12/01/2009, Χαιρετισμός Δημάρχου στο Διεθνες Συμπόσιο του ΙΜΣ για την Οθωμανική Αυτοκρατορία

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί φίλοι

 

 

Με υπερηφάνεια καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο που θα φωτίσουν με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ινστιτούτο μας επιφυλάσσει τέτοια τιμή. Η δραστηριότητά του στην πόλη μας έχει κατασταλάξει στη συνείδηση των Ρεθεμνιωτών ως μια ενεργή πνευματική, εκπαιδευτική και επιστημονική περιπλάνηση στον κόσμο της γνώσης την οποία επιτυγχάνουν τα άξια Μέλη και οι φοιτητές του Ινστιτούτου με ένα μοναδικά προσιτό και εμπνευσμένο τρόπο. Ακόμη και η διατύπωση της θεματολογίας που αναλύεται σε κάθε συμπόσιο, δραπετεύει γοητευτικά από τα λεκτικά κλισέ και τη δυσνόητη ορολογία που κάποιες φορές υιοθετούνται σε επιστημονικές συναντήσεις, αποκλείοντας έτσι μια μερίδα του πληθυσμού από τη βιωματική αντίληψη και την ουσιαστική κατανόηση των θεμάτων που εξετάζονται.

 

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών μας έχει καταπλήξει με την ευρηματικότητα κα τον πλούτο των πρωτοβουλιών του και για το λόγο αυτό, εξ'' αφορμής της σημερινής μας συνάντησης, ο Δήμος Ρεθύμνης του καταθέτει τη βαθιά του εκτίμηση και σεβασμό.

 

Διακινδυνεύοντας μια θεωρητική προσέγγιση των σημαντικών θεμάτων που θα αναπτυχθούν στο Διεθνές Συμπόσιο, ας μου επιτραπεί η επισήμανση της επίκαιρης αντανάκλασής του στην σημερινή πραγματικότητα. Η σχέση κοινωνίας και κράτους, η αλληλεξάρτησή τους, οι επιρροές που ασκούνται εκατέρωθεν, ο καθοριστικός ρόλος τους στη ζωή των ανθρώπων, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από τους οθωμανικούς λαβυρίνθους, ξετυλίγουμε με την πολύτιμη βοήθεια των καταρτισμένων ομιλητών τον μίτο μιας ιστορίας, που βιώσαμε ως Κρητικοί και ως Έλληνες, με κριτήρια κοινωνικά, ανακαλύπτοντας αλήθειες και διαπιστώνοντας λάθη καλά συντηρημένα στο χρόνο, που εστιάζονται κυρίως στην δράση και αντίδραση ενός λαού με περιορισμένα, έως και ανύπαρκτα, θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα, απέναντι στην εξουσία του εκάστοτε επίσημου Κράτους. Τελικά την Ιστορία δεν την γράφουν οι ισχυροί αλλά η ισχύς του λαού που είναι και ο φορέας της.

 

Από αυτή την νοερή διαδρομή αντιλαμβανόμαστε τα όρια της πολιτικής δράσης και την υπέρβασή τους από την κοινωνική, κατανοούμε την δυναμική εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα στην εξουσιαστική πρακτική και πόσο ανατρεπτική για το κατεστημένο μπορεί να αποβεί αυτή η εμπλοκή ενώ παράλληλα γινόμαστε κοινωνοί της πολύχρονης και γεμάτης εντάσεις Οθωμανικής κυριαρχίας σε χρονικές περιόδους, που σφραγίστηκαν από γεγονότα τα οποία άλλαξαν δραστικά τον παγκόσμιο ιστορικό και πολιτικοκοινωνικό χάρτη.

 

Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη που θα κομίσει η πόλη μας και οι άνθρωποί της από τις εργασίες του Συμποσίου. Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές και τους εισηγητές που με τόση γενναιοδωρία μοιράζονται μαζί μας τα λάφυρα των πνευματικών τους κεκτημένων, ανοίγοντάς μας ένα ακόμη διάπλατο παράθυρο στη γνώση.

 

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)