04/09/12, Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή του Δήμου Ρεθύμνης προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

                                                                               Σπίτι Πολιτισμού

                                                                        Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

 

Παναγιώτατε

Σεβασμιώτατοι

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη

Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και του Ιερού Κλήρου

Αγαπητοί συμπολίτες

 

 η πόλη μας ευλογείται τις ημέρες τούτες από τη Σεπτή παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόσκληση που του απευθύναμε πέρυσι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος και οι φορείς της πόλης μας , ενέταξε στο παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμά του την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο, τιμώντας την Αγάπη και τον απόλυτο Σεβασμό που τρέφει στο πρόσωπό και το θεάρεστο έργο Του το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Πόλης μας.

 

 Παναγιώτατε

 

Σας ευχαριστούμε θερμά που είστε κοντά μας. Είναι για όλους μας ιδιαίτερη ευλογία η παρουσία Σας στο Ρέθυμνο. Σας καλωσορίζουμε με τα πιο θερμά κι εγκάρδια αισθήματα.

 

Σας παρακαλώ, να μη θεωρήσετε υπερβολή τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού που πυροδότησε η παρουσία Σας στην πόλη μας.

 

Είναι ανάλογες της αξίας Σας και του πολυσήμαντου έργου Σας και σας βεβαιώ πως εκπορεύονται από τον ατόφιο θαυμασμό και το απροσμέτρητο δέος το οποίο μας διακατέχει, αναλογιζόμενοι την ακτινοβολία της προσωπικότητά σας αλλά και το βαρύτατο έργο που καλείσθε να επιτελέσετε ως ο Πατέρας των επί Γης Ορθοδόξων Χριστιανών.

 

Την επιτυχή έκβαση του θεόπνευστου έργου Σας εγγυώνται ο ψυχικός πλούτος και η ευρύτητα της πνευματική σας καλλιέργειας .

 

Τη  μαρτυρεί δε, η πολυετής ακάματη προσφορά σας στη διάδοση της Χριστιανοσύνης καθώς και οι επίπονες και αδιάκοπες προσπάθειές Σας για σύσφιξη των σχέσεων, αγαστή συνεργασία και συμπόρευση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου.

 

Από τη μελέτη της θαυμαστής πορείας Σας, γνωρίζουμε πως γεννηθήκατε στην ακριτική Ίμβρο, ένα μικρό ελληνικό νησάκι που σήμερα, δυστυχώς, τελεί υπό τουρκική κατοχή.

 

Αυτόματα μας γεννήθηκε ο συνειρμός πως είναι στ'' αλήθεια ένδειξη της Θέλησης του Θεού, να γεννηθεί κάποιος σε μια ταπεινή, απομακρυσμένη γωνιά της Γης, να γνωρίσει τη ζωή ως απλός πολίτης μιας περιοχής που αναγνωρίζει μια άλλη θρησκεία από τη δική μας και, τελικά, με τη Δύναμη του Κυρίου, να εξελιχθεί σ'' έναν από τους πιο σπουδαίους κι ευλογημένους εκφραστές, υποστηριχτές και Δασκάλους της πιο σημαντικής πτυχής της ύπαρξης μας : της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

 

Τελικά, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, πως δεν διαμορφώνει την επίγεια διαδρομή μας το μέγεθος του τόπου καταγωγής μας ή η οικονομική ευεξία της οικογένειάς μας, αλλά κυρίως την καθορίζουν η πνευματική μας δύναμη, η αξία μας και η προσπάθειά μας.

 

Παναγιώτατε,

 

Η ευρύτητα των σπουδών σας εξαντλείται σ'' ένα μακρύ κατάλογο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, διεθνούς κύρους, από τα οποία κατακτήσατε γνώσεις και διακρίσεις, με αρχή τη θεολογική Σχολή της Χάλκης, για την επαναλειτουργία της οποίας δίδετε με αξιοσύνη και συγκινητική επιμονή τον προσωπικό Σας αγώνα, και συνέχεια, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης, το Οικουμενικό Ινστιτούτο Μποσεϋ (Bossey) της Ελβετίας το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης απ΄ όπου και λάβατε το Διδακτορικό Σας.

