12/01/09, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της πόλης μας, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» για να γιορτάσουμε μαζί την ολοκλήρωση μιας σπουδαίας παρέμβασης, της Πλατείας του Τούρκικου Σχολείου που θα δώσει μια αναζωογονητική πνοή στην πόλη μας.

 

Η Νέα Πλατεία δεν είναι απλώς ένα αναπτυξιακό έργο. Είναι η αφετηρία για την έναρξη μιας νέας εποχής. Και είμαστε ευτυχείς που τα εγκαίνια της Πλατείας συμπίπτουν χρονικά με την υποδοχή της νέας χρονιάς.

 

Η πόλη μας άλλαξε και μαζί της κι εμείς. Το Ρέθυμνο μεταμορφώνεται σε μια φιλική και λειτουργική για τον κάτοικο και τον επισκέπτη πόλη. Η νέα Πλατεία και οι κτιριακές υποδομές που τη συνοδεύουν ετοιμάστηκαν και παραδίδονται σε όλους τους Ρεθεμνιώτες για να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και να την αναβαθμίσει.

 

Το συγκεκριμένο έργο, όπως ακούσατε, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 και μέχρι να ολοκληρωθεί δοκίμασε τις αντοχές όλων μας .

 

Περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με κυριότερη την ανάπλαση πολλών μικρών ιδιοκτησιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με την αποκατάσταση ερειπωμένων κτισμάτων που αγόρασε και αξιοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνου, θέτοντάς τα στην υπηρεσία της κοινωνικής μέριμνας και του Πολιτισμού, αποτελούν πλέον ένα πνεύμονα αισθητικής και ποιοτικής αναβάθμισης του Ιστορικού μας Κέντρου.

 

Ειδικότερα:

 

Το «Σπίτι του Πολιτισμού», που μας φιλοξενεί σήμερα και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει το κέντρο της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Ένα όμορφο, λειτουργικό οικοδόμημα που θα λειτουργήσει ως χώρος έκφρασης και δημιουργίας όλων των Ρεθυμνιωτών αφού σύλλογοι, σχολεία αλλά και ιδιώτες θα μπορούν δωρεάν να το χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις πνευματικές τους αναζητήσεις και να παρουσιάσουν τις δράσεις τους.

 

Δίπλα μας, βρίσκονται ήδη αποπερατωμένα τα κτήρια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.ΦΗ.). Δυο δομές που απευθύνονται στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: Τα παιδιά μας που με τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους και με πρωτοφανή ενθουσιασμό ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ και στους ηλικιωμένους, που αξίζουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τους παρέχεται πλέον γενναιόδωρα.

 

Επιπλέον, ο Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός, ένα έργο υπερώριμο που αναμένει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, για να μη σπαταλήσουμε άλλους πόρους του Δήμου στερώντας τους από άλλες, μη επιλέξιμες, ανάγκες του, θα ετοιμαστεί για να εξυπηρετήσει τα βρέφη ρεθυμνιώτικων οικογενειών.

 

Η ολοκλήρωση αυτού του έργου ήταν για όλους μας μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που συχνά μας παρέπεμπε στην Ελληνική Μυθολογία: πότε στη Λερναία Υδρα και πότε στις Συμπληγάδες Πέτρες. Μακρύς φάνηκε ο δρόμος για την Ιθάκη αλλά ευτυχώς σταθήκαμε πιο τυχεροί από τον Οδυσσέα και δε μείναμε μόνοι μας στο τέλος της διαδρομής. Ξεκινήσαμε και το τελειώσαμε μαζί: Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος και η Τεχνική του Υπηρεσία, το Γραφείο Π.Πόλης, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι ανάδοχοι του έργου, οι δημότες.

 

Συμμέτοχοι σ'' ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίσαμε.

 

Θεωρώ λοιπόν χρήσιμη μια γρήγορη αναδρομή στην πολυδαίδαλη πορεία του για να το γνωρίσουμε, να το αγαπήσουμε και να το υποστηρίξουμε όπως του αξίζει.

