10/10/2011,Xαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Νίκου Κονταξάκη στην τελετή απονομής βραβείων για υψηλής ποιότητας παραλίες

                        Ιεράπετρα 8-9/10/2011

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Με ξεχωριστή χαρά συμμετέχουμε στη σημερινή εκδήλωση (φωτο 1) που διοργανώνει ο Δήμος Ιεράπετρας, ένας από τους ωραιότερους  Δήμους της Κρήτης για να παραλάβουμε μαζί με τους συναδέλφους μας από 12 πόλεις και νησιά της Ελλάδας τη σημαντική διάκριση που πέτυχε η βραβευμένη παραλία του Πλατανιά στο Δήμο Ρεθύμνης (φωτο 2)  

 

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές και να τους ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία και να καλωσορίσω ως Κρητικός κι εγώ τους φίλους και συναδέλφους που εκπροσωπούν πανέμορφα νησιά της χώρας μας  που τιμούνται σήμερα για την συμβολή τους στην ανάδειξη και ενίσχυση του πιο ισχυρού αναπτυξιακού και οικονομικού άξονα της χώρας μας, του Τουρισμού.

 

Μοιράζομαι μαζί τους την ίδια χαρά υπερηφάνεια
που συνοδεύει την επιτυχή έκβαση μιας προσπάθειας συνεχούς, απαιτητικής και με ευμετάβλητες παραμέτρους αφού συναρτώνται με τις ανθρώπινες ανάγκες για ανάπαυση, ψυχαγωγία, γνωριμία με τον τόπο των διακοπών κι ένα σύνολο υψηλών, ποιοτικών υπηρεσιών που οφείλουμε να παρέχουμε με αμεσότητα, ευγένεια , πληρότητα, σοβαρότητα, επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και μελλοντική προοπτική. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού και περιορισμένων συχνά μέσων. 

 

Γι΄ αυτό και διακρίσεις σαν τη σημερινή έχουν μια ξεχωριστή σημασία για μας αφού μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια να την εμπλουτίσουμε με φαντασία και διάθεση προσφοράς ώστε  να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

 

Η Κρήτη όπως και η πλειοψηφία των νησιών της Ελλάδας έχει ευλογηθεί μ’ ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον που σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον αποτελεί ιδανική επιλογή ως προορισμός για τον  ταξιδιώτη.

 

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ειδικά στο Ρέθυμνο (φωτο 3) Ρέθυμνο αφού αφ ενός είναι η πόλη που γνωρίζω καλά και αφετέρου επειδή συγκαταλέγεται στις πόλεις που βραβεύονται σήμερα.

 

Το Ρέθυμνο, λοιπόν, όσοι το έχετε επισκεφθεί θα το γνωρίζετε, είναι μια πόλη επίπεδη, επιμήκης δίπλα στη θάλασσα με το περιαστικό πράσινο πάνω στους λόφους, να την περιβάλλει περίτεχνα. (φωτο 4).

 

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της είναι τη σχέση αρμονίας μεταξύ ενός εξαιρετικού φυσικού πλούτου, που αποτυπώνεται σε μια παραλία (φωτό 5),  με πεντακάθαρα  νερά μήκους 12 χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης κι ενός παρθένου συμπλέγματος φαραγγιών και βουνών, με σπάνια βιοποικιλότητα (φωτό 6), με τον Πολιτισμό του που αντανακλάται στα διάσπαρτα καλοσυντηρημένα μεσαιωνικά, αναγεννησιακά (φωτο 7) και τούρκικα κτίσματα που φιλοξενούνται στο ιστορικό του κέντρο (φωτο 8), στη νέα πόλη και στους Οικισμούς. 

 

Η εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη που σημείωσε τα τελευταία 30 χρόνια, ώθησε την πόλη στη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας (φωτό 9) παραλιακό μέτωπο).

 

Παράλληλα, επηρέασε το σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου μας που έχει σταθερό προσανατολισμό τη δημιουργία μιας πόλης βιώσιμης, ασφαλούς, ελκυστικής και φιλικής για τους κατοίκους κι επισκέπτες της.

