8/10/2014, Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο

Ξεν. «Μinos Mare Royal Hotel»

3-5 Οκτωβρίου 2014

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Σύνεδροι

 

 Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την πόλη μας για τη διεξαγωγή ενός σημαντικού συνεδρίου που διεξάγεται αυτό το διήμερο στο Ρέθυμνο, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τη συνδρομή των Καρδιολογικών Κλινικών των μεγαλύτερων Νοσοκομείων της Κρήτης.

Πραγματικά χαιρόμαστε γι’ αυτή τη συνεργασία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με τα δημόσια Νοσοκομεία της Περιφέρειας μας, που αγωνίζονται, με τα άξια στελέχη τους, να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, σε αντίξοες συνθήκες και με τις ανάγκες του κόσμου να αυξάνουν με ρυθμούς δύσκολα διαχειρίσιμους, απόρροια τόσο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των στρεσογόνων παραγόντων που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και της αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών.

Διότι αγαπητοί μου ειδικά εμείς εδώ στην Κρήτη καταφέραμε να επιτύχουμε, τις τελευταίες 3 με 4 δεκαετίες, μια σημαντική ανατροπή στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής και από πρωταγωνιστές στη μακροζωία γίναμε πρωταγωνιστές στην παχυσαρκία. Σαφώς και μας ενδιαφέρει, όπως και όλους τους ανθρώπους, η Υγεία και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις δομές που την υπηρετούν.

Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για υψηλής ποιότητας παροχές, προφανώς θα μιλήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, με επαρκείς χρηματοδοτήσεις που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την προστασία της υγείας του ασθενούς αλλά και να διασφαλίζει σε όλους τους εμπλεκόμενους γιατρούς, θεραπευτές κλπ την προσωπική και λειτουργική τους αξιοπρέπεια και ως εκ τούτου, τις θεσμικές διευκολύνσεις και την αναγκαίες παροχές, για να υπηρετήσουν αυτό το σύστημα με αποτελεσματικότητα.

Επειδή όμως όλοι έχουμε εμπειρίες είτε βιωματικές είτε οικογενειακές από τη λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων, γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις όπως και τη προσπάθεια που καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Αυτούς τους γιατρούς σεβόμαστε, τιμούμε και υπερασπιζόμαστε κάθε φορά, όπου και όποτε χρειαστεί.

Συγχωρέστε μου αυτή την επιμέρους αναφορά, όμως την έκρινα ηθικά αναγκαία.

Σε ότι αφορά την αφορμή για τη σημερινή μας συνάντηση, η συμμετοχή ευάριθμων επιστημόνων και η ευρύτατη θεματολογία του Συνεδρίου, επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα που του αποδίδεται τόσο εκ μέρους της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας όσο εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας που θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη κυρίως σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόληψης.

Εξίσου σημαντική είναι η ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών τεχνογνωσίας, εμπειρίας και σύγχρονων εξελίξεων μεταξύ των γιατρών που θα λάβουν μέρος σε αυτό το γόνιμο επιστημονικό διάλογο που θα αναπτυχθεί με αφορμή το συγκεκριμένο Συνέδριο.

Συμφωνούμε νομίζω όλοι πως τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τόσο θεματικές εξελίξεις στην καρδιολογική επιστήμη ώστε προβλήματα που στο παρελθόν θεωρούνταν δύσκολο να ξεπεραστούν σήμερα πλέον αποτελούν αντικείμενο επεμβάσεων ρουτίνας με θεαματικά αποτελέσματα.

Αξίζει λοιπόν, ειδικά αυτή την περίοδο της παρατεταμένης κρίσης που προκαλεί πολλαπλές επιβαρύνσεις στην ανθρώπινη υγεία, ψυχική και βιολογική, να γινόμαστε όλοι κοινωνοί των ιατρικών επιτευγμάτων, να ενημερωνόμαστε και να υιοθετούμε τις σύγχρονες προτάσεις της ιατρικής ειδικά στον τομέα της πρόληψης. Εξάλλου και η καρδιά μας , παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολιτισμού μας και προσαρμόζει τη λειτουργία της στις συνθήκες του. Δικαίως λοιπόν το Καρδιολογικό αυτό Συνέδριο ελκύει το ενδιαφέρον όλων μας.

Επιπλέον, χαιρόμαστε όπως ανέφερα και στην αρχή γι αυτή τη σύνδεση και τη συνεργασία του Κέντρου με την Περιφέρεια που επιχειρεί το Συνέδριο . Την έχουμε ανάγκη αυτή τη σχέση και την αλληλεπίδραση διότι ειδικά σε θέματα υγείας, η αποκέντρωση επιφέρει πολλή μοναξιά έως και εγκατάλειψη, την οποία ουδείς θέλει κι επιδιώκει. Αντιθέτως, η σύμπραξη την πρόληψη και την ανταλλαγή γνώσης που μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, επιβάλλεται και ειλικρινά θα συμπαρασταθούμε, ως Δήμος, με όποια μέσα διαθέτουμε, σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία και προσπάθεια.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ για την ενεργή σας συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο ελπίζω να καθιερωθεί ως θεσμός που θα πληροί τους ωφέλιμους στόχους του και σας εύχομαι να έχετε Δύναμη για να συνεχίσετε να υποστηρίζετε με επάρκεια το σπουδαίο σας λειτούργημα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)