.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ

 

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα. Ο Μελετητής του έργου Στάθης Κελέκης, ως μεταπτυχιακός φοιτητής είχε βασίσει τη εργασία του στην ανάπλαση της Πλατείας του Τούρκικου. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ενστερνίστηκε την ιδέα και αποφάσισε να πραγματοποιήσει το έργο εντάσσοντάς το στο Γ΄Κ.Π.Σ.

 

Αρχικά καταρτίστηκε η Πρόταση Προστασίας και Ανάδειξης κεντρικού οικοδομικού τετραγώνου στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. Η εκπόνηση της σχετικής Μελέτης έγινε αρχές του 2001. Η έγκριση της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ ήρθε τον Ιούνιο του 2003.

 

Το έργο εντάχθηκε επισήμως το 2004 για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2006. Στη διετία που μεσολάβησε έγινε η εσωτερική διαδικασία εκπόνησης των Μελετών, μας έλειπαν όμως οι αδειοδοτήσεις, οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα Υπουργεία και η αγορά των ιδιοκτησιών.

 

Δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Άλλωστε έχω μάθει στη ζωή μου να λέω «τέλος καλό, όλα καλά».

 

Θα πω μόνον ότι η πλατεία δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2007, η σύμβαση υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2008 ενώ το έργο είχε τελική προθεσμία παράδοσης τον Δεκέμβριο του 2008! Δηλαδή, τυπικά, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως έργο μέσα σε 10 μήνες!

 

Αλλά και το «Σπίτι του Πολιτισμού» συμβασιοποιήθηκε μόλις τον Γενάρη του 2007, όταν πλέον είχε εξασφαλιστεί η οικοδομική άδεια, και παραδόθηκε ολοκληρωμένο τον Οκτώβριο του 2008, πριν από 2 μήνες δηλαδή.

 

Τα κτίσματα για το ΚΔΑΠ και το ΚΗΦΗ δημοπρατήθηκαν τον Μαϊο του 2007, η σύμβαση εκτέλεσής του υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2007 και η αποκατάστασή των ερειπωμένων κτισμάτων που θα φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες δομές ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

 

Όλες οι δημοπρατήσεις τελούσαν υπό τη σοβαρή προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα συναινούσαν στη μεταβίβαση των ιδιοκτησιών τους αφού ο Δήμος δεν είχε ως εργαλείο πίεσης την πράξη Αναλογισμού και μια παλιότερη απόπειρα του Δήμου για τον καθορισμό τιμής μονάδος απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το Δικαστήριο.

 

Η απόκτηση λοιπόν της γης και των κτισμάτων, προϋπέθετε μια σειρά χρονοβόρων και ψυχοφθόρων διαδικασιών αρχής γενομένης με τις συμφωνίες που έπρεπε να γίνουν με τους ιδιοκτήτες που ευτυχώς κατέληξαν αισίως αφού οι πωλητές μας εμπιστεύτηκαν. Σκεφτείτε ότι μόλις πριν από 2 μήνες, εξοφλήθηκε, με καθυστέρηση για λόγους γραφειοκρατικούς, η ιδιοκτησία Αποστόλου ενώ η ιδιοκτήτρια της εισόδου από την οδό Βερνάδου, μας επέτρεψε την καθαίρεση της ιδιοκτησίας της χωρίς καν να έχει συνταχθεί το σχετικό συμβόλαιο.

 

Δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πραγματικά θα χρειαστεί να μιλάμε ώρες. Θεωρώ απαραίτητη ωστόσο μια αναφορά στο κόστος του εγχειρήματος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα ποσά που διετέθησαν στη σπουδαία αυτή παρέμβαση.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ

 

Η συνολική δαπάνη λοιπόν του Προγράμματος ανήλθε στο ποσό των 4.113.791 € (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και 813.527 € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

 

Ο Δήμος μας δέσμευσε και θα πληρώσει ποσό ύψους 2.5 περίπου εκατομμυρίων €, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες μας. Όμως είμασταν αποφασισμένοι να το κάνουμε και το υποστηρίξαμε με όλες τις δυνάμεις και με κάθε διαθέσιμο μέσο.

 

Έτσι λοιπόν, η νέα μας Πλατεία είναι η απάντηση του Ρεθύμνου στο φαινομενικά αδύνατο. Είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά όταν υπάρχει επιμονή, υπομονή και ισχυρή βούληση.

