08/04/2014, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΗΒΙΚΟ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΗΒΙΚΟ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

 

«Ξενία», 8 Απριλίου 2014

 Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 Είναι τιμή μου που με καλέσατε να συμμετέχω σε μια συνάντηση με τόσο σπουδαίο περιεχόμενο και στόχο. Έκτακτοι υπηρεσιακοί λόγοι με υποχρεώνουν να μην είμαι από την αρχή μαζί σας, αλλά θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να σας προλάβω, για να καταθέσω και δια ζώσης τις σκέψεις μου. Επιτρέψτε μου πάντως από τώρα να σας πω τα εξής:

Ίσως ακουστεί κοινότυπο όμως πραγματικά νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τους εμπνευστές, διοργανωτές και υποστηρικτές αυτής της Ημερίδας, που πραγματεύεται με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων ένα τόσο ευαίσθητο θέμα: τον εφηβικό αλκοολισμό. Μια μελανή πτυχή της ζωής μας που σίγουρα θα θέλαμε να λείπει. Θα θέλαμε να μην επέβαλλαν αντικειμενικοί λόγοι αυτή την πρωτοβουλία. Όμως, τα κλειστά μάτια και τα σφραγισμένα χείλη, δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα διαιωνίζουν. Γι’ αυτό και κάθε δράση που επικεντρώνεται αφ’ ενός στην ανάδειξη των παραμέτρων του συγκεκριμένου προβλήματος και, αφετέρου στη διαχείρισή του, αξίζει το σεβασμό μας γιατί ενέχει μια δόση γενναιότητας, μια ισχυρή δόση ανθρωπισμού και μια κατατιθέμενη τάση να δούμε κατάματα μια αλήθεια που άλλοτε αποφεύγουμε γιατί πληγώνει , άλλοτε δεν αξιολογούμε όπως πρέπει μια και υποτίθεται δεν αφορά το δικό μας παιδί κι άλλοτε παρακάμπτουμε, για να μη θιχτεί το κοινωνικό γόητρο του τόπου μας.

Το γεγονός ότι είμαστε εδώ, πρόθυμοι να μοιραστούμε με τους ειδικούς καίριους προβληματισμούς, να συζητήσουμε λύσεις, να προλάβουμε καταστάσεις, είναι ενδεικτικό της αφύπνισής και της ευαισθησίας που άρχισε να καταδεικνύει η κοινωνία μας απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα του εφηβικού αλκοολισμού.

Είναι νομίζω επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι πως το φαινόμενο είναι πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή του εμπεριέχει την προϋπόθεση αλλαγής καταρχάς της νοοτροπίας που το εκτρέφει. Ξεκινώντας από την οικογένεια, που είναι η πρωταρχική δομή που καλλιεργεί στα παιδιά την άποψη τους για το θέμα, μέχρι το σχολείο, τις παρέες, την ίδια την κοινωνία ως γενικό διαμορφωτή της συλλογικής συνείδησης των παιδιών, η γενικότερη στάση που διαμορφώνεται και αφορά το αλκοόλ, επηρεάζει για να μην πω καθορίζει την προσωπική στάση του κάθε εφήβου απέναντι στο θέμα. Επειδή βασικά χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι, μεταξύ άλλων, η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η αμφισβήτηση κάθε ενήλικης διδαχής, η ανάγκη αποδοχής από τους συνομηλίκους και η απόδειξη ότι μπορούν να φερθούν ως ενήλικες, συχνά τα παιδιά μας ακόμη κι αν δεν έχουν μυηθεί στο αλκοόλ, εύκολα παρασύρονται στο γλυκό – ύπουλο δηλητήριο της εποχής, το αλκοόλ για να εξυπηρετήσουν τις προαναφερόμενες ανάγκες τους. Τραγικό παράδειγμα που πλήγωσε τις ψυχές όλων μας με πρώτη τη οικογένειά της, η απώλεια νεαρής συμπολίτισσάς μας στο παρελθόν, γεγονός που ευχόμαστε να μην βιώσει ποτέ ξανά μια οικογένεια και η κοινωνίας μας.

