12/12/2011, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην Ημερίδα για τον Πρωτογενή Τομέα, την Κρητική Διατροφή και τη σύνδεση τους με τον Τουρισμό

                                                                       Αιθ. ΕΒΕ, 7/12/2011

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Το θέμα της αποψινής μας συνάντησης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πραγματικά χαίρομαι που διαπιστώνω ότι αναπτύσσεται μια έντονη δραστηριότητα στην κατεύθυνση της έγκυρης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας πάνω στις πολύπλευρες παραμέτρους του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεση του με το βασικότερο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας, τον Τουρισμό.

 Η Κρήτη, τόπος πλούσιος κι ευλογημένος από τη Φύση, έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από την ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, οι οποίες ενώ παραδοσιακά αποτελούσαν για τους Κρητικούς βασική ενασχόληση, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά σε παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η αλλαγή συνθηκών ζωής και ο προσανατολισμός των περισσότερων σε λιγότερο επίπονα και περισσότερο κερδοφόρα επαγγέλματα, οδήγησαν στην ατροφία και την υποβάθμιση τους. Ευτυχώς, όμως, για όλους μας, το νησί μας έχει ακόμη σημαντικά πλεονάσματα και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα .

 Μάλιστα, θα παρατηρούσε κανείς πως, με δεδομένο τον εκσυγχρονισμό των μέσων και των εφαρμογών που διατίθενται σήμερα - προϊόντα εξέλιξης της τεχνολογίας και σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχονται όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα επήλθε ως μια από τις καλύτερες επιλογές.

 Φυσικά σε αυτό συνέβαλλε και η καθυστερημένη αναγνώριση της σημασίας της Κρητικής Διατροφής και του καταλυτικού της ρόλου στη ανθρώπινη υγεία αλλά και η ενασχόληση νέων ανθρώπων που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και είναι σε θέση να εισάγουν και να διαχειριστούν νέες μεθόδους στην καλλιέργεια και παραγωγή, για την βελτίωση και μεγιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος καθώς και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που το απειλούν.

 

Επιπλέον, είναι σημαντική η αλληλοϋποστήριξη των δράσεων που αφορούν την ενίσχυση κι εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα με αυτές που επικεντρώνονται στην προώθηση του Τουρισμού. Η αποδοχή της αλληλεξάρτησης τους οδήγησε στην αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσυμπλήρωσή τους.

 

Έτσι, σήμερα, στο Ρέθυμνο απολαμβάνουμε τη λειτουργία πρότυπων επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες, πέραν του εμπορικού τους χαρακτήρα, επιτελούν το θαυμάσιο έργο της μύησης των ξένων επισκεπτών μας στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης και της κτηνοτροφίας της, δράση που συνδυάζεται και με τη μύηση στη φιλοσοφία που διέπει το κάθε παραγόμενο προϊόν και την ιστορία που συνοδεύει τη γέννηση και χρήση του.

 Πραγματικά ελπίζουμε να βρει μιμητές η πρωτοβουλία αυτή που αποδεδειγμένα ωφελεί ποικιλοτρόπως τον τόπο μας και τους ανθρώπους που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.

 Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία Γραφείου Αγροτικών θεμάτων, το οποίο με τον Καλλικράτη απέκτησε διευρυμένες αρμοδιότητες ενώ από το 2013 θα αναλάβει επιπλέον το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Γεωργίας. Παρά το μειωμένο προσωπικό, η συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία, πέραν του υγειονομικού έργου με το οποίο έχει επιφορτιστεί, έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία μιας αρχικής βάσης δεδομένων, το λεγόμενο Μητρώο Αγροτών των Δήμων, ώστε να έχουμε μια συνολική λεπτομερή εικόνα του συνόλου του αγροτικού δυναμικού μας.

Παράλληλα:

Υιοθετεί δράσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα,

Προωθεί τη δημιουργία ενός δικτύου αγροτικών Δήμων ώστε να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό επίπεδο συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ τους,

Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί ο Δήμος μας για να υποστηρίξει αμεσότερα και αποτελεσματικότερα αγροτικές δράσεις,

Υποστηρίζει την ολοκληρωμένη, βιολογική γεωργία και τη διαχείριση των βοσκοτόπων και

Αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους διευκολύνοντας τους στην επικοινωνία τους με το Γραφείο Αγροτικών θεμάτων, παρέχοντας του τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους και να λάβουν άμεσες απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να ταλαιπωρούνται σε χρονοβόρες μετακινήσεις.

 

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου μας με αρμόδιες φορείς και εν όψει της εφαρμογής της Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) , περιλαμβάνεται στις προθέσεις μας η διοργάνωση μιας Ημερίδας με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να ενημερωθούμε επισήμως για όσα προβλέπονται στην ΚΑΠ αλλά και για το λεγόμενο «Καλάθι του Παραγωγού» και τι αυτό θα περιλαμβάνει.

 Σίγουρα είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε με αμεσότητα, σοβαρότητα και ουσιαστική ενασχόληση, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, να αναδειχθεί ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί να παίξει στην οικονομική αλλά και κοινωνική ανάκαμψη του τόπου μας, μέσα από τον αποτελεσματικό συνδυασμό του με την Κρητική Διατροφή και τον Τουρισμό. Αναμφίβολα, αποτελούν τρία από τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και αξίζουν την προσοχή μας.

Συγχαίρω την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής Ημερίδας, ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές που θα μας διαφωτίσουν με τη γνώση και την εμπειρία τους εύχομαι να δίδονται συχνά τέτοιες αφορμές συνεργασίας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)