10/10/2014, Επικήδειος λόγος Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην εξόδιο τελετή του Χρήστου Μακρή

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν συμπολίτη μας που η ζωή του ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία αλλά και της σύγχρονη ζωή της πόλης μας, διακινδυνεύοντας, στην προσπάθεια μας να αποδώσουμε τις τόσες αρετές και ικανότητες που με τόση γενναιοδωρία έθεσε ο εκλιπών στην υπηρεσία της κοινωνίας μας, έναν ελλιπή απολογισμό της συνολικής προσφοράς του.

Η ένταση όμως της συναισθηματικής μας φόρτισης μπορεί να δικαιολογήσει τυχόν παραλείψεις. Ο Χρήστος Μακρής ήταν ο Δάσκαλος που τόσες γενιές αγάπησαν μαζί και η δική μου που ευλογήθηκε να τον έχει Καθηγητή σε δύσκολα χρόνια. Υπήρξε για όλους μας και θα παραμείνει στις καρδιές μας ο εμπνευσμένος Δάσκαλος, ο ακούραστος συνεργάτης, ο διορατικός επιστήμονας, ο ενεργός πολίτης, ο άνθρωπος με την ευγενική και καθαρή ψυχή που δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται.

 

Αυτή η μεγαλειώδης ανεξάντλητη ψυχική του Δύναμη, τροφοδοτούσε με ενέργεια τη σκέψη του και τη διάθεση του να προσφέρει, σε πείσμα των προβλημάτων υγείας του, μέχρι τη ύστατη ώρα. Είχα την τιμή και την ευτυχία να διατηρήσω ζωντανή και διαρκή την επαφή μου με τον αγαπημένο Δάσκαλο ,στο πέρασμα του χρόνου. Οι συχνές επισκέψεις του στο Δημαρχείο ήταν πάντα ένα νέο μάθημα ζωής για μένα. Με τη γνωστή του διακριτικότητα μου παρέδιδε χειρόγραφα σημειώματα με τις σκέψεις και προτάσεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας. Από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου, για την αναγκαιότητα του οποίου μίλησε 42 χρόνια πριν, μέχρι τη στέγαση του σπηλαιολογικού και από τα μονοπάτια φυσικού κάλλους μέχρι το Λιμάνι και τη Φορτέτζα, για όλα. Πάντα με αγάπη και πάντα ένα βήμα μπροστά.

 

Το Ρέθυμνο δεν θα είχε καμία αξιόπιστη ελπίδα ανάπτυξης χωρίς το Χρήστο Μακρή. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο που ο εκσυγχρονισμός απειλούσε την Παράδοση και ο εκμοντερνισμός οδηγούσε τον Πολιτισμό σε αφανισμό κάποιοι φωτισμένοι Ρεθεμνιώτες μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Μακρής, όρθωσαν ο πνευματικό τους ανάστημα για να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να διασώσουν όσα ήταν καταδικασμένα στο όνομα μιας λανθάνουσας ανάπτυξης, να κινητοποιήσουν ολόκληρη την πόλη να αντισταθεί στο βέβαιο μαρασμό που της επεφύλατταν κάποιες λανθασμένες επιλογές.

Οι ομιλίες του Χρήστου Μακρή στην πόλη του Ρεθύμνου τότε, ουσιαστικά αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεων της εποχής εκείνης στην κατεύθυνση της σωτηρίας της Παλιάς Πόλης. Για αυτή την καταλυτική του συμβολή στην υπέρβαση που έκανε τότε το Ρέθυμνο να συνδέσει την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της παλιάς πόλης με τον Τουρισμό, συνθήκη που εξασφάλισε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, θα τον ευγνωμονούμε πάντα.

 

Από τη γενναιότητα που επέδειξε σε καιρούς αμφισβήτησης, την επιμονή του για το δίκαιο και το ηθικό, τη φρέσκια ματιά του στο μέλλον, την εφηβική ψυχή του και τον πλούτο του πνεύματος του θα εμπνεόμαστε πάντα.

 

Η σκέψη μας , ο σεβασμός μας και η αγάπη μας θα συνοδεύουν τη μνήμη του την οποία θα τιμούμε με κάθε μας πράξη και κάθε μας επιλογή για την πρόοδο του Ρεθύμνου αλλά και για την προσωπική μας εξέλιξη.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου Δάσκαλε.

 

 

25 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)