 

Παρότι το θεωρώ αυτονόητο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις κοινωνικές απολαβές του έργου και την αντανάκλασή του στην καθημερινότητά μας αλλά και στην μελλοντική εξέλιξη του Ρεθύμνου.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ - ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Η νέα πλατεία αποτελεί έκφραση της κοινής μας επιδίωξης: τη δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων χωρίς επαγγελματικές χρήσεις, απεκδυμένων από την άναρχη οικιστική μανία που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες πόλεις. Από τα πρώτα πράγματα που προσέχει κανείς όταν επισκεφθεί το χώρο της Πλατείας είναι η απουσία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από βορά, δύση και νότο, γεγονός που κατοχυρώσαμε θεσμικά και για το μέλλον.

 

Η νέα μας Πλατεία είναι τόπος συνάντησης των ανθρώπων. Είναι ένα αντίδοτο στο πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων που επεσήμανε η σχετική Μελέτη του Ε.Μ.Π. Είναι τόπος αναψυχής, όασης ανάπαυσης και γαλήνης, είναι πρόσκληση επικοινωνίας, είναι αφορμή αρμονικής συνάθροισης, είναι χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες πολιτικής προστασίας, είναι αιτία ανασύνθεσης ενός ανομοιογενούς πληθυσμού που πρέπει να μάθει να συνυπάρχει και είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα ευνοούν αυτή τη συνύπαρξη.

 

Επιπλέον, είναι μια αισθητική παρέμβαση που έλειπε από την Παλιά Πόλη. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδράσει με τρόπο θετικό στην επιδιωκόμενη ανασύνθεση του πληθυσμού της Π.Πόλης που τα τελευταία χρόνια σημείωσε μια σημαντική μετακίνηση των ντόπιων προς τα περίχωρα με αποτέλεσμα σήμερα πλέον η κατοικία να αξιοποιείται από τους οικονομικούς μετανάστες προκαλώντας συνθήκες γκετοποίησης στο πιο όμορφο και πιο συχνά επισκέψιμο κομμάτι του Ρεθύμνου.

 

- Μια εξίσου σημαντική παράμετρος που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί είναι η υπεραξία που δημιουργεί στις ιδιοκτησίες είτε αυτές αφορούν γη, είτε κτίσματα είτε επαγγελματικούς χώρους. Η απλή λογική αλλά και η πράξη αποδεικνύουν ότι ένα σπίτι ή ένα κατάστημα αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν γειτνιάζει με μια σύγχρονη πλατεία που σφύζει από ζωή απ'' ότι όταν είναι πλάϊ σε ερείπια που δημιουργούν εστίες μόλυνσης και προσβάλλουν την αισθητική μας ή σε μια άναρχα λειτουργούσα περιοχή. Είμαστε βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο έργο σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Διατάγματος των Χρήσεων Γης θα δώσει κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επαγγελματικών χρήσεων στην περιοχή.

 

Η Πλατεία μας, λειτουργεί και ως γέφυρα διασύνδεσης της Παλιάς με τη Νέα Πόλη .

 

Την πόλη, θα πρέπει όλοι όσοι σχεδιάζουν και οραματίζονται το μέλλον της να την αντιληφθούν και να την μελετήσουν ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο λειτουργικό σύνολο. Τα αναπτυξιακά έργα σε μία πόλη όπως την δική μας, που στην πλειοψηφία τους είναι έργα ανάπλασης, θα πρέπει να συνδέουν το χθες με το αύριο, την ιστορία με το σήμερα.

 

Η Πλατεία που σήμερα σας παρουσιάζουμε, είναι ένα έργο που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Περιβάλλεται από δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και συνδέεται χωροταξικά με μερικά από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Παλιάς Πόλης που αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα οι ι 4 είσοδοί της απ'' όλες τις κατευθύνσεις την καθιστούν ως κεντρικό πυρήνα επικοινωνίας με όλο το ιστορικό κέντρο.