 

Η πλούσια, ελέω Θεώ, εκκλησιαστική σας διακονία, γνώρισε την κορύφωσή της με την πανάξια εκλογή σας, στις 22 Οκτωβρίου του 1991, από την Πατριαρχική Σύνοδο, ως ο 270 ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ οι συμμετοχές Σας στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου- η οποία ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, σε αναρίθμητες Συνοδικές Επιτροπές, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια, σε επίσημες αποστολές καθώς και η αναγόρευσή σας σε επίτιμο διδάκτωρα των σημαντικότερων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών αξίζουν ξεχωριστής αναφοράς που αν την επιχειρήσουμε, θα χρειαστούμε στ'' αλήθεια πολλές ώρες.

 

Τα στοιχεία που συνθέτουν το πλούσιο βιογραφικό Σας, Παναγιώτατε, είναι τόσο εντυπωσιακά που δεν συνάδουν με την απλότητα και την προσήνεια που εκπέμπει η Αγιότητά σας, την οποία εύκολα διαισθάνεται και προσλαμβάνει ο κάθε πιστός που θα σας πλησιάσει.

 

Προτού ακόμη ακούσει κανείς το Λόγο Σας, νιώθει αυτή τη θέρμη που μόνον η καθάρια καλοσύνη, η αγαθότητα της ψυχής και η εκλεπτυσμένη καλλιέργεια του μυαλού μπορεί να προσφέρει με τέτοια γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια.

 

Η ίδια απλότητα και ευπροσηγορία διαπνέει και τη διδασκαλία Σας είτε απευθύνεται σε αρχηγούς κρατών ή διπλωματικούς εκπροσώπους τους είτε στον απλό πιστό που κατανοεί χωρίς δυσκολία, ακόμη και αν ο πνευματικός του ορίζοντας είναι περιορισμένος, όσα με Θεία Έμπνευση μοιράζεστε μαζί του.

 

Είναι πολύ σημαντική η Απλότητα, που αποτελεί θεμελιώδη αξία για την Πίστη μας. Είναι αυτή που λείπει τελικά από τις ζωές μας και από τις επιλογές που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι. Αγνοώντας εσκεμμένα ή αθέλητα, πως εκεί κρύβεται η ουσία κι αναζητώντας την σε λάθος μέρη και με λάθος τρόπους.

 

Αυτή η έλλειψη, οδηγεί στην απομάκρυνση μας από όσα στ'' αλήθεια αξίζουν, μας οδηγεί στην αποξένωση, ισχυροποιεί τα πάθη μας, τον εγωισμό, την ανασφάλεια μας, το μόνιμο αίσθημα του ανικανοποίητου και μας κάνει πιο ευάλωτους σε υπαρξιακές παγίδες, στις οποίες, χωρίς αντιστάσεις, καταλήγουμε.

 

Τέτοιας φύσεως διολισθήσεις είναι και ο φανατισμός όπως και η αδυναμία μας, πολλές φορές, να στήσουμε υγιείς γέφυρες επικοινωνίας και συνύπαρξης με οπαδούς άλλων θρησκειών αλλά και μεταξύ μας.

 

Στάση ζωής που υποστηρίζετε ένθερμα κι έμπρακτα Παναγιώτατε, με τις ατέρμονες προσπάθειές σας για τη σύσφιξη των σχέσεων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και την αποκατάσταση όσων σχέσεων τελούν σε ρήξη, την απροσμάχητη επιμονή σας στη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και την απροσχημάτιστη επιθυμία σας, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός Διαθρησκειακός διάλογος, με κυρίαρχα θέματα την Ειρήνη και το Περιβάλλον που αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, η οποία διασφαλίζει την ευπρεπή συνέχιση του ανθρώπινου είδους, με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.

 

Επιτρέψτε μου μια ιδιαίτερη αναφορά, προς ενημέρωση των παριστάμενων πιστών, στην Κοινή Διακήρυξη που συνυπογράψατε με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'', Επίσκοπο Ρώμης και Επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, το Νοέμβριο του 2006, στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία αναγνωρίζετε από κοινού την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της χριστιανικής ενότητας και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την έγκριση των βασικών ηθικών αξιών που προωθούν τη δικαιοσύνη και την Ειρήνη.

