05/11/2013, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου στην Ημερίδα με θέμα: “Η Έρευνα στη σχολική τάξη: Κοινωνικές διαστάσεις, τάσεις, προτάσεις και προβληματισμοί”

“Σπίτι Πολιτισμού”, 1 Νοεμβρίου 2013

 

Κυρίες και Κύριοι

θα ήθελα να καλωσορίσω στην πόλη μας τους εξαίρετους εισηγητές που επισκέπτονται το Ρέθυμνο για να λάβουν μέρος στις εργασίες της σημερινής Ημερίδας και να συγχαρώ θερμά το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας και ιδιαίτερα τους υπευθύνους της διοργάνωσης καθώς και, όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, εκπροσώπους θεσμών και εκπαιδευτικών δομών, για τη θερμή και ουσιαστική υποστήριξη τους στην επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών της.

Για την πόλη μας, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επιστημονικές συναντήσεις, τις οποίες ως επί το πλείστον διοργανώνει το Πανεπιστήμιο, διότι αφενός αναδεικνύουν και τροφοδοτούν την υγιή σχέση που διατηρεί το πνευματικό – πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα με την τοπική κοινωνία και, αφετέρου, προσφέρουν δυνατότητες ανάπτυξης ενός ουσιαστικού, κοινωνικού διαλόγου μέσω του οποίου διαχέεται η γνώση, καλλιεργείται η κρίση, διαμορφώνονται εμπεριστατωμένες απόψεις επί πολλών και σημαντικών ζητημάτων που άπτονται των κοινωνικών λειτουργιών.

 Εξίσου σημαντική, εξάλλου, είναι και η διαπίστωση πως επιστημονικές Ημερίδες, όπως η σημερινή, προϋποθέτουν τη συνέργεια και αγαστή συνεργασία πολλών εμπλεκομένων, συνθήκη που αναμφίβολα ευνοεί, εμπνέει και εμπλουτίζει τη μεταξύ τους σχέση η οποία πρέπει να είναι διαρκής και αποτελεσματική.

Πέραν της αυτής της γενικής, απολύτως θετικής τοποθέτησης του Δήμου μας επί των επιστημονικών συναντήσεων εν γένει,θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια ιδιαίτερη μνεία για τη θεματολογία της σημερινής Ημερίδας, δεδομένου ότι η Εκπαίδευση συνιστά για το Δήμο Ρεθύμνου μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή τόσο της ανθρώπινης εξέλιξης όσο και της ίδιας της κοινωνικής συνοχής η διατήρηση της οποίας παραμένει μια διαρκής, απαιτητική πρόκληση για τον καθένα μας.

Γι'' αυτό το λόγο, εξάλλου, αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα η οργάνωση Τμήματος Παιδείας στο Δήμο μας και μάλιστα είμαστε από τους πρώτους Καλλικρατικούς Δήμους στη χώρα που το έπραξε με τέτοια αμεσότητα.

Η προβληματική την οποία μας καλεί ν'' αναπτύξουμε η σημερινή Ημερίδα είναι η έρευνα στη σχολική τάξη και ειδικότερα οι δυνατότητες πρόσβασης σε αυτήν, η αποτελεσματικότητα της, οι τρόποι διάχυσης των συμπερασμάτων της και η αξιοποίησή τους στη σχολική και πανεπιστημιακή τάξη και εν τέλει, η μελέτη της ερευνητικής διαδικασίας στο περιβάλλον της Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεσματικής και γόνιμης, που οργανώνει και κοινωνικοποιεί τους αποδέκτες της.

Οι διακεκριμένοι εισηγητές μας είναι σαφώς αρμοδιότεροι από μένα για να φωτίσουν με επιστημονική επάρκεια, γνώση και εμπειρία τις πτυχές αυτού του πολύ ενδιαφέροντος θέματος. Γι'' αυτό και δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, διακινδυνεύοντας την κατάχρηση του χρόνου τους και της υπομονής σας.

Θα αρκεστώ μόνο να καταθέσω τη βεβαιότητα πως οι παρεμβάσεις τους και ο διάλογος που θ'' ακολουθήσει, θ'' αποτελέσουν την αφετηρία για την εφαρμογή κρίσιμων και αναγκαίων εκσυγχρονιστικών τομών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία και δυναμική συνέχεια στο πολύπλευρο έργο που έχετε αναλάβει το οποίο υποστηρίζουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκτιμούμε βαθιά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)