13/09/2007, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στα εγκαίνια έκθεσης Ουκρανών Καλλιτεχνών

 

Φρούριο Φορτέτζα, Πέμπτη  13 Σεπτεμβρίου 2007

 

Κύριε Πρέσβη

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί  Φίλοι

 

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε και φέτος στην πόλη μας τους εξαίρετους  καλλιτέχνες  από την Ουκρανία που με τα έργα τους γέμισαν χρώματα και αισιοδοξία την καθημερινότητά μας. 18 εμπνευσμένοι δημιουργοί

  • μας προσφέρουν αυθόρμητα και με πολλή φαντασία 100

     εναλλακτικές προτάσεις θεώρησης της ζωής, 

  • μας προτείνουν ένα πολύχρωμο ταξίδι στη φύση,
  • μας παροτρύνουν να συνυπάρξουμε αρμονικά με το φυσικό μας περιβάλλον και να ανακαλύψουμε την κρυμμένη ποίηση που ενυπάρχει σε αυτή τη σχέση εξάρτησης.

Οι Ζωγράφοι, μέσα από την πλούσια ποικιλία χρώματος και φόρμας μας οδηγούν αβίαστα στον εικαστικό μύθο των παιδικών μας χρόνων.

 Κι ενώ συχνά, τα έργα που απεικονίζουν τη Φύση  αντανακλούν τον εσωτερικό κόσμο του δημιουργού τους, ωστόσο,  παραχωρούν το απεριόριστο δικαίωμα σε όποιον τα θαυμάζει να ανασύρει μνήμες και βιώματα από το δικό του παρελθόν, στιγμές μοναδικές που έζησε στη Φύση, που μοιράστηκε  με αγαπημένα του πρόσωπα που ίσως να μην υπάρχουν πια. Εικόνες γεμάτες κίνηση, αναμνήσεις που πάλλονται στη δίνη του χθες με το σήμερα και εκτείνονται στην αδέσμευτη έκταση του απείρου.

Η Έκθεση που φιλοξενείται στο Φρούριο της Φορτέτζας έχει για μας μια επιπλέον σημασία. Πριν από λίγες ημέρες ολόκληρα χωριά της Ελλάδος παραδόθηκαν σε ανηλεείς φλόγες. Το περιβάλλον καταστράφηκε, η Φύση και οι άνθρωποι πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα. Τα έργα της Εκθεσης μας συγκινούν. Μας θυμίζουν  την ομορφιά που χάθηκε και το χρέος που έχουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την οδυνηρή απώλεια.

Εξάλλου, εμείς  οι Κρήτες, από τη Μινωϊκή εποχή καταδείξαμε την αγάπη μας προς τη Ζωγραφική, όπως φαίνεται στις τοιχογραφίες από τα ανάκτορα της Κνωσσού, με κυρίαρχα στοιχεία το Φως και τα χαρούμενα χρώματα ως αντανάκλαση του χαρούμενου και ηλιόλουστου εξωτερικού περιβάλλοντος που πρόσφερε μια ανέμελη ζωή στους μακρινούς μας προγόνους. Για το λόγο αυτό, ανιχνεύουμε ευκολότερα και με περισσότερο  ενθουσιασμό τα μηνύματα που κάθε ζωγραφικός πίνακας με θέμα εμπνευσμένο από τη Φύση εκπέμπει.

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους καλλιτέχνες από την Ουκρανία για αυτή τη δυνατότητα που μας παρέχουν μέσα από τα έργα τους.

Κυρίως όμως, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Βαλέριι Τσίμπουχ και να εξάρω τη συμβολή του στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας ιδιαίτερα στους βασικούς τομείς ανάπτυξης, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

 Αξίζει να τονιστεί ακόμη ότι, σε ότι αφορά την πόλη μας, με τη βοήθεια του κ. Πρέσβη και τη σταθερή παρουσία και ενδιαφέρον του επίτιμου προξένου κ. Λίτινα, έχει εγκαθιδρυθεί ένας ευρύτατος δίαυλος επικοινωνίας και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ Ρεθύμνου και Ουκρανίας και ειδικότερα με την πόλη του Κιέβου με το οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί. Τιμούμε αυτή την αδελφοποίηση και ελπίζουμε με τη δική του συνδρομή να την ισχυροποιήσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, τους οποίους συνδέει η ίδια η Ιστορία, η κοινή πίστη , η εκτίμηση, η αγάπη και η αλληλεγγύη.

Εύχομαι το μέλλον να μας επιφυλάξει πολλές και γόνιμες συνεργασίες σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να μας δώσει πλείστες ευκαιρίες συναντήσεων και επαφών που επιθυμούμε και επιδιώκουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

26 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)