 

Σημειώνεται πως το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας που υλοποιούμε στο Ρέθυμνο, εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.   

 

Έτσι, προγραμματίσαμε διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε εκτεταμένα έργα ανάπλασης σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, (φωτο 10)  με τη δημιουργία νέων ασφαλών οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές με ποδηλατοδρόμους (φωτο 11), διαβάσεις τυφλών, ράμπες, κ.α , δημιουργήσαμε νέες πλατείες με χαρακτηριστικότερη την Πλατεία Μικρασιατών (φωτο12) στην καρδιά του ιστορικού Κέντρου, αναπλάσαμε άλλες που παρέμεναν δυσλειτουργικές  επί σειρά ετών (φωτο 13), αλλάξαμε την εικόνα του παραλιακού  μετώπου , ενώ είναι σε εξέλιξη είναι ένα σύνολο έργων μικρής ή ευρύτερης εμβέλειας που εκτελείται ή προγραμματίζεται πάντα με τη συναίνεση των πολιτών και την ανοχή των επισκεπτών μας .

 

Η πόλη μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της προσβασιμότητας των πεζών με ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα για τα Ατομα με αναπηρία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. (φωτο 14)

 

Γι αυτό και και το Ρέθυμνο έχει επιλεγεί από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξη του Υπ. Εσωτερικών ως μία εκ των 3 ελληνικών πόλεων που  εκπροσωπούν τις πόλεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους της χώρας μας  στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις βιώσιμες πόλεις.

 

Eίναι γεγονός πως η πόλη μας αποτελεί σήμερα αντιπροσωπευτικό δείγμα πόλης με ουσιαστική ανάπλαση. (φωτο 15)

 

Εκεί που δώσαμε ξεχωριστή βαρύτητα είναι η διαχείριση των παραλιών μας. Το Ρέθυμνο είναι από τις ελάχιστες πόλεις της μεσογείου που διαθέτει μια παραλία  1 χιλιομέτρων που διατρέχει όλο το βόρειο μέτωπό της, σ΄ ένα ενιαίο μήκος, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες μας όχι μόνο δε χρειάζονται μεταφορικό μέσο για να απολαύσουν το μπάνιο τους αλλά πολλοί από αυτούς έχουν την παραλία κυριολεκτικά στην είσοδο του ξενοδοχείου τους ενώ οι υπόλοιποι χρειάζεται να περπατήσουν μόλις λίγα μέτρα. (φωτο 16)

 

Οι παραλίες μας  είναι  οργανωμένες, η ποιότητα του θαλάσσιου νερού είναι εξαιρετική και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους λουόμενους δικαιολογούν τις διακρίσεις των παραλιών μας με γαλάζιες σημαίες κάθε χρόνο(φωτο 17) αφού πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης όπως υποδομές ξηράς, ναυαγοσώστες, ενημερωτικές πινακίδες για τους λουόμενους, (φωτό 18) ντουζιέρες, καθαρή ακτή και πιστοποιημένη καταλληλότητα νερού για κολύμβηση κ.α Το Ρέθυμνο έχει βραβευθεί με 18 γαλάζιες σημαίες και συγκαταλέγεται στους Νομούς της χώρας με  τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες!

 

  Η χρήση τους όμως έχει ευρύτατο χαρακτήρα αφού οι επισκέπτες μας αλλά και οι κάτοικοι της πόλης τις επιλέγουν για :

  • Τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων όπως αγώνες beach volley, κ.α (φωτο 19)
  • Την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τον καθαρισμό των ακτών, την ανακύκλωση κλπ. (φωτο 20)
  • Τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις τους όπως είναι πολιτικοί γάμοι, τελετή έναρξης του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου κλπ. (φωτό 21)
  • Τους περιπάτους και τη χαλάρωσή τους (φωτο 22)
  • Την ψυχαγωγία και την  ανάπαυση τους  (φωτο 23)

 

