08/11/2016, Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή ανακήρυξης του Προέδου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Δήμου Ρεθύμνης

«Σπίτι Πολιτισμού»,

8 Νοεμβρίου 2016

 

 Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε

 

Μόλις ακούσατε από τον προλαλήσαντα Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, τους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγησή μου για την ανακήρυξη σας σε επίτιμο δημότη του Δήμου μας. Τιμή που την αξίζετε.

 

Είναι δε, ευτυχής συγκυρία, η χρονική σύμπτωση της τελετής ανακήρυξής σας με τη σημερινή επετειακή ημέρα, η οποία έχει για μας ένα σπουδαίο συμβολισμό και ξεχωριστή αξία,. Είναι πραγματικά η κατάλληλη μέρα για να για να σας ανταποδώσουμε τα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης, που ο ίδιος έχετε εμπράκτως εκδηλώσει για τον τόπο μας.

 

Σήμερα, που όλοι οι Κρητικοί σε κάθε γωνιά της Γης, διακατέχονται από το δέος και τη συγκίνηση που προκαλεί το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, τούτη την ιερή για την Ορθοδοξία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, ημέρα που μας αφυπνίζει, μας εμπνέει και μας καλεί σε διαρκή αντίσταση και αγώνα, κρίναμε κατάλληλη για να σας αποδώσουμε μια διάκριση που η πόλη μας, απονέμει με πολύ φειδώ σε εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας: Να σας ζητήσουμε δηλαδή, να μας επιτρέψετε την τιμή να σας θεωρούμε επίτιμο δημότη μας.

Στο πρόσωπο σας, καταθέτουμε επίσης το σεβασμό μας στο θεσμό της Δημοκρατίας που με τόση επιμονή υπηρετείτε, προσηλωμένος στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

 

Επιπλέον, σε ότι αφορά εσάς προσωπικά, με την εν λόγω διάκριση, εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση για τη συνολική προσφορά σας στην επιστήμη και την πνευματική ζωή της χώρας μας αλλά και για τη συμβολή σας στο δημόσιο βίο της χώρας, η οποία αποτυπώνεται στην πολύχρονη και γόνιμη πολιτική σας σταδιοδρομία, σε καίριους πολιτικούς θεσμούς.

 

Αναγνωρίζουμε επίσης, την τιμή που επιφυλάξατε στο Ρέθυμνο, με τη θερμή σας ανταπόκριση και την τιμητική σας παρουσία σε δύο εξαιρετικής σημασίας για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ρεθύμνου εκδηλώσεις, τα εγκαίνια του Μουσείου της Ελεύθερνας και το φετινό, λαμπρό εορτασμό της συμπλήρωση 150 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

 

αναμφισβήτητα είστε μια σπουδαία προσωπικότητα.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που ο καθένας ασπάζεται, ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει την ευρύτητα της ακαδημαϊκής σας γνώσης και την παραδειγματική ηθική και επιστημονική σας διαδρομή, την οποία θαυμάσια ισορροπήσατε με την εγνωσμένου κύρους πολιτική σας σταδιοδρομία.

 

Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να σημειώσω πως σε αυτήν, αποτυπώνονται έκδηλα τα οφέλη που αποκομίσατε από τη θητεία σας ως Γραμματέας ενός εξέχοντος πολιτικού της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Η συμπόρευση μαζί του, σας κληροδότησε τη δωρική σκέψη του, την οποία αξιοποιήσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της χώρας μας.

 

Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσατε, η σοφία ζωής, η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και την αξία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα υψηλά σας προσόντα.

 

Ως διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος του Δημοσίου Δικαίου και προβεβλημένος πολιτικός, υπηρετήσατε με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, ευγένεια και μεθοδικότητα, υψηλά αξιώματα, χωρίς να διστάσετε να διακινδυνεύσετε τη δημόσια εικόνα σας και το πολιτικό σας κύρος.

 

Με εγκράτεια και προσήλωση στις βασικές αρχές του σεβασμού και της ελευθερίας του λόγου, που πρέπει να διέπουν το δημόσιο διάλογο, υπενθυμίζατε σταθερά με κάθε σας παρέμβαση, το πλαίσιο του ορθού πολιτικού λόγου και την ευπρέπεια που οφείλει να φέρει κάθε πολιτική επιλογή.

 

Αποφύγατε συστηματικά τη συμμετοχή στη μάχη των εντυπώσεων και των υπερβολών, που τείνουν να γίνουν συνώνυμα της άσκησης της πολιτικής στη χώρα μας.