 

Με τη βοήθεια του Προγράμματος αυτού, ουσιαστικά επιτεύχθηκε μια σημαντική κοινωνική αλλαγή στην πόλη μας. Την χρησιμότητα όλων των έργων που ολοκληρώθηκαν κι εκείνων που αναμένεται να εκτελεστούν δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε ξέχωρα από τον παράγοντα Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα προσέφερε μια ανάσα ζωής στην πόλη μας και τους ανθρώπους της.

 

Με τη λειτουργία των νέων δομών ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ και Βρεφονηπιακού Σταθμού τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση ενός μηχανισμού παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών στους πολίτες και δημιουργήθηκε μια σταθερή βάση για κοινωνική προσφορά που εμπνέεται από την αρχή της ανταποδοτικής και αναδιανεμητικής δικαιοσύνης.

 

Σε ότι αφορά τον Πολιτισμό, οι δυνατότητες που παρέχονται πλέον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένο δικό μας χώρο, όπως το Σπίτι του Πολιτισμού που μας φιλοξενεί σήμερα αλλά και ο χώρος της ίδιας της Πλατείας, είναι περισσότερες απ'' ότι στο παρελθόν.

 

Ένα εξίσου σημαντικό κοινωνικό στοιχείο, είναι ότι ο σύγχρονος και λειτουργικός σχεδιασμός της που προέβλεψε μέχρι και τη δυνατότητα δωρεάν ασύρματης σύνδεσης στο ίντερνετ, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των νέων μας που έχουν πλέον την επιλογή συνάντησης σ'' ένα υγιή και δημιουργικό χώρο. Και είμαι πραγματικά συγκινημένος, που περνώντας προ ημερών από την πλατεία στις 2 τα μεσάνυχτα, ώρα που συνήθως η νεολαία διασκεδάζει στα μπαρ, είδα παρέες φοιτητών και νέων παιδιών του Ρεθύμνου να βρίσκονται εκεί και ν'' απολαμβάνουν τη συντροφιά τους.

 

Αυτή την αναπτυξιακή φιλοσοφία βέβαια, δεν την εκφράζει μόνον το συγκεκριμένο έργο της Πλατείας αλλά και ένα σύνολο άλλων παράλληλων παρεμβάσεων, που χρηματοδοτούνται είτε από τις δικές μας δυνάμεις είτε από τις εξασφαλισμένες πιστώσεις από χρηματοδοτικές πηγές όπως η ΣΑΕΠ 002, το INTERREG III ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ και ο «ΘΗΣΕΑΣ», οι οποίες θα λειτουργήσουν συνδυαστικά όπως:

  • η ανάπλαση της Πλατείας του Αγνώστου Στρατιώτη, που παραδίδεται σε χρήση σε λίγες ημέρες.
  • οι πλακοστρώσεις των δρόμων της Παλιάς Πόλης που συνεχίζονται ενώ εντάσσουμε στο πρόγραμμα και νέους δρόμους
  • η αποκατάσταση του ερειπωμένου βενετσιάνικου κτίσματος «Χάνι Παττακού», όπου θα στεγαστεί το Γραφείο της Π.Πόλης. Ένα αρχιτεκτονικό βενετσιάνικο κόσμημα, που σε λίγες εβδομάδες θα έχει επίσης παραδοθεί και
  • η ανάπλαση της Πλατείας Μητροπόλεως, έργο το οποίο θα δημοπρατηθεί αρχές του χρόνου.

 

 

 

Είμαι βέβαιος ότι είναι ακόμη νωρίς για να αποτιμήσουμε το μέγεθος της συμβολής του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Αστική Παρέμβαση στο Ν.Α. τμήμα της Π.Πόλης Ρεθύμνου» στην ανάπτυξη του Ρεθύμνου.

 

Θα είμαστε σε θέση να την αντιληφθούμε όταν γίνει βίωμά μας. Όταν χρησιμοποιώντας τα έργα που ολοκληρώθηκαν, διαπιστώσουμε την αλλαγή, το πέρασμα σε μια νέα εποχή που υπόσχεται προοπτική και ανάπτυξη.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Απολαμβάνοντας λοιπόν τη νέα προοπτική που δημιουργείται, εισπράττοντας με ικανοποίηση τα οφέλη μιας επίπονης προσπάθειας που δοκίμασε τις αντοχές μας και δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας, συνεχίζουμε να συνθέτουμε τις τονωτικές ενέσεις που θα ανακουφίσουν την πόλη μας και θα της εξασφαλίσουν μια υγιή αναπτυξιακή διαδρομή.

