15/05/09,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Η σημερινή συνάντηση είναι από εκείνες στις οποίες πραγματικά χαίρεται κανείς να συμμετέχει. Σα φιλική συντροφιά, όπου με καλή παρέα  συζητάμε για θέματα που μας απασχολούν, ακούμε απόψεις ενδιαφέρουσες από ανθρώπους ξεχωριστούς, ανταλλάσσουμε σκέψεις κοινές και  ιδέες διαφορετικές, χωρίς τους τυπικούς ενδοιασμούς που επιβάλλουν οι οριοθετημένες συσκέψεις.

 

Ο Σύλλογος Υπέρ Διαδόσεως Καλών Τεχνών μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αυθόρμητες πνευματικές περιπλανήσεις. Συνεχώς μας δίδει ερεθίσματα να ασχοληθούμε με την ουσία των πραγμάτων, η οποία συνήθως  είναι απλή και ξεκάθαρη όταν δεν  εγκλωβίζεται σε περίπλοκες πρακτικές και δαιδαλώδεις σκέψεις.

 

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε την παγκόσμια πλέον ανησυχία για το αυριανή μέρα  του κόσμου μας μ'' έναν άνθρωπο που η σκέψη του είναι ελεύθερη από τα δεσμά του εφήμερου γι'' αυτό κι έχει τη δυνατότητα να μας ταξιδεύει στο μέλλον και να μας βοηθά να το ερμηνεύσουμε . Ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο συγγραφέας, ο πολιτικός, ο δημοσιογράφος, ο αιώνιος έφηβος, ο Κρητικός είναι μαζί μας, πρόθυμος, όπως πάντα,  να  μας μυήσει στα μυστικά της κοσμοθεωρίας του. Τον καλωσορίζουμε όπως καλωσορίζουμε εμείς οι Κρητικοί ένα φίλο ακριβό, ένα γνήσιο Κρητικό που η σκέψη του κουβαλά πάντα μαζί της την αύρα του Κρητικού πελάγους και την περηφάνια των βουνών της Κρήτης.

 

Αιρετικός και δογματικός ο Μίμης Ανδρουλάκης, δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα, στα στερεότυπα, στα κοινώς αποδεκτά μια και για τον ίδιο η ζωή είναι μια αδιάκοπη κίνηση, γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις. Ανατρεπτικός  ο ίδιος, συνεχίζει να ταρακουνά την πολιτική ζωή της χώρας, για να μην βαλτώσει σε ξύλινους λόγους και  άκαμπτες πρακτικές. Τολμά να εκτίθεται, με τα κείμενα και τις προφορικές του παρεμβάσεις , αναλαμβάνοντας με γενναιότητα το κόστος.  Κείμενα που είναι προφητικά όταν αναφέρονται στο μέλλον κι εξελίσσονται σε ιστορικά όταν τα διαβάζουμε αφού τα γεγονότα που πρόβλεψε έχουν επαληθευτεί. Είναι θαυμαστή η οξυδέρκειά του κι αυτή η μοναδική του ικανότητα να ξεχωρίζει αβασάνιστα το ψεύτικο από το αληθινό, να περιγράφει ρεαλιστικά το σήμερα και να προβλέπει με διαύγεια το αύριο.  Ξεφυλλίζοντας κανείς τα βιβλία του, από την ποικιλομορφία των θεμάτων που θίγει κάθε φορά, διαπιστώνει την ευρύτητα της γνώσης του, τη διεισδυτικότητά του σε βαθιά και σύνθετα προβλήματα, την φρεσκάδα της σκέψης του, την επαναστατικότητα της δράσης του, τη δημιουργική αμφισβήτηση που είναι διάχυτη σε όλη τη συγγραφική του κατάθεση.

 

Ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν υπόκειται σε κανόνες. Απλώς τους μεταφράζει και με κριτική ματιά τους επαναδιατυπώνει, τους καθαιρεί και τους επικαιροποιεί, θέτοντας τους στην κρίση μας  και καλώντας μας να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Είναι σημαντικό ειδικά την εποχή που διανύουμε, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μοιραία θα συμπαρασύρει κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς, θα ισοπεδώσει ιδεολογίες  και αισθήματα, θα ανατρέψει όλα όσα νομίζαμε πως ξέραμε και θα προκαλέσει επικίνδυνες ρωγμές στην εύθραυστη ασφάλειά μας, να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς. Μια εναλλακτική πρόταση που θα μας δώσει δύναμη να βρούμε τις σταθερές μας για να ισορροπήσουμε.

 

Διαβάζοντας το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τον πρωτότυπο τίτλο «Λευκό κοτσύφι, Blue Tree, Μαύρο καράβι» καταλαβαίνουμε  γιατί έφτασε ο κόσμος μας ως εδώ, σ'' αυτή την θλιβερή κοινωνικο- οικονομική κατάσταση, αντιλαμβανόμαστε τις προεκτάσεις της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας  και τη θέση μας μέσα σ'' αυτή,  την τόσο απρόσωπη ως χθες και τόσο απτή σήμερα. Κυρίως, αντιλαμβανόμαστε  το ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε σε αυτές τις αλλαγές γιατί πρωτίστως εμάς αφορούν. Και το μέλλον που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. 

 

Ο συγγραφέας επιχειρεί, όπως ο ίδιος λέει,  να μας «μυήσει στη «βαθιά μνήμη» των κρίσεων και των μετασχηματισμών του καπιταλιστικού συστήματος , στα νέα υβρίδια, τα όρια, τα μυστήρια και τις σεισμικές μετατοπίσεις του νέου καπιταλισμού που μετακινούν το κέντρο βάρους του ανατολικότερα.» Μας προκαλεί να κατανοήσουμε την ιστορία όπως θα γραφτεί τα επόμενα 20 χρόνια και να απαντήσουμε στο αν θα συμμετάσχουμε στη γραφή της ή αν απλώς θα παραμείνουμε θεατές και θύματα της  εξέλιξης, η οποία όπως είπε και ο Δαρβίνος «είναι πιο έξυπνη από μας»!

 

Η σαρωτική γραφή του γκουρού της πολιτικής και προφήτη της συγγραφής, έχει ένα επιπλέον γοητευτικό στοιχείο: το πλατωνικά ερωτικό. Σε μια συνέντευξή του στην ερώτηση «τι σας κάνει να   σηκώνεστε το πρωϊ»  απάντησε : «Η μάταιη απόπειρα να κρατήσω ζωντανά τα όνειρα της  νύχτας. Στο τελευταίο βιβλίο μου για το κραχ , ο ήρωας είναι ο άνθρωπος που έφτιαχνε μπρεκφαστ στις γυναίκες. Προσπαθεί να φέρει τον έρωτα από τις σκιές της νύχτας στις πρώτες αχτίδες του ήλιου» .

 

Ας τον αφήσουμε λοιπόν να μας παρασύρει από τις σκιές του σήμερα στις αχτίδες ενός ελπιδοφόρου αύριο. Με τις προτάσεις του και τις μαντινάδες του που τόσο καλά ξέρει. Και με την ευχή ετούτη η κρίση τελικά να προσομοιάσει με το λατινικό V που αναφέρει στο βιβλίο του  και όχι με το L ή το W.

 

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.

 

29 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)