 

Στην ίδια Διακήρυξη καταθέσατε τη δέσμευση σας για αδελφοσύνη και συνεργασία που μπορεί να προωθηθεί μέσα από τον αληθινό διάλογο αγάπης, ο οποίος πάντοτε εμπνέει τις σχέσεις των ανθρώπων.

 

Από το περιεχόμενο της Διακήρυξης δεν έλειψε η επικαιροποίηση της αναγκαιότητας διδασκαλίας των Ευαγγελίων στο σύγχρονο κόσμο, ο οποίος παρουσιάζει έξαρση της σχετικοκρατίας και του μηδενισμού, επισημάνθηκε με τρόπο αναντίρρητο η διάθεση για ένωση των προσπαθειών Σας, με προσανατολισμό τη διαφύλαξη των χριστιανικών ριζών και αξιών, τη διασφάλιση του Σεβασμού στην Ιστορία και τη Θρησκευτική Ελευθερία , τη συμβολή στον πολιτισμό της μελλοντικής Ευρώπης και στην ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων.

 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προσπάθειες για εγκαθίδρυση της Ειρήνης στην ταραγμένη Μέση Ανατολή την οποία δύναται να διασφαλίσει η αποκατάσταση των σχέσεων των διαφόρων θρησκειών που επικρατούν εκεί και η ενθάρρυνση ενός διαθρησκειακού διαλόγου που θα ταχθεί κατά κάθε μορφής βίας και διακρίσεων.

 

Υποκλινόμαστε στην διαύγεια της σκέψης σας και στον ενάρετο χαρακτήρα του έργου Σας, Παναγιώτατε, που υποστηρίζονται από την ασύλληπτη ικανότητα σας να βλέπετε ομοιότητες εκεί που οι άλλοι βλέπουν διαφορές.

 

Να βρίσκετε με τόση ενάργεια την ουσία και την αλήθεια που ενώνει τους ανθρώπους, σ'' ένα κόσμο που θεοποιεί το “Εγώ” έναντι του Εμείς και προσδίδει στην ασημαντότητα δυσθεώρητες διαστάσεις, για να την κατακρημνίσει στη συνέχεια, με τρόπο αδυσώπητο, αφήνοντας την αδύναμη ψυχή, μετέωρη, να ίπταται στο χάος.

 

Ως Αντίδοτο σε αυτή την ηθική κυρίως κρίση, η οποία και πάλι εμφανίζεται συγκαλυμμένη με οικονομικά κριτήρια και τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουμε όλοι σήμερα, διακηρύττετε την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη που συνιστά και το ισχυρότερο θεμέλιο της πνευματικής μας ζωής.

 

Αυτή η πνευματική ζωή συνδέεται άρρηκτα με το Φυσικό Περιβάλλον μας που συνιστά προϊόν της Δημιουργίας και το οποίο υπερασπίζεστε ως αγαθό, σε βαθμό που να χαρακτηρισθείτε ως ο “Πράσινος Πατριάρχης”.

Μάλιστα, με δική Σας πρωτοβουλία, μια εκ των αναρίθμητων που έχετε αναλάβει και σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, καθιερώθηκε η 1η του Σεπτέμβρη, ως Ημέρα Περιβάλλοντος. Η προχθεσινή ημέρα δηλαδή την οποία , τύχη αγαθή, γιορτάσατε λίγο πριν αφιχθείτε στην πόλη μας.

 

Ελπίζουμε, Παναγιώτατε, το επιφορτισμένο Πρόγραμμά Σας, να σας επέτρεψε να διαπιστώσετε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε στο Ρέθυμνο για την προστασία του Περιβάλλοντος, οι οποίες, θέλουμε να πιστεύουμε πως, είναι ορατές ακόμη και σε μια γρήγορη ματιά και αποτυπώνονται κατ'' αρχάς, στα επίπεδα καθαριότητας που διατηρούμε στην πόλη, παρά τις ανυπέρβλητες συχνά δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το Ρέθυμνο, έχει επιλεγεί ως η πόλη που εκπροσωπεί τις πόλεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις βιώσιμες πόλεις, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις από διεθνή τουριστικά πρακτορεία για τις περιβαλλοντικές δράσεις του.

