11/3/09,Χαιρετισμός Δημάρχου στην Ημερίδα 'Κοινωνικοποίηση και Εκπαιδευτικές Ανισότητες'

 

                                                                   11 Μαρτίου 2009                      

                                                Αμφιθέατρο Δ7,Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Το θέμα της Εκπαίδευσης παραμένει στη χώρα μας ένα από τα σημαντικότερα  κεφάλαια  προς μελέτη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η σχέση της εκπαίδευσης με την κοινωνία, την ανάπτυξη, την οικονομία με όλους τους βασικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και δράσης είναι άρρηκτη και καθοριστική της μελλοντικής εξέλιξης κάθε λαού. Οι εκπαιδευτικές  μεταρρυθμίσεις, η ανάγκη για τη «Δια βίου Μάθηση», η εξασφάλιση της δωρεάν παιδείας, η επιβαλλόμενη εκ των σύγχρονων συνθηκών και αναγκών  επιμόρφωση και κατάρτιση σε όλες τις ηλικίες, ουσιαστικά  απορρέουν και επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η εκπαίδευση, ως φαινόμενο κυρίως κοινωνικό, αποτελεί την ασφαλέστερη επένδυση  η οποία ωστόσο προϋποθέτει σοβαρές χρηματοδοτήσεις για να είναι σε θέση να συλλειτουργήσει με άλλους θεσμούς προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς στο ρόλο της. Που δεν είναι άλλος παρά η ομαλή ένταξη του ανθρώπου στο περιβάλλον του, το οποίο ο ίδιος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει και να καθορίσει μέσα από την κριτική σκέψη, την ορθή έρευνα, την  αιτιολογημένη αποδοχή ή απόρριψη, την τεκμηριωμένη αμφισβήτηση, την ώριμη και ρεαλιστική πρόταση.    

 

Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζουμε σήμερα στο Ρέθυμνο τους διακεκριμένους επιστήμονες, προσκεκλημένους του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης,  του Συλλόγου Μετεκπαιδευόμενων «Έλλη Αλεξίου», του Συλλόγου Φοιτητών Προπτυχιακού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Δασκάλων &  Νηπιαγωγών  Ν. Ρεθύμνης στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα « Κοινωνικοποίηση και Εκπαιδευτικές Ανισότητες».

 

Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες της ημερίδας θα προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα που θα αποσαφηνίσουν έννοιες και καταστάσεις που τελούν υπό σύγχυση, που θα φωτίσουν τα ευάλωτα στοιχεία της παρεχόμενης δωρεάν παιδείας και θα αναδείξουν τα πολλαπλές  κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις που αναπαράγονται και διαιωνίζονται,  συνθέτοντας την ελληνική πραγματικότητα που ακόμη αγωνίζεται να βγει από τα εκπαιδευτικά της αδιέξοδα.

 

Ευχαριστώ θερμά τους εισηγητές που θα μοιραστούν μαζί μας τη γνώση και εμπειρία τους  προτείνοντας μας λύσεις βιώσιμες και ικανές να αποδιοργανώσουν έως και να εξαλείψουν το καθεστώς των εκπαιδευτικών διακρίσεων που ευνοεί και υποστηρίζει τους οικονομικά ισχυρούς παραγκωνίζοντας τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους, αποστερώντας σε νέους ανθρώπους το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην μορφωτική διαδικασία.

 

Συγχαίρω τους διοργανωτές για τη θαυμάσια πρωτοβουλία που κινητοποιεί, στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποιεί όλους μας σ''ένα θέμα που είναι πάντα επίκαιρο και σημαντικό. Λυπάμαι που λόγω αναπόδραστων υπηρεσιακών υποχρεώσεων αδυνατώ να παρακολουθήσω τις εργασίες της ημερίδας. . Εύχομαι καλή επιτυχία  και καλή δύναμη στο σοβαρό ακαδημαϊκό έργο που προσφέρουν οι παριστάμενοι και σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να κηρύξω την έναρξη των εργασιών.

 

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.                                             

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)