1/6/08, Χαιρετισμός Δημάρχου σε Ημερίδα ΣΕΔΗΚ στην Κάνδανο

 

ΧΑΙΡΕΤΙΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

 

Κάνδανος 1 Ιουνίου 2008

 

Κυρίες και Κύριοι

Η σημερινή Ημερίδα εντάσσεται σ'' ένα σύνολο καλοσχεδιασμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποιούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελαιοκομία φορείς, υπηρεσίες και οργανώσεις. Είναι πραγματικά ενθαρρυντική η διαπίστωση ότι ένας από τους βασικούς κλάδους οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας τυγχάνει μιας καθολικής υποστήριξης και ενίσχυσης από τους Κρήτες παραγωγούς και καταναλωτές. Είναι γνωστές πλέον όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία κι εμείς το γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Φυσικά δεν παραγνωρίζεται η συμβολή του και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας ενώ θετικές είναι οι επιπτώσεις του και στην εθνική οικονομία.

 

Την περίοδο που διανύουμε, η κρίση που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη διάθεση στην αγορά του νοθευμένου ηλιελαίου και την απειλή που δέχεται η δημόσια υγεία από την κατανάλωσή του, επικαιροποιείται με τρόπο μάλλον δραματικό η αναγκαιότητα ένταξης του ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή ως το μόνο ασφαλές και υγιεινό λάδι. Φοβάμαι, χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, ότι η ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας των διαφόρων τύπων λαδιού που προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο αφ ενός στην υγεία και αφετέρου στην εμπιστοσύνη που έχουν οι καταναλωτές στο σύνολο των ειδών του διατιθέμενου στην αγορά λαδιού.

 

Με αυτή τη σκέψη δεν μπορώ παρά να διατυπώσω την ανησυχία μου για την κατάληξη των πολύχρονων πλέον προσπαθειών μας για την αναγνώριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ «Κρήτη» για το ελαιόλαδο του νησιού μας. Διανύουμε ήδη τον 4ο χρόνο διεκδίκησης της αναγνώρισης και παρότι είναι γνωστή και αποδεδειγμένη η υψηλή ποιότητά του και παρότι είναι επίσης γνωστό ότι η διακίνησή και διάθεσή του χύμα χωρίς την αναγκαία τυποποίηση υποβιβάζει την ποιότητά του, επιτρέπει τη νοθεία του και εν τέλει αποφέρει σημαντικές απώλειες εισοδήματος στου παραγωγούς και κατ''επέκτασιν λιγότερες θέσεις απασχόλησης, δεν έχουμε κατορθώσει να επιτύχουμε το στόχο μας.

 

Ευελπιστώ ότι θα έχουμε επιτέλους θετική εξέλιξη στον τομέα αυτό και την ελπίδα μου ενισχύει το κοινό ενδιαφέρον, η επιμονή και η συνεργασία όλων των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων (Ελαιοκομικών συνδέσμων, Εμπόρων Ελαιολάδου, Συλλόγων Εστίασης, Περιβαλλοντικών συλλόγων και άλλων) στην κατεύθυνση της συστηματικής και οργανωμένης ανάδειξης της γευστικής, υγιεινής και πολιτιστικής αξίας του ελαιολάδου, να πιέσουμε για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ίδρυσης ή ενίσχυσης επιχειρήσεων Τυποποίησης και να συνδέσουμε την Ελαιοκομία με τον Τουρισμό προκειμένου να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, διατροφικά, οικονομικά και πολιτιστικά .

 

Η σημερινή μας συνάντηση με την ενδιαφέρουσα θεματολογία θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων τα προβλήματα της ελαιοκομίας στους ορεινούς Δήμους και τα προτεινόμενα μέτρα και για την ενίσχυσής της. Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσουν τις πιο επίκαιρες και σημαντικές πτυχές της ελαιοκομίας. Η ενημέρωση είναι βασικότερη παράμετρος της πρόληψης. Οι προτάσεις για την δρομολόγηση λύσεων, εμπνευσμένων από τα υπαρκτά προβλήματα και προσαρμοσμένων στις επιταγές της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων που αναχαιτίζουν την ανάπτυξη και διάδοση της ελαιοκομίας. Η μελέτη των κλιματολογικών αλλαγών σε συνδυασμό με τις γεωλογικές και γεωφυσικές ιδιομορφίες της Κρήτης, η χρήση εξειδικευμένων, προσιτών στο περιβάλλον φαρμάκων και παρασιτοκτόνων, η εν γένει προσαρμογή της καλλιέργειας ελαιοκάρπου στις σύγχρονες προδιαγραφές καλλιεργειών και η υποστήριξη της παραγωγής και διάθεσής του σε τιμές που να μην αποθαρρύνουν τους παραγωγούς αλλά ούτε και τους καταναλωτές είναι μερικές από τις παραμέτρους που θεωρώ ότι θα πρέπει να εστιάσουμε το σχεδιασμό των δράσεων και ενεργειών μας.

 

Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα για το ενδιαφέρον τους και την υποστήριξή τους σε τέτοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συγχαίρω τους διοργανωτές για την άψογη οργάνωση και την συνολική ευαισθητοποίηση που πέτυχαν σε ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους τους Κρήτες.

 

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον κ. Μιχελάκη, εκτελεστικό διευθυντή του ΣΕΔΗΚ για το σταθερό κι επίμονο ενδιαφέρον του σε όλους τους σχετικούς με την ελαιοκομία τομείς αλλά και τις σοβαρές ενέργειές του στο θέμα της Ονομασίας Προέλευσης και σε γενικότερες διεκδικήσεις μας.

 

Να είστε καλά.

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)