 

Έκανα αυτή τη μικρή επισήμανση, για να τονίσω το βαθμό με τον οποίο συμμεριζόμαστε και ασπαζόμαστε τις απόψεις Σας για το Περιβάλλον, του οποίου η προστασία είναι παρούσα ως αδήριτη ανάγκη σε κάθε Σας διδαχή και κάθε Σας έργο.

 

Επισημάνθηκε εξάλλου και στην Κοινή Διακήρυξη στην οποία κάναμε αναφορά πριν από λίγα λεπτά, όπου διατυπώσατε την ανησυχία Σας για τις αμετάκλητες συχνά επιπτώσεις που επιφέρει στο Περιβάλλον η άμετρη τεχνολογική εξέλιξη και οι ανεξέλεγκτες εφαρμογές της.

 

Επιστρατεύοντας δε, τη σύγχρονη οπτική που κάθε Ιεράρχης πρέπει να διαθέτει για να είναι σε θέση να ασκήσει θετική επιρροή στο Ποίμνιό του, την οποία Εσείς Παναγιώτατε διαθέτετε σε περίσσευμα, επισημαίνετε, σ'' όποιο τόπο κι αν επισκεφθείτε, τη σπουδαία αναπτυξιακή παράμετρο που υπεισέρχεται σε κάθε πρωτοβουλία - στοχευμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος, η οποία αφορά τα πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και οικονομία.

 

Παναγιώτατε,

 

η πραγματικότητα που μας περιβάλλει είναι σκληρή. Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί βαρύτατα τραύματα που για να επουλωθούν δεν αρκεί ο παράγοντας χρόνος, όπως παρηγορητικά συνηθίζουμε να υποστηρίζουμε.

 

Απαιτούνται δομικές αλλαγές που θα πρέπει να έχουν τη βάση τους στην εσωτερική μας διάθεση ν'' αλλάξουμε νοοτροπίες του παρελθόντος καταδικασμένες σε αποτυχία, συνθήκη που προϋποθέτει την εσωτερική μας κάθαρση.

 

Είναι μια επίπονη διαδικασία της οποίας την αναγκαιότητα δεν συμμεριζόμαστε, νομίζω, στο βαθμό που πρέπει, εμείς οι άνθρωποι. Ίσως, μέσα στην επικρατούσα σύγχιση και τον αποπροσανατολισμό που δεχόμαστε από διάφορα κυνικά κέντρα εξουσίας, να μην ξέρουμε τον τρόπο.

 

Είστε ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι ανθρώπινες ψυχές Παναγιώτατε και των εκκλήσεων που σας απευθύνουν για βοήθεια.

 

Ο Λόγος Σας μπορεί να είναι το αντίδοτο στο συντελούμενο ηθικό, πνευματικό και κατά συνέπεια κοινωνικό εκφυλισμό.

 

Ως φωτισμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος, Παναγιώτατε, έχετε τη Δύναμη και τη Θεία Ευλογία να καθοδηγήσετε, να εμπνεύσετε, να μεταγγίσετε Ελπίδα και Πίστη, Αγάπη και Αδελφοσύνη.

 

Η διορατικότητα, η ειλικρίνεια, η απλότητα, η ευγένεια, η συμπόνοια και η καλοσύνη που περιβάλλει κάθε Σας ενέργεια, προκαλεί ηθική αφύπνιση σ'' έναν κόσμο που επιλέγει την ύπνωση από την εγρήγορση.

 

Σε αυτό τον κόσμο Παναγιώτατε, που διαθέτει περίσσευμα σκληρότητας και κυριαρχείται από εγωκεντρικά ένστικτα, σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να επιβιώσουμε ως Έλληνες με Αξιοπρέπεια, Σταθερότητα και Δύναμη, όπως καταφέρνετε με τόση επιτυχία την επιβίωση του Πατριαρχείου μας υπερνικώντας όσα εμπόδια θέτουν οι άλλοι αλλά δυστυχώς και εμείς.