Σεβόμενοι λοιπόν το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης  μας, τις παραλίες μας,  και στην πρόθεση μας να το αναδείξουμε και να το προστατεύσουμε όσο μπορούμε λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που προκαλούν στους λουόμενους  τα καλοκαιρινά μελτέμια οπότε και δημιουργούνται θαλάσσια ρεύματα και κυματισμός, επιδιώκουμε την κατασκευή παράλληλων προς την ακτή μόλων (φωτό 24) που θα εξασφαλίσει στους λουόμενους τσε καθημερινή βάση και ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες την κολύμβησή τους με ασφάλεια. Το έργο αυτό θα γίνει βάση επιστημονικής μελέτης ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι αλλοίωσης της ακτογραμμής να είναι μηδενικές.   (φωτο 25)

 

Σε ότι αφορά την παραλία του Πλατανιά, η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης παραλίας του Ρεθύμνου (φωτο 26)  δικαίως απολαμβάνει το βραβείο που μας παραδίδετε σήμερα αφού είναι μια εξαιρετική  παραλία (φωτό 27) την οποία φροντίζουμε με ήπιες παρεμβάσεις να εκσυγχρονίζουμε και να προστατεύουμε δεδομένου ότι τα τελευταία  χρόνια  η περιοχή που την περιβάλλει αναπτύχθηκε ταχύτατα τουριστικά και η επισκεψιμότητά της κυριολεκτικά εκτινάχθηκε.

 

Δεν είναι τυχαίο, μια και η Φύση είναι ο πιο αυστηρός και δίκαιος κριτής, ότι τη συγκεκριμένη παραλία επέλεξε η χελώνα καρέτα καρέτα για την ωοτοκία της και για την προστασία των φωλιών συνεργαζόμαστε με το Σύλλογο Προστασίας της θαλάσσιας χελώνας που δραστηριοποιείται έντονα στο Ρέθυμνο.

 

Αγαπητοί Φίλοι

 

Δε θα ήθελαν καταχραστώ το χρόνο των συνομιλητών μου ούτε και να δοκιμάσω την υπομονή σας. Ολοκληρώνω τις σκέψεις μου επισημαίνοντας πως αυτό που πραγματικά έχει σημασία σε ότι κι αν επιχειρήσουμε να κάνουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση (φωτό 28)  για να υπερασπιστούμε τη πιο ισχυρή και μια από τις ελάχιστες δυστυχώς  βαριά, πλουτοπαραγωγική  βιομηχανία της χώρας μας, τον Τουρισμό θα ρπεέι αν το κάνουμε συντονισμένα, υπεύθυνα και όλοι μαζί. Μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και κοινές ανησυχίες σ’ ένα περιβάλλον που στο εσωτερικό του καλείται να διαχειριστεί πρωτοφανείς οικονομικές συγκυρίες και στο εξωτερικό τους έχει ν’ ανταγωνιστεί τουριστικές χώρες με πολύ λιγότερα προβλήματα και πολύ περισσότερες δυνατότητες.

 

Η συναίνεση και η σύμπραξη με όλους όσοι εμπλέκονται στον Τουρισμό είναι αναγκαία. Στο Ρέθυμνο, έχουμε καταφέρει να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με τους ξενοδόχους που πάντοτε ανταποκρίνονται θετικά και συχνά και εθελοντικά σε κάθε δράση του Δήμου, τους εκμισθωτές τμημάτων παραλίας που φροντίζουν να τηρούν όσα το συμβόλαιο τους προβλέπει, τους εστιάτορες τους υπαλλήλους σε ξενοδοχειακές δομές. (φωτο 29)

 

Έχουμε κατορθώσει να αποκτήσουμε αυτό που λέγεται τουριστική συνείδηση. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις και δεν επαναπαυόμαστε.

 

Συναντήσεις σαν τη σημερινή είναι, ας πούμε, ένα  είδος κινητήριας δύναμης. Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την εξαιρετική εμπειρία κι εύχομαι όλοι μας να έχουμε δύναμη και κουράγιο να συμβάλλουμε στην προκοπή του τόπου μας.

Να είστε καλά.

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)