 

Με αυτή τη φιλοσοφία καταρτίστηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2009, που συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα τεχνικό πρόγραμμα που είναι τόσο φιλόδοξο όσο επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Εμπνεόμενο από τις ίδιες σταθερές μας αρχές που είναι η απελευθέρωση δημόσιου χώρου και η αισθητή και αισθητική παρέμβαση σε ολόκληρο το Δήμο μας και ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές του.

 

Επιπλέον, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το 4ο Κ.Π.Σ. κι ελπίζουμε να είμαστε επαρκείς και ώριμοι για να εντάξουμε στην περιοχή μας και άλλες ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την πραγματοποίηση σημαντικών έργων που επηρεάζουν καταλυτικά και θετικά την εξέλιξη και την ανάπτυξη ενός τόπου αλλά κυρίως την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του.

 

Θεωρούμε πλέον ότι δικαιούμαστε να είμαστε απαιτητικοί και πιστεύουμε ότι η Διαχειριστική Αρχή έχει πειστεί για τις δυνατότητες υλοποίησης μεγάλων έργων, που έχει ο Δήμος μας.

 

Εκείνο που αντικειμενικά δεν μπορούμε να αναλάβουμε είναι η ευθύνη του Κράτους απέναντι σε αυτή τη διαδικασία. Μας αρκεί η δική μας που είναι ήδη μεγάλη. Η ευημερία του τόπου μας δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας διάθεση και τις υφιστάμενες δυνατότητές μας που συχνά καλούμαστε να εξαντλήσουμε. Θα πρέπει το ίδιο το Κράτος να αναρωτηθεί και να δώσει μια ειλικρινή απάντηση εάν θέλει τελικά να γίνονται μεγάλα έργα ή όχι.

 

Με την ελπίδα ότι το καίριο αυτό ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι τελικά όλοι, Κράτος, Δήμοι, έχοντες και κατέχοντες θα είναι, όπως οφείλουν δίπλα στον πολίτη, καλούμε όλους του συμπολίτες να αγκαλιάσουν και να υποστηρίξουν τα έργα που τους παραδίδονται. Να τα σεβαστούν σα μια κληρονομιά που δημιούργησαν και θα την παραδώσουν στις επόμενες γενιές προστατευμένη από την ανθρώπινη φθορά, συντηρημένη και καλοδιατηρημένη. Αυτή είναι η προίκα μας αγαπητοί φίλοι. Δεν είναι δημοτική περιουσία, απρόσωπη και ουδέτερη. Είναι η περιουσία του καθενός ξεχωριστά. Είναι ο κήπος μας που αν τον αφήσουμε να ρημάξει, εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε μετά για την ανανέωσή του. Και θα είναι κρίμα μετά από τόση κοινή προσπάθεια να αδιαφορήσουμε για το μέλλον του και να το εγκαταλείψουμε στην τύχη του.

 

Ο Δήμος σαφώς και έχει υποχρέωση να συντηρεί το έργο και την αναλαμβάνει με υπευθυνότητα. Ας αναλάβουμε ο καθένας ξεχωριστά την προσωπική υποχρέωση να το σεβαστεί και να το αγαπήσει όπως το σπίτι του.

 

Είναι ένα σύνολο έργων με σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που συμπλέκει ιστορικά το χθες με το αύριο, κοινωνικά, φυλετικά και πολιτισμικά όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους και δημιουργούν νέες σχέσεις του κατοίκου, μονίμου ή προσωρινού, με το χώρο του.

 

Έργα που μεταμορφώνουν την πόλη και τον άνθρωπο. Μια πόλη που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, βελτιώνει την αισθητική του. Αλλάζει τις αντιλήψεις του και διασκεδάζει τις προκαταλήψεις του. Ανανεώνουν την ψυχή και το μυαλό του, διευρύνουν τη σκέψη του, διευρύνουν τον προσανατολισμό του.