 

Και λίγους μήνες μετά την απόφασή σας να αποσυρθείτε από την ενεργή πολιτική δράση, εκλεγήκατε στο ύπατο πολιτειακό αξιώμα της χώρας μας, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Ένα αξίωμα που, και στη σημερινή συγκυρία, απαιτεί κύρος, γνώση και βαθειά προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους μας και της Δημοκρατίας.

 

Είναι σημαντικό για μας, που ο ανώτερος Άρχων της χώρας έχει την ικανότητα να είναι η φωνή της ηρεμίας στο εσωτερικό της και η φωνή που υπερασπίζεται, με τον προσήκοντα τρόπο, την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια, στο εξωτερικό της περιβάλλον, ενισχύοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Πιστεύουμε ότι ως εγγυητής του Συντάγματος και του Πολιτεύματός μας, έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε τα μέγιστα σε μια Δημοκρατία που πλήττεται από εξωτερικές επιβουλές, οι οποίες, στις μέρες μας, έχουν αποκτήσει συγκεκριμένη μορφή αλλά και μιας Δημοκρατίας, στην οποία επιτίθενται ακραίες φωνές, που, δυστυχώς, βρίσκουν ακροατήριο.

 

Άλλωστε, διαθέτετε βαθιά γνώση και πλούσια εμπειρία σχετικά με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Γνωρίζετε τις κακοτοπιές του και τις αδυναμίες του. Μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρηθεί αλώβητη η ενότητα του ελληνικού λαού, να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ανασχεθούν οι δυνάμεις που κατατείνουν στο εκφυλισμό του.

 

Είμαστε βέβαιοι, όμως, πως η προσωπική, ακαδημαϊκή και πολιτική συγκρότηση, θα συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση και υπέρβαση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας μας αλλά και στην αποκατάσταση της θέσης της στο διεθνές, εξαιρετικά ανταγωνιστικό και σκληρό, περιβάλλον.

 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε

 

Ο Δήμος Ρεθύμνης, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας βαθιά την απόφασή σας να συνδέσετε, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την τρέχουσα θητεία σας, με δύο επισκέψεις στο Ρέθυμνο μέσα σε λίγους μήνες, για να αποδώσετε τιμή στους ήρωες του τόπου μας και για να συνδράμετε στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ρεθύμνου, σας ευχαριστεί που δεχθήκατε να γίνετε επίτιμος δημότης του.

 

Ελπίζουμε κι εσείς να νιώθετε υπερήφανος ως δημότης ενός Δήμου και μιας πόλης που φέρει μια σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε. Ένα μέρος της άλλωστε, το διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ελεύθερνας, το οποίο εγκαινιάσατε πριν από λίγους μήνες.

 

Το Ρέθυμνο είναι ένα ζωηρό μωσαϊκό πολιτισμών και λαών που συναντήθηκαν εδώ, είτε ως φίλοι , είτε ως κατακτητές, αφήνοντας στο διάβα τους μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την πόλη και τους οικισμούς του, αλλά που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν πνευματικά τους κατοίκους του. Ποτέ δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν την ψυχή τους ούτε να ακυρώσουν την αδιάλειπτη, δυναμική παρουσία τους στους τοπικούς αλλά και εθνικούς αγώνες για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.

 

Το Ρέθυμνο, άλλωστε, είναι μια πόλη σύμβολο Πολιτισμού, η οποία δικαίως φέρει τον τίτλο ως η πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Και είμαστε, στ’ αλήθεια ευτυχείς που σας καλωσορίζουμε στην οικογένεια του.

 

Με αυτές λοιπόν, τις σκέψεις, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μας και με τη δική τους εξουσιοδότηση, σας παρακαλώ να δεχθείτε την ανακήρυξή σας σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ρεθύμνης, η οποία συνοδεύεται από την παράδοση σε σας του Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενός αναμνηστικού, της τελετής, ασημένιου δίσκου και ενός συμβολικού δώρου, συμβατού με τον επετειακό χαρακτήρα της σημερινής ημέρας: ενός κρητικού μαχαιριού, στο οποίο χαράξαμε τη μαντινάδα που συνέθεσε ο φίλος δικηγόρος Κωστής Καλλέργης, την οποία σας απευθύνουμε, προσυπογράφοντας το συμβολικό της περιεχόμενο:

«Στο Σύνταγμα εγγυητής

Με το Σταυρό στο χέρι.

Όμως βαστάτε Πρόεδρε

και στ’ άλλο το μαχαίρι»

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)