Η πληροφόρηση κυρίως των νέων μας αλλά και όλων μας, είτε είμαστε γονείς είτε φορείς είτε μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, είναι αναγκαία, ως πρώτο βήμα. Τα παιδιά μας πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι τα ναρκωτικά δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Το αλκοόλ, όταν δεν αποτελεί τον προθάλαμό τους, από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, πολύ πιο γρήγορα. Η ενημέρωση ωστόσο, θα πρέπει να συνδυαστεί κι από τη θέληση ν’ ακούσουμε, να μάθουμε αφού πρώτα αποδεχθούμε το μερίδιο της ευθύνης μας και να μιλήσουμε, όσοι έχουμε να καταθέσουμε εμπειρία, γνώση ή και πρόταση. Όσο γνωρίζουμε αλλά σιωπούμε για να μην στιγματιστεί ο νέος ή η οικογένεια του, όσο είμαστε οι ίδιοι μέρος του προβλήματος και δεν απευθυνόμαστε σε ειδικό για να το λύσουμε ή, ακόμη χειρότερα, όταν ενθαρρύνουμε ως γονείς, τη ροπή του ανήλικου παιδιού μας στο αλκοόλ γιατί την αντιλαμβανόμαστε ως ένδειξη αξιοσύνης και ωρίμανσης του, τότε όχι μόνον διαιωνίζουμε το πρόβλημα αλλά αναχαιτίζουμε συνειδητά την επίλυσή του.

Πληγώνομαι όταν πληροφορούμαι πως παρά την κείμενη Νομοθεσία που επισείει βαριές κυρώσεις στους παραβάτες, τους αυστηρούς ελέγχους που διενεργούνται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, παρά και τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κέντρων ψυχαγωγίας, σημειώνονται ακόμη περιστατικά διάθεσης αλκοόλ σε ανηλίκους που συνήθως οδηγούν το χρήστη στο Νοσοκομείο. Άρα, ούτε οι κυρώσεις, ούτε οι απειλές αποδίδουν στον επιθυμητό βαθμό. Απαιτείται λοιπόν ένας συνδυασμός δράσεων για να έχουμε αποτέλεσμα. Επιμένω στο ρόλο της οικογένειας γιατί θεωρώ πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας χωρίς να απεμπολώ ούτε ίχνος από το μερίδιο της προσωπικής μου ευθύνης ως ανθρώπου και ως εκπροσώπου μιας κοινωνίας που νοιάζεται και αγωνιά, στη διαχείριση του προβλήματος. Ως Δήμος λάβαμε κάποιες πρωτοβουλίες είτε μέσω των σχολείων είτε με την παροχή τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένους επιστήμονες της κοινωνικής μας υπηρεσίας, είτε μέσω ελέγχων που διενεργούσε η Δημοτική Αστυνομία, στο παρελθόν, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε συνδράμοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις ενεργών συμπολιτών και οργανωμένων δομών όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, κ.α.

Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που μπορούν αποβούν πολύτιμες στην επίλυση του προβλήματος. Αυτή την διαβεβαίωση σας την παράσχω με κάθε ειλικρίνεια στην αποψινή μας συνάντηση. Και αυτό το σκοπό υπηρετεί η παρουσία του Δήμου μας στη διοργάνωση της Ημερίδας. Να προσθέσει στη θέληση και τη διάθεση των επιστημόνων που τη διοργανώνουν, τη δική μας ολόψυχη πρόθεση για συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα που κρίνονται επαρκή για τη διαχείριση του προβλήματος.

Για να μην διακινδυνεύσω επιπλέον κατάχρηση του χρόνου του δικού σας αλλά και των εισηγητών που τόσα σημαντικά και χρήσιμα έχουν να μας καταθέσουν, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, την ενεργή παρουσία σας σε αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα και εύχομαι πρωτοβουλίες σαν την αποψινή να βρουν μιμητές και σταθερούς υποστηρικτές, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τους νέους μας να πουν ένα ηχηρό, αμετάκλητο και συνειδητό Οχι στο αλκοόλ!

Να είστε καλά.

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)