08/05/2014,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Π.Κ.

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξελικτικής Ψυχολογίας με θέμα «Μορφές Ανάπτυξης Σε Έναν Απρόοπτα Μεταβαλλόμενο Κόσμο»

 

8 – 11 Μαΐου 2014,

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο

 Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και συμπολίτες

 

Σας ευχαριστώ πολύ που μου κάνατε την τιμή να με προσκαλέσετε να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξελικτικής Ψυχολογίας που φιλοξενεί η πόλη μας. Λυπάμαι ειλικρινά που παρά την ισχυρή μου επιθυμία, δεν κατάφερα να αναπροσαρμόσω το ιδιαιτέρως φορτωμένο πρόγραμμα μου ώστε να παρακολουθήσω έστω μέρος των εργασιών του. Σας παρακαλώ δεχθείτε τους πιο θερμές μου ευχές και την κατάθεση των σκέψεων μου από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης κ. Γιώργο Σκορδίλη.

 

Καλωσορίζω, λοιπόν, εκ μέρους της πόλης του Ρεθύμνου, τους προσκεκλημένους ομιλητές μας, όλοι διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και ειδικότερα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά και από το εξωτερικό. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για τη θετική τους ανταπόκριση στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου μας τον κ. Χάρις και τον κ. Τρεβάρθεν, εξέχοντες Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Εδιμβούργου αντίστοιχα.

 

Η επιστημονική τους συνδρομή στην εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί τιμή για το Ρέθυμνο η παρουσία και συμμετοχή τους στο Συνέδριο. Όπως τιμή αποτελεί για την πόλη μας η φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου που διοργανώνεται για 4η φορά στην Ελλάδα και για πρώτη στο Ρέθυμνο. Πραγματικά συγχαίρω τους διοργανωτές που προσφέρουν στην επιστημονική κοινότητα του Ρεθύμνου αλλά και σε ολόκληρη την πόλη μας μια τόσο εξαιρετική ευκαιρία και δυνατότητα . Ιδιαιτέρως επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Καθηγητή Ψυχολογίας κ. Γιάννη Κουγιουμουτζάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Θεανώ Κοκκινάκη την οποία έχω την ξεχωριστή χαρά να γνωρίζω προσωπικά αφού, αρκετά χρόνια πριν, με την κοινή συναίνεση της συζύγου μου και τον μικρό μου τότε γιο, αποτελέσαμε μέρος μιας σημαντικής της έρευνας που αφορούσε τη σχέση του μικρού με τους γονείς του.

 

Διατρέχοντας τη θεματολογία του συνεδρίου εντυπωσιάστηκα από την ευρύτητα, την ποικιλία και την ποιότητα του περιεχομένου της. Όλα τα στάδια της ανθρώπινης ζωής, η εξέλιξη της ψυχολογικής ανάπτυξης από τη βρεφική ηλικία έως την γεροντική, θα τεθούν προς συζήτηση, υπό το πρίσμα της μελέτης των παραγόντων που την ευνοούν ή την παρεμποδίζουν, στο σύγχρονο, διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

 

Τη συζήτηση θα συμπληρώσουν οι ομιλίες, τα συμπόσια, οι προφορικές ανακοινώσεις στις θεματικές συνεδρίες που έχουν διοργανωθεί και οι αναρτημένες εργασίες. Έτσι, θα αποκρυσταλλώσουμε, όλοι όσοι παρακολουθήσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου, μια πληρέστερη εικόνα και άποψη για το θέμα που πραγματεύεται.

 

Αυτή είναι η μια οπτική του οφέλους που θα κομίσει στην κοινωνία μας το Συνέδριο. Η άλλη εστιάζεται, κατά την άποψη μου, στο γεγονός ότι η τοπική επιστημονική κοινότητα με την πολύτιμη συνδρομή των προσκεκλημένων έγκριτων εισηγητών, παρεμβαίνει με τρόπο εξαιρετικά γενναιόδωρο στην πνευματική εξέλιξη του Ρεθύμνου.

 

Το Πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα πλείστες φορές μας έχει προσφέρει τέτοιου υψηλού περιεχομένου παρεμβάσεις. Με το συγκεκριμένο Συνέδριο, μιλά στην ψυχή μας. Μας προκαλεί μέσα από τη γνώση και τον υγιή επιστημονικό διάλογο να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε και να προσπαθήσουμε, με επιστημονική βοήθεια, να βρούμε λύσεις. Το σύγχρονο περιβάλλον, με τις σχεδόν βίαιες αλλαγές που επιφέρει σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, έχει αποδιοργανώσει τη λογική σκέψη και την αποτελεσματική δράση, πυροδοτεί εντάσεις και εμπνέει αποκλίνουσες συμπεριφορές.

 

Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω με επάρκεια το αληθινό περιεχόμενο των θεμάτων που θα αναπτυχθούν. Οι αρμόδιοι είναι σήμερα ανάμεσά μας και χρήσιμο είναι να εσωτερικεύσουμε ό,τι μπορούμε από τα πολλά και σημαντικά που θα μας καταθέσουν για να τα εντάξουμε στην συνέχεια στην καθημερινή μας σκέψη και πρακτική. Ας μου επιτραπεί όμως να προκαταβάλω την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου για την οποία δεν διατηρώ καμία αμφιβολία.

 

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι να συνεχίσετε το ωραίο και πολλαπλώς ωφέλιμο έργο σας με Υγεία, Δύναμη κι Έμπνευση.

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)