανακαθορισμό των δομών που αποτελούν το θεμέλιο λίθο κάθε υγιούς  κοινωνίας.

 

Η πρόοδος των κοινωνικών επιστημών είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει την βελτίωση της παιδείας,  θα προωθήσει την ορθή χρήση της γνώσης και θα ενισχύσει την παραγωγή νέας, θα εγκαινιάσει συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες με τη συμμετοχή και τη σύμπραξη άλλων εξίσου σημαντικών επιστημών (ιατρικής, τεχνολογίας, οικονομίας  κτλ) και της πολιτικής βούλησης μπορούν εγγυηθούν την παγκόσμια αειφορεία.

 

Σε ότι αφορά το Δήμο Ρεθύμνου επιτρέψτε μας να σας διαβεβαιώσω ότι πολιτική βούληση υπάρχει και μάλιστα ισχυρή. Έχουμε την τιμή να διατηρούμε μια γόνιμη σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις Σχολές του και θεωρούμε ότι τα οφέλη από αυτή τη σχέση είναι πολλά, σημαντικά και γνωστά στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και ο Κοσμήτοράς  της κ. Παπαδόπουλος  τροφοδοτούν συνεχώς τη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία με ισχυρά ερεθίσματα και ενισχύουν σταθερά  την επικοινωνία της με την  Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

 

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε όλους τους εμπνευστές και συμμετέχοντες στη διοργάνωση του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου, από το οποίο ελπίζουμε να βγούμε φτωχότεροι σε  εγωϊστικές απαιτήσεις και  πλουσιότεροι σε γνώση και θέληση να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας και να βελτιώσουμε τη ζωή τη δική μας και των άλλων.  

 

Να είστε καλά.

 

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)