 

Η συμβολή σας στη διάδοση του Ελληνισμού και στη θωράκιση του από κάθε κακοπροαίρετη και ωφελιμιστική βολή, είναι πολύτιμη και, σήμερα ειδικά, πιο αναγκαία από ποτέ. Η Πολιτεία έχει ανάγκη τη στήριξη Σας.

 

Σας παρακαλούμε να μας την παράσχετε γενναιόδωρα ώστε μαζί να στηρίξουμε την Ελλάδα, να ενεργοποιήσουμε τις πιο ισχυρές πνευματικές της καταβολές και να τις διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο.

 

Σας παρακαλούμε, ως Ιεραπόστολος του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού καθώς και των υψηλών ιδανικών που πρεσβεύουν, να είστε πρώτος Εσείς ο πανάξιος γεωργός που θα σπείρει γόνιμους καρπούς σε άγονη Γη και αυτοί θα καρποφορήσουν ώστε σύντομα η χώρα μας να βγει από το θλιβερό αδιέξοδο νικήτρια.

 

 Παναγιώτατε

 

Σας ευχαριστούμε που μας εμπνέετε με τη Διδαχή Σας να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε στα ευτελή, να συνειδητοποιήσουμε τα όρια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας.

 

Σας ευχαριστούμε που μας αφυπνίζετε, μας προβληματίζετε, μας ενεργοποιείτε στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της Αλήθειας,

 

Που μας υποδεικνύετε με στοργή, υπομονή και συγχώρεση το σωστό δρόμο για την κατάκτησή της.

 

Που μας παροτρύνετε με τον πιο ευαίσθητο τρόπο και την σεμνή, αεικίνητη, παραδειγματική προσωπική Σας διαδρομή, να την υπερασπιστούμε.

 

Σας ευγνωμονούμε που αγωνίζεσθε τόσο σθεναρά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την πολύτιμη συνδρομή σας στην αναγνώριση, παραδοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων που είναι ο πυρήνας της συνύπαρξης μας.

 

Σας καταθέτουμε το βαθύ σεβασμό μας και παραδιδόμαστε στις ευεργετικές επιδράσεις που ακτινοβολούν στην ψυχή μας η αταλάντευτη πίστη Σας στην Ελευθερία του Λόγου και της σκέψης και η αδιασάλευτη επιμονή σας στο Δίκαιο, το Ωραίο και το Αληθινό.

 

Τιμούμε το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο σας που αναδεικνύει τη δυναμική της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην Οικουμένη την οποία τροφοδοτείτε αδιάλειπτα με τη Σοφία Σας, την ευλογία Σας αλλά και τη φρεσκάδα των ιδεών Σας, τον πλούτο και την ευρύτητα των οραμάτων Σας.

 

Είναι σημαντικό κατά την ταπεινή μας άποψη, Παναγιώτατε, να μπορεί η Εκκλησία μας να παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις και να συνδιαλέγεται με τους Πιστούς και ειδικά τους νέους μας, λαμβάνοντας υπόψη την τρομακτική ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι συνθήκες ζωής τους, οι τρόποι επικοινωνίας τους ακόμη και η γλώσσα που χρησιμοποιούν.

 

Και σε αυτή την κατεύθυνση, η δική Σας φωτισμένη συνδρομή είναι διαπιστωμένη και χαίρει κάθε υψηλής εκτίμησης.

 

Τέλος, Παναγιώτατε,

 

επιτρέψτε μου, ως ακροτελεύτιο λόγο να σας καταθέσω από τούτο εδώ το βήμα, την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας από τα πιο καθάρια βάθη της καρδιάς μας για την επίσκεψή Σας στην πόλη μας, για αυτή τη Χαρά και την Ευλογία που μας επιφυλάξατε και για την απλόχερη Αγάπη Σας που μας πλημμύρισε Ελπίδα.

 

Σας παρακαλώ δεχθείτε την ειλικρινή διαβεβαίωσή μας ότι θα είμαστε πάντοτε απροσχημάτιστοι συμπαραστάτες στο έργο Σας, το οποίο παρακολουθούμε σταθερά.

