14/09/09, XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

                                                                              Τέμενος Μασταμπά   

                                                                                             12/09/09

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

Ο χώρος που βρισκόμαστε  σήμερα καθώς και το πολύτιμο περιεχόμενό του αποτελεί πλήρωση ενός πολύχρονου ονείρου κι ενός επίμονου σκοπού, επιστέγασμα μιας  καλά οργανωμένης προσπάθειας που εμπνεύστηκε από το όραμα κάποιων ανθρώπων που είναι ταγμένοι στην προσφορά.

Το Παλαιοντολογικό  Μουσείο Ρεθύμνου, είναι πλέον γεγονός που κοσμεί την πόλη μας και πλουτίζει τη γνώση μας εδώ και καιρό. Σήμερα, με δικαιολογημένη υπερηφάνεια και ειλικρινή χαρά εγκαινιάζουμε επισήμως  τη λειτουργία αυτού του σημαντικού δίαυλου επικοινωνίας μας με τη Φύση και ισχυροποιούμε το δεσμό μας με αυτή.

Στις προθήκες του Μουσείου βρίσκεται η καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι τελικά η ανθρωπιά και η Φύση θα επιβιώσουν, σε πείσμα της ξέφρενης μηχανιστικής ζωής στην οποία οδηγούμαστε. 

Αυτός είναι άλλωστε κι ένας από του σκοπούς που επιτελεί ένα Μουσείο. Τη σύνδεση του παρελθόντος με το Παρόν , τη συνέχεια της ζωής στο χρόνο και την επικράτησή της έναντι κάθε φθαρτού και ασήμαντου.

Η ιστορία του Μουσείου, ευτυχώς δεν είναι τόσο παλιά όσο τα ευρήματα που φιλοξενεί. Φέρει όμως ανεξίτηλη τη σφραγίδα αρκετών επιστημόνων Ελλήνων και Ξένων, θεσμικών φορέων αλλά και απλών ανθρώπων του Ρεθύμνου, που αφοσιώθηκαν, αρκετές δεκαετίες πριν, στην αναζήτηση των παλαιοντολογικών ευρημάτων, όπως ο Γερμανός Αρχαιολόγος κ. Κούς που μελέτησε επιστημονικά τα ευρήματα που με τη βοήθεια του  Αγρότη κατ’ επάγγελμα Χαράλαμπου Τσικαλά ανέσυρε από τη λήθη του χρόνου και τα σπάργανα της Γης.

Το Παλαιοντολογικό  Μουσείο Ρεθύμνου όμως, θα παρέμενε ευγενής στόχος αν δυο κυρίες που το όνομά τους έχει συνδεθεί με την Τέχνη και τον Πολιτισμό στη χώρα μας δεν υιοθετούσαν πρόθυμα το φορτίο της ίδρυσης ενός τέτοιου Μουσείου στο Ρέθυμνο σα να ήταν προσωπική τους υπόθεση. Φυσικά, αναφέρομαι στην κα Νίκη Γουλανδρή και την κα Φαλή Βογιατζάκη.

Έτσι, με τη δική τους βοήθεια και συμβολή, η πόλη μας καλωσορίζει μια ακόμη Επιστήμη στους κόλπους της, την Παλαιοντολογία, υποδέχεται με ενθουσιασμό ένα σημαντικό κομμάτι της Φυσικής Ιστορίας της και δηλώνει πρόθυμη να μυηθεί σε μυστικά καλά κρυμμένα στο χρόνο ώστε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τη Φύση και να της αποδώσει το σεβασμό που της αξίζει.

Ο Δήμος Ρεθύμνου, που φιλοξένησε για πάνω από 20 χρόνια ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων και συμμετείχε στο βαθμό που μπορούσε στην αποκατάσταση του κτηρίου με επίβλεψη των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης, τη διενέργεια των απαιτούμενων δημοπρασιών και τη συντήρηση του υπέροχου κήπου που περιβάλλει το μνημείο, καταθέτει τις θερμές ευχαριστίες του στο Ίδρυμα Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παράρτημα του οποίου αποτελεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, και ιδιαιτέρως τις κυρίες Γουλανδρή και Βογιατζάκη  καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που συνεργάστηκε άψογα και αποτελεσματικά στον τομέα της χρονολόγησης των ευρημάτων  και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του Μουσείου.

Εύχομαι το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου να λειτουργήσει ως ένας  ζωντανός και γόνιμος πυρήνας πολιτισμού, ένας αποκρυπτογράφος της εξελικτικής πορείας της ζωής, ένα μυστηριώδες και γοητευτικό ταξίδι στο χωροχρόνο, ένα σύγχρονο και ασφαλές μονοπάτι συνάντησης μας   με το παρελθόν.

Ο Δήμος μας θα στηρίξει το Μουσείο, που αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής μας  και της κουλτούρας της πόλης μας, με όποιο τρόπο και μέσα διαθέτει.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου αποτελεί το θησαυροφυλάκιο παλαιοντολογικών ευρημάτων  του νησιού μας. Τα σπήλαια του νομού μας είναι πλούσια σε αδιαμφισβήτητης ποιότητας και ιστορικής αξίας ευρημάτων.

 Γι’ αυτό και έχουμε υποχρέωση ως πόλη, να στηρίξουμε τη λειτουργία του, να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να συνεργαστούμε είτε μέσα τις υπηρεσίες και τους φορείς είτε μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα είτε μέσα από τουριστικές επιχειρήσεις είτε ως μεμονωμένοι επισκέπτες, με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί ώστε το Παλαιοντολογικό Μουσείο να συνδεθεί  με τα μνημεία της πόλης μας και τις άλλες μουσειακές της συλλογές και, μαζί, να αποτελέσουν ένα πολιτιστικό ιστό, αδιάρρηκτο και αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και του Πολιτισμού του Ρεθύμνου.

Είμαι βέβαιος για την επιτυχή του πορεία κι εύχομαι οι έρευνες των Παλαιοντολόγων να είναι πάντοτε επιτυχημένες ώστε να εμπλουτίζουν συνεχώς τις προθήκες του και να πλουτίζουν τη γνώση μας.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)