10/10/08, Χαιρετισμός Δημάρχου στην Διημερίδα του Κέντρου Λαϊκής Τέχνης.

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Αγαπητοί Φίλοι

 

 

Καλωσορίζουμε τους εμπνευστές και συντελεστές της Διημερίδας που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, με στόχο την ανάδειξη της Υφαντικής Τέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστική ιστορίας και της τοπικής μας παράδοσης.

 

Είναι ευτυχής η συγκυρία και πρωτότυπη η προσέγγισή της. Είθισται στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Τουρισμό να αναφερόμαστε συνήθως σε τομείς που συνάδουν με τα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο, αγνοώντας συχνά ότι το στοιχείο που καθορίζει την επιλογή του κάθε επισκέπτη είναι ο αρμονικός συνδυασμός της παράδοσης με τον πολιτισμό και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με το φυσικό περιβάλλον. Η πρωτοβουλία ανάδειξης μιας σημαντικής πτυχής της Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, της Υφαντικής, συνιστά μια δελεαστική πρόταση για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ουσία μιας γνήσιας πολιτιστικής έκφρασης γι''αυτό και αξίζει κάθε υποστήριξης και επαίνου.

 

Ειδικά μάλιστα αν συνυπολογίσουμε την ελλειπτική διαδρομή που ακολουθεί η Υφαντική Τέχνη από το παρελθόν ως σήμερα, ενδεικτική της εισβολής του μοντερνισμού στην παράδοση την οποία, οι συνθήκες επέβαλλαν υπό τη δική μας όμως ανοχή.

 

Κι ενώ τον περασμένο αιώνα, κάθε σπιτικό ήταν ένα μικρό εργαστήρι οικοτεχνίας, κάθε μάνα μεταλαμπάδευε στην κόρη της την τεχνική του αργαλειού αλλά και όλων τα συναισθημάτων και συμβολισμών που συνόδευαν αυτή την ενασχόληση, σήμερα αυτή μαγευτική εικόνα συναντάται μόνον σε απομακρυσμένα χωρία της Ελλάδας ή σε λαογραφικά Μουσεία.

 

Η χαρά της δημιουργίας, το ξέσπασμα της φαντασίας, το παιχνίδι με τα χρώματα, η αίσθηση της προκοπής και της νοικοκυροσύνης, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον ως πηγή από την οποία προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες, η ψυχική σχέση που συνέδεε τους ανθρώπους με τα δημιουργήματά τους και διαχέονταν στα ήθη και τα έθιμά τους, τις προλήψεις και παραδόσεις τους, παραμέρισαν, δίνοντας τη θέση τους στα προϊόντα των μηχανών που ενίσχυσαν την παραγωγή αλλά αποδυνάμωσαν τη διαύγεια και την αρμονία που ακτινοβολούσαν τα χειροποίητα.

 

Από την Μακεδονία ως την Αράχωβα κι από την Κρήτη ως την Κύπρο, από την εποχή του Πλάτωνα, τα χρόνια του Ομήρου ως και την εποχή που οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, η Υφαντική τέχνη ακολούθησε μία διαδρομή που σφράγισε ανεξίτηλα τον τρόπο ζωής και έκφρασης των ανθρώπων.

 

Με χαρά διαπιστώνω ότι υπάρχουν ακόμη λάτρεις της παράδοσης που αντιστέκονται στη λήθη του χρόνου και υπερασπίζονται τους πολύτιμους θησαυρούς της. Είναι σήμερα παρόντες και παρούσες στην ενδιαφέρουσα αυτή Διημερίδα για μας ταξιδέψουν με την τεχνογνωσία τους σ'' ένα παρελθόν που όλοι γνωρίζουμε κι ας μην έχουμε όλοι βιώματα απ'' αυτό. Τους ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τις Μαργαρίτες και τους ανθρώπους της για τους φιλόξενους χώρους που έχουν δημιουργήσει, πιστοί υπηρέτες της Παράδοσης και του Πολιτισμού και κυρίως για την φιλόξενη διάθεσή τους ως πιστοί οπαδοί της κρητικής κουλτούρας.

 

Να είστε όλοι καλά κι εύχομαι στο μέλλον, η καλή μας συνεργασία να μας προσφέρει πολλές ανάλογες αφορμές για συνάντηση.

 

Σας ευχαριστώ.

 

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)