 

Τα αρχικά του ΠΕΠ Κρήτης για μας μεταφράζονται σε Πληρότητα, Ευημερία Προοπτική (Π.Ε.Π). Γι'' αυτό και θα θεωρούσαμε μεγάλη παράλειψη εκ μέρους μας να μην αναφερθούμε σε εκείνους που συνέβαλλαν στην επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου Προγράμματος ΠΕΠ στο Ρέθυμνο τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όπως :

 

Την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα τις κυρίες Μπρεδάκη Ελένη και Κασσωτάκη Μαρία και τον κύριο Παλαντινάκη Γιάννη, για την άμεση επέμβασή τους στο θέμα της επίσπευσης διαδικασιών, την ανοχή, την υπομονή αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Δήμο Ρεθύμνου ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο. Όταν το Φεβρουάριο του 2007, η Περιφέρεια Κρήτης μας είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο το Δήμο Ρεθύμνου γιατί υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να χαθούν τόσα χρήματα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα, οι κες Μπρεδάκη, Κασσωτάκη και ο κ. Παλαντινάκης, πίστεψαν σε μας, επένδυσαν στο Ρέθυμνο με μεγάλο προσωπικό ρίσκο επιτρέποντάς μας σιωπηρά να εκτελούμε εργασίες χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι τυπικές προϋποθέσεις. Τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν γι'' αυτό και σήμερα η πόλη τους καταθέτει τις ολόψυχες ευχαριστίες της

 

Την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Αρχοντάκη που έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση του οράματος και το υποστήριξε όσο μπορούσε.

 

Τον Μελετητή του έργου - Αρχιτέκτονα κ. Στάθη Κελέκη και τους συναδέλφους του στο Γραφείο Π.Πόλης που εμπνεύστηκε και έσκυψε πάνω από το έργο και το στήριξε σας όπως ένας γονιός το παιδί του καθώς και τη Διευθύντρια κα Γεωργία Κελέκη και τα Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν ακούραστα, με μεράκι, φαντασία και επιστημονική επάρκεια για την υλοποίησή του.

 

Τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Αρχαιολογία, Πολεοδομία και ΔΕΗ για την συνεργασία τους καθώς και όλους τους συμπολίτες που συμμετείχαν από την αρχή μέχρι το τέλος, συνεργάστηκαν και αντιμετώπισαν με υπομονή την επιβάρυνση που δέχθηκαν στη λειτουργία των επιχειρήσεών και των σπιτιών τους από την εκτέλεση των εργασιών.

 

Τους αναδόχους του έργου, που ξέφυγαν εξ αρχής από το τυπικό μέρος της δουλειάς τους, αγωνίστηκαν μαζί μας για να προλάβουμε τις προθεσμίες και έδειξαν πατριωτισμό αγκαλιάζοντάς το πρώτα ως ρεθυμνιώτες και μετά ως εργολάβοι.

 

Ιδιαιτέρως, τέλος, ευχαριστούμε το Τμήμα Ακουστικής του ΤΕΙ Ρεθύμνου για την χωρίς αμοιβή εκπόνηση της Ακουστικής Μελέτης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

 

Όλοι οι παραπάνω, επώνυμοι και ανώνυμοι, Ρεθεμνιώτες και μη, έβαλαν το λιθαράκι τους σ'' αυτό το σπουδαίο οικοδόμημα που θα απολαμβάνουμε σήμερα και στο μέλλον εμείς και τα παιδιά μας.

 

Δικαιωματικά λοιπόν, το έργο αυτό ανήκει σε όλους τους Ρεθεμνιώτες τους οποίους καλούμε, στις 31 του μήνα, να αποχαιρετίσουμε όλοι μαζί τη χρονιά που πέρασε, με εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από το πρωϊ στο χώρο της Πλατείας και θα κορυφωθούν το βράδυ, όπου θα υποδεχθούμε τη νέα χρονιά μέσα σε κλίμα γιορτινό και αισιόδοξο.

 

Τις δύσκολες εποχές που ζούμε, ας μη χάνουμε το κουράγιο μας κι ας καλωσορίσουμε το μέλλον με χαμόγελο, ζωντάνια και ελπίδα.

 

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)