11/10/2011,Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην παρουσίαση του Βιβλίου του κ. Σανουδάκη Αντώνη με τίτλο: «Γιάννης Χαλκιαδάκης – Μαχητική δημοσιογραφία »

 (Το Δήμο Ρεθύμνης  εκπροσώπησε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα Μπιρλιράκη Πέπη)

                                                                «Σπίτι του Πολιτισμού»

                                                                Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κυρίες και  Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι                                                                           

 

Όπως κάθε τόπος, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, έτσι κι η δική μας πόλη με την παράδοση που φέρει ως Πόλη των Γραμμάτων, ευλογήθηκε με άξιους ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία της, σε κάθε της αναπτυξιακό βήμα ή άλμα, σε κάθε πάρόντα ή μέλλοντα προσανατολισμό.

 

Ο Γιάννης Χαλκιαδάκη,ς που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, ήταν ένας από αυτούς. Ένα έξυπνος, ικανός, δυναμικός άνθρωπος που υποστήριξε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία του λόγου και της πράξης, με τη δύναμη της πένας του αλλά κυρίως με την αστείρευτη δύναμη  του μυαλού και της ψυχής του.

 

 Κλήθηκε αρκετές φορές στη διαδρομή της πλούσιας σε εμπειρίες ζωής  του, με  βάναυσο συχνά τρόπο, να πληρώσει το υψηλό τίμημα της προσήλωσής του σε ιδέες και ιδανικά αδιαπραγμάτευτα. Δε λύγισε. Αντιθέτως θα’ λεγε κανείς  πως η φυλάκιση, η εξορία, ο διωγμός, τροφοδοτούσαν την αντιστασιακή, αντιδικτατορική, δημοκρατική,  επαναστατική του δράση με μια ανερμήνευτη από τον κοινό νου ενέργεια, που διατήρησε αξιοπρεπή επίπεδα μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης ήταν από μόνος του ένα μεγάλο, σημαντικό κεφάλαιο για το Ρέθυμνο με αδιαμφισβήτητο, καταλυτικό ρόλο στη σύγχρονη  ιστορία της πόλης μας ενώ η δυναμική συμμετοχή του σε όλους τους δημοκρατικούς αγώνες του νησιού μας δικαίως τον ενέταξαν στους  μαχητές τους έθνους οι οποίοι, από το δημοσιογραφικό μετερίζι εμβολίαζαν τους αναγνώστες με την απαραίτητη για την εποχή επαναστατικότητα απέναντι σε κάθε είδους εγχώριο ή μη κατακτητή.

 

Του αξίζει λοιπόν τούτο το βιβλίο όπως και κάθε άλλο που ενδεχομένως να γραφτεί, από καταξιωμένους ανθρώπους των Γραμμάτων όπως είναι ο αγαπητός κ. Σανουδάκης Αντώνης.

 

Ένας πολυγραφότατος συγγραφέας αναγνωρισμένου κύρους, ένας ποιητής εμπνευσμένος από σπουδαίες μορφές του πνευματικού θρησκευτικού και κοινωνικού στερεώματος, ένας αεικίνητος αγωνιστής που, ορμώμενος από τα «πάθη και τα παθήματα του»,  με αλάνθαστο οδηγό τη γνώση, την επιστημονική του κατάρτιση αλλά και το ατόφιο ενδιαφέρον του για την τοπική ιστορία και την ουσιαστική, αληθινή εκπαίδευση, όντας εκπαιδευτικός καθοδηγητής ο ίδιος,  παράγει και μας προσφέρει γενναιόδωρα έργο με  σημαντικό πνευματικό εκτόπισμα.

 

Λυπάμαι ειλικρινά που δεν παρίσταμαι στην αποψινή εκδήλωση. Όμως παρά την ισχυρή μου επιθυμία,  η προγραμματισμένη αναχώρηση μου για την Αθήνα, στη Διημερίδα  που διοργάνωσε  το Υπουργείο Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου προήδρευσα σε συνεδρία με θέμα τα αστικά λύματα, με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ,  δεν μου επέτρεψε να παρακολουθήσω  την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου εκ μέρους  των διακεκριμένων Πανεπιστημιακών μας.

 

Χαίρομαι όμως που η πόλη μας κι οι άνθρωποι της ξέρουν να αναγνωρίζουν και να τιμούν όσους το αξίζουν και, επιπλέον, διαθέτει  ανθρώπους, όπως ο συγγραφέας, που αναδεικνύουν με το έργο τους  την  πνευματική της υπόσταση, πλουτίζοντας την διαρκώς με την αντικειμενική προσέγγιση και αποτύπωση γεγονότων καθώς και τη ρεαλιστική και δίκαιη σκιαγράφηση προσωπικοτήτων, που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)