13/10/08,Χαιρετισμός Δημάρχου στο Σύλλογο "Οι φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη"

 

Αξιότιμοι Κύριοι Καθηγητές

Αγαπητοί φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη

Κυρίες και Κύριοι

 

Το Ρέθυμνο σας καλωσορίζει με αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού.

 

Η πόλη μας με το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, η «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών» σας απευθύνει τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την αξιέπαινη προσπάθειά σας να αναδείξετε την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας και να μυήσετε τους Ευρωπαίους πολίτες στη μαγεία της.

 

Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική την επικαιροποίησή της μέσα από την παρουσίαση των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώσατε και πραγματικά μας συγκινεί η επιμονής σας γι'' αυτή την έκδοση που θα αποτελέσει ένα εύχρηστο και επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο προσέγγισης της ελληνικής γλώσσας.

 

Για μας τους Έλληνες είναι πλέον γνωστή η συχνή χρήση των ελληνικών όρων στις επιστήμες της Ιατρικής, της Φυσικής, της Χημείας και άλλων. Δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε τους δύο μνημειώδεις λόγους του πρώην Πρωθυπουργού και Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα στην Ουάσιγκτον το 1957 και το 1959, ο οποίος απευθυνόμενος στους συνέδρους της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης, χρησιμοποίησε αγγλικές λέξεις που είχαν ελληνική ρίζα.

 

Είχα κι εγώ μια προσωπική εμπειρία και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας γιατί είναι ενδεικτική της θέσης που κατείχε η ελληνική γλώσσα τα παρελθόντα χρόνια στην ανώτερη εκπαίδευση των νέων.

 

Αρκετά χρόνια πριν στο πλαίσιο ενός ταξιδιού μου στα παράλια της Μικράς Ασίας με πλησίασε ένας ηλικιωμένος κύριος και σε άπταιστα ελληνικά με ρώτησε αν ήμουν από την Ελλάδα. Στην ερώτησή μου αν ο ίδιος ήταν τουρκοκρητικός μου απάντησε ότι ήταν Μαλτέζος και παρότι προερχόταν από μια απλή οικογένεια ο ίδιος στη διάρκεια των σπουδών του έμαθε ελληνικά διότι όπως μου είπε δεν νοούταν ανώτερη εκπαίδευση στο εξωτερικό χωρίς τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

 

Στη σημερινή εποχή παρατηρείται μια τάση συρρίκνωσης της ελληνικής γλώσσας και συμπίεσής της σε στερεότυπες φράσεις. Η δυσκολία στην εκμάθησή της είναι μόνον ένα επιφανειακός λόγος που δεν αντικατοπτρίζει τις αληθινές αιτίες. Η μετανάστευση των Ελλήνων τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘70 δημιούργησε τον εκτός συνόρων Ελληνισμό που αγωνίστηκε να διατηρήσει την ταυτότητά του στις χώρες υποδοχής. Η 2η και 3η γενιά των Ελλήνων που ζουν μόνιμα πλέον στις χώρες που μετανάστευσαν οι γονείς τους, δεν υιοθετεί πλέον την ελληνική γλώσσα ως βασικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, διατηρεί ωστόσο μια διπολιτισμική ταυτότητα με έντονα τα ελληνικά στοιχεία στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την έννοια της οικογένειας και την τήρηση κάποιων παραδόσεων και εθίμων. Θεωρούμε ότι η συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας οδηγεί μοιραία και στη συρρίκνωση των αισθημάτων και της ελληνικής ψυχής. Χωρίς καμία ιμπεριαλιστική διάθεση πιστεύουμε στη δύναμή της και αναγνωρίζουμε τη συμβολή της στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι. Και είμαστε ευτυχείς κάθε φορά που συναντάμε φωτισμένους ανθρώπους όπως εσάς, κύριοι καθηγητές, να γίνονται άξιοι πρεσβευτές της. Γι'' αυτό και χαιρετίζουμε τη θαυμάσια πρωτοβουλία σας που τελεί υπό την αιγίδα του αξιότιμου Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου κ. Κονραντ Μπρουχ, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

 

Ο σημερινός ανθρωπολογικός χάρτης της Ευρώπης καταδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα των ευρωπαϊκών χωρών που προκαλείται κυρίως από τα μεταναστευτικά κύματα. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, αποτελεί την ασφαλέστερη γέφυρα επικοινωνίας σε αυτή την ανθρώπινη πολυμορφία και μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή διεξαγωγή ενός διαπολιτιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στο σεβασμό των παραδόσεων και της γλώσσας του κάθε λαού.

 

Εσείς αγαπητοί φίλοι, είστε η δική μας φωνή στο διάλογο αυτό. Ελπίζουμε την πρωτοβουλία σας να εμπνεύσει και άλλους Ελληνες ή φιλέλληνες να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής γλώσσας και να υποστηρίξουν με την ίδια θέρμη τη συμβολή της στην καλλιέργεια του ευρωπαϊκού πνεύματος.

 

Σας ευχαριστούμε και θα παραμείνουμε αρωγοί σε κάθε σας δράση που τιμά τον Ελληνισμό.

 

Να είστε καλά.

 

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)