10/10/2011,Χαιρετισμός Δημάρχου στην εκδήλωση της Interamerican για θέματα κυκλοφοριακής Αγωγής και οδικής ασφάλειας

 

                                                     Ωδείο  Ρεθύμνης

                                                      8/10 /2011                                                       

 Kυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Η κυκλοφοριακή αγωγή, η οδική ασφάλεια και η ασφάλεια των πεζών είναι ζητήματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας τόσο ως μεμονωμένοι πολίτες όσο και ως οργανωμένο κοινωνικό σύνολο που σέβεται την ανθρώπινη  ζωή κι επιδιώκει σταθερά την προστασία και προάσπιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.  .

Ως εκ τούτου, κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση χαίρει της εκτίμησης και της υποστήριξής μας.

Με αυτό το πνεύμα καλωσορίζουμε τη δράση της Ιντεραμέρικαν στην πόλη μας η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας της που επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Kατανοούμε το ενδιαφέρον της ως ασφαλιστική εταιρεία για τα τροχαία ατυχήματα αφού ασφαλέστεροι δρόμοι σημαίνουν λιγότερα ατυχήματα και άρα χαμηλότερο κόστος σε αποζημιώσεις.

Αναγνωρίζουμε όμως την κοινωνική διάσταση της δράσης της αφού συμφωνούμε όλοι πως ο σημαντικότερος παράγοντας στα τροχαία ατυχήματα είναι ο άνθρωπος. Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής ή μια δια βίου αναπηρία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκτιμηθεί με οικονομικά  δεδομένα.

Γι’ αυτό το λόγο ως Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουμε και χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που μας προτρέπουν να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως στο Ρέθυμνο όπως και σε όλη την Κρήτη έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού. Είναι ένα χρονίζον θέμα που η επίλυσή του προϋποθέτει κεντρικό σχεδιασμό και ωρίμανση.

 Μέχρι σήμερα δεν έτυχε σοβαρής αντιμετώπισης  παρά τις προσπάθειες όλων των φορέων της πόλης  και μόνον προσφάτως διακρίναμε μια σοβαρή εξέλιξη  εκ μέρους της Περιφέρειας με την προκήρυξη παρεμβάσεων συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων € εκ των οποίων τα 7 εκ. αφορούν το Νομό μας ενώ ελπίζουμε ότι θα  συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η προσφάτως εξαγγελθείσα δημιουργία Τροχαίας ΒΟΑΚ η οποία θα στεγαστεί σε ακίνητο παραχώρησε ο Δήμος μας και συγκεκριμένα  στο κτήριο που στέγαζε τις δημοτικές υπηρεσίες του τ. Δήμου  Λαππαίων, στην Επισκοπή, και αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον προσεχή μήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες αντιλαμβανόμαστε όλοι όσοι επιχειρούμε μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος πως ανεξάρτητα από τα έργα που θα  εκτελεστούν και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν η κατάσταση του οδικού μας δικτύου  θα παραμείνει επικίνδυνη.

Το διαπιστώνουμε εξάλλου στη καθημερινή μας ενασχόληση με τα κοινά και στα κυκλοφοριακά προβλήματα που διαχειριζόμαστε: από την κάλυψη μιας λακκούβας μέχρι την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας που υλοποιεί με επιτυχία ο Δήμος μας: Ο παράγοντας που καθορίζει το ποσοστό αλλά και τη σοβαρότητα των ατυχημάτων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, η κουλτούρα του, η παιδεία του, η νοοτροπία του και η συμπεριφορά του είτε ως οδηγός είτε ως πεζός.

Θα ήταν πολύ βολικό για όλους μας να επιρρίψουμε τη συνολική και αποκλειστική ευθύνη για τα τροχαία ατυχήματα στην ποιότητα των δρόμων τη σήμανση κλπ. Χωρίς να παραγκωνίζουμε τη σημασία τους επιμένουμε πως είμαστε εμείς οι άνθρωποι οι πρωταγωνιστές τους: κάθε φορά που οδηγούμε μεθυσμένοι, που παραβιάζουμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, που οδηγούμε κουρασμένοι και άυπνοι, κάθε φορά που υπερτιμούμε τα αντανακλαστικά μας και υποτιμούμε τον κίνδυνο.

Όλοι μας δυστυχώς έχουμε βιώσει είτε άμεσα είτε έμμεσα  τον πόνο από τον άδικο χαμό νέων κυρίως ανθρώπων που θυσιάζονται στο βωμό της ασφάλτου. Και όλοι συμφωνούμε πως το ψυχικό αλλά και το οικονομικό κόστος μιας απώλειας ζωής  ή ενός σοβαρού τραυματισμού είναι ανυπολόγιστο. Ακόμη κι ένας απλός τραυματισμός η οικονομική αιμορραγία που προκαλείται στο δράστη από την τιμή των ασφαλίστρων που καλείται να πληρώσει είναι ισχυρή.

Ας σκεφτούμε λοιπόν ως νοήμονες άνθρωποι κι ας εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους αφού ακόμη και μια απλή παραβατική συμπεριφορά έχει πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή τη δική μας αλλα και των συνανθρώπων μας.

Ως Δήμος  καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο σε επίπεδο έργων  με αναπλάσεις που διευκολύνουν και εξασφαλίζουν την ασφαλή  κίνηση οχημάτων και πεζών, με σοβαρό προγραμματισμό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όπως είναι η δημιουργία κυκλοφοριακού Πάρκου σε δημοτικό κτήριο στην Αργυρούπολη,  όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης σε συνεργασία με την Τροχαία, την Επιτροπή Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων και τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης στηρίζοντας κάθε  πρωτοβουλία δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που προσανατολίζεται στην αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση μιας ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς.

Ευχαριστούμε λοιπόν την Ιντεραμέρικαν και τον κ. Ιαβέρη, δάσκαλο πλέον οδηγικής συμπεριφοράς για την παρουσία τους στην πόλη μας και τους συγχαίρουμε για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύουν κι ελπίζουμε η πρωτοβουλία  τους να έχει υψηλή και θερμή ανταπόκριση.

Σας ευχαριστώ πολύ.  

29 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)