 

Σας παρακαλώ επίσης να θεωρήσετε δεδομένη την απόλυτη προσήλωσή μας και την κατάθεση του θαυμασμού μας στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα θέματα του Πατριαρχείου σ'' ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον.

 

Σας διαβεβαιώ Παναγιώτατε πως η Κρήτη και η δική μας πόλη, το Ρέθυμνο, είναι οι πιστότεροι φίλοι του Πατριαρχείου και όλοι Σας αναγνωρίζουμε ως πανάξιο θρησκευτικό ηγέτη που επιτελεί έργο υψίστης σημασίας.

 

Επίσης, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του πολίτη, που γνωρίζει και σέβεται τις ανάγκες του και αγωνίζεται για την επίλυση άμεσων και χρόνιων προβλημάτων της πόλης, θα θέλαμε να Σας επιβεβαιώσουμε με τον πιο αναντίρρητο τρόπο τη διάθεσή και θέλησή μας να συστρατευτούμε στον κοινό αγώνα για την πρόοδο κι ευημερία των ανθρώπων.

 

Από αυτή την κοινή αφετηρία πορευόμαστε εξάλλου με τη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου, της οποίας η μακραίωνη ιστορική παράδοση σε συνδυασμό με την αξιοσύνη του Σεπτού Ιεράρχη μας κ.κ. Ευγενίου, που έχει κερδίσει τις καρδιές των νέων μας και την ακούραστη θρησκευτική και κοινωνική δράση των ιερέων, εγγυάται τη θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς και αποτελεσματικές βάσεις.

 

Ένα έργο, που εστιάζεται στη διατήρηση κι ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων που υποβιβάζουν την ποιότητα της ζωής, στη δημιουργία εστιών ανακούφισης των πασχόντων συνανθρώπων μας και στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των κατοίκων αυτής της πόλης.

 

Η επίτευξη αυτού του έργου, αναδεικνύει την ισχυρή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση που υφίστανται οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, οι οποίες, ειδικά τούτη την κρίσιμη εποχή, καθίστανται όχι μόνο εμφανείς αλλά και αναγκαίες.

 

Παναγιώτατε,

 

θα ήθελα, διερμηνεύοντας τα ειλικρινή αισθήματα του Ρεθυμνιώτικου λαού, να εναποθέσω στην Αγιότητά Σας , τις ολόψυχες ευχές όλων μας να είναι τα Έτη Σας πολλά και μεστά από τη χάρη του Θεού, πολύκαρπα, ειρηνικά και Υγιή ώστε να συνεχίσετε με Δύναμη και Θεία Φώτιση το ευλογημένο έργο Σας.

 

Σας παρακαλώ να κρατήσετε ως ανάμνηση της επισκέψεώς Σας στην πόλη μας, την αφειδώλευτη Αγάπη και Πίστη του Χριστεπώνυμου Πληρώματος, που θα σας συνοδεύει στα μακρινά ταξίδια Σας, στα πέρατα της Γης, όπου μπολιάζετε με γόνιμο καρπό τη σκέψη και την Ψυχή των ανθρώπων με το Λόγο του Θεού.

 

Θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά η αποδοχή εκ μέρους Σας μιας ταπεινής υπόμνησης του Ρεθύμνου: ένα χρυσό νόμισμα που απεικονίζει το σύμβολο της πόλης μας, τα Δελφίνια, στοιχείο που αντλείται από το Φυσικό Περιβάλλον, που τόσο αγαπάτε και προστατεύετε, και, έναν πίνακα που φιλοτέχνησε άγνωστος ζωγράφος τον 16ο αιώνα και είναι ο μοναδικός που αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της πόλης μας, την περίοδο εκείνη.

 

Σας ευχαριστούμε και θα διατηρούμε πάντοτε τις θύρες της πόλης μας και της καρδιάς μας ανοιχτές, για να δεχόμαστε τις ευεργετικές αχτίδες της διδαχής Σας αλλά και της ίδιας της παρουσίας Σας όταν ευλογηθούμε ξανά με αυτήν στο Ρέθυμνο.

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)