14/09/09, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ

                                                                                Σπίτι του Πολιτισμού

                                                                                                 11-09-09

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Συναντιόμαστε σήμερα εδώ για να εκπληρώσουμε ένα σημαντικό χρέος, ατομικά και συνολικά ως κοινωνία απέναντι σε μια προσωπικότητα που σφράγισε με τον  πιο αυθεντικό και ανθεκτικό στο χρόνο, τρόπο, την ιστορία των ανθρώπων του Ρεθύμνου: τον Παντελή Πρεβελάκη, τον Ακαδημαϊκό, τον Λογοτέχνη, τον Πεζογράφο, τον Θεατρικό Συγγραφέα, τον Ποιητή, τον Μελετητή της Τέχνης το Δοκιμιογράφο αλλά πάνω απ’ όλα τον γνήσιο Ρεθυμνιώτη.

Τον άνθρωπο που μέσα από τα έργα του ύμνησε τις αρετές, την αρχοντιά, τη σεμνότητα, την ευγένεια αλλά και τον ηρωϊσμό, το θάρρος και τη λευτεριά  συνδέοντας τις με το γενέθλια πόλη του που δεν έπαψε ποτέ να κουβαλά, ως ιερό φορτίο, στην ψυχή του. Σπάνιος ευπατρίδης, ανώτερος άνθρωπος που δεν δίστασε ποτέ να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου, που δεν σταμάτησε σε όλη τη διάρκεια της πλούσιας σε δημιουργία ζωής του να κρατά την εικόνα του Ρεθύμνου ολοζώντανη. Σε όποιο υψηλό μετερίζι κι αν βρέθηκε, όσες τιμές και αναγνώριση κι αν  δικαίως κατέκτησε,  το Ρέθυμνο ήταν μαζί του: σαν ένα πρόσωπο με μνήμη, επιθυμίες όνειρα και πίκρες, σαν ένα σύμβολο και ιδανικό μαζί.  

Η σημερινή εκδήλωση, την οποία έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Αρκαδίου, αποτελεί έκφραση της ισχυρής μας πρόθεσης να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το υπέροχο έργο του Παντελή Πρεβελάκη.

Συνιστά την κατάθεση της επιθυμίας μας να εντάξουμε το πνευματικό πλούτο που μας κληροδότησε αλλά και τα ευγενή αισθήματα που μας δίδαξε  μέσα στη ζωή μας, στην κουλτούρα μας, στην παιδεία μας.

Συμβαίνει συχνά οι μεγάλοι δημιουργοί να μην είναι τόσο  γνωστοί στον τόπο που τους γέννησε  όσο θα ’πρεπε.

Σήμερα λοιπόν καταθέτουμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα τη βούληση μας να αναδείξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη σπουδαία αυτή κληρονομιά, να απομυζήσουμε τα οφέλη  που είναι διάχυτα στο έργο του Παντελή Πρεβελάκη να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του «Να είσαι περισσότερος» που έγραψε στον «Κρητικό»,  να μοιραστούμε μαζί του αυτή την ανόθευτη αγάπη για την πόλη μας, την αρχόντισσα, που τα σπίτια της είχαν πάντα τις πόρτες τους ανοιχτές  στους επισκέπτες «λες κι ήταν ανοιγμένες εξεπίτηδες για του λόγου τους» και για να  καθησυχάσουμε, έστω και αργά, το φόβο του που τον κατέθεσε στο Χρονικό» λέγοντας: « Γράφω όλα τούτα κι έχω το φόβο μέσα μου μήπως ο σημερινός που δεν τα ξέρει  τα  καταφρονέσει και βρει πως είναι χαμένος κόπος να τα διαβάζει».

Ας αποτελέσει, λοιπόν, η σημερινή εκδήλωση, το εφαλτήριο για τη διοργάνωση και άλλων αντίστοιχου περιεχομένου εκδηλώσεων και την επιβεβαίωση της δέσμευσής μας ότι θα συνεχίσουμε να αποτίουμε την προσήκουσα τιμή στον μεγάλο πνευματικό Ρεθεμνιώτη, διαποτίζοντας τη νεολαία μας με τα διαχρονικά του μηνύματα και τις αξίες του.

Με τη βοήθεια των σημερινών μας ομιλητών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους, με όλους εσάς που είστε παρόντες και με όλους όσοι νοιάζονται για την πόλη μας, ας αποδείξουμε πως το Ρέθυμνο ξέρει να εκτιμά, να σέβεται και να τιμά τους άξιους απογόνους του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)