04/04/09, Χαιρετισμός Δημάρχου στην Ημερίδα "Αθλητισμός, το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής μου"

 

                               Σάββατο 4 Απριλίου 2009, «Σπίτι του Πολιτισμού»              

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτό που κάποτε ο Καζαντζάκης είχε πει πως «Η Ολυμπία ήταν το μεγάλο εργαστήρι όπου οι φυλές των Ελλήνων σφυροκοπούσαν τα μπρούντζινα κορμιά τους. Όχι μονάχα για να τα κάμουν ωραία. Ποτέ οι Έλληνες δεν δούλεψαν την Τέχνη για την Τέχνη. Πάντα η ομορφιά είχε σκοπό να υπηρετήσει τη ζωή. Και τα σώματα τα ήθελαν οι αρχαίοι όμορφα και δυνατά, για να μπορούν να δεχθούν ισορροπημένο και γερό νου.

Γιατί για τους  Ελληνες  τέλειος πολίτης ήτανε κείνος που περνώντας από τα γυμναστήρια  και τις παλαίστρες, μπόρεσε να δουλέψει το σώμα του , να το δημιουργήσει ισχυρό και αρμονικό, δηλαδή ωραίο, και να το έχει έτοιμο να υπερασπίσει το Γένος. Κοιτάζεις ένα άγαλμα της κλασσικής εποχής και καταλαβαίνεις αμέσως  αν ο άντρας που παριστάνει είναι ελεύθερος ή δούλος. Το σώμα του το φανερώνει. Ωραίο αθλητικό κορμί ,στάση ήρεμη,  πειθαρχία του πάθους είναι τα χαρακτηριστικά του ελεύθερου ανθρώπου».

Από την Αρχαία Ολυμπία στο Ρέθυμνο λοιπόν που καλωσορίζει τους πρωταθλητές μας, εκείνους που στο πρόσωπο τους και στις επιδόσεις τους βρήκε την απόλυτη έκφρασή του το αρχαίο ελληνικό αθλητικό ιδεώδες. Και που σήμερα τους έχουμε κοντά μας για να μοιραστούν μαζί μας αυτή τη φλόγα, αυτό το ωραίο πάθος, αυτή τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας που απλόχερα μας προσφέρει το ωραιότερο κομμάτι  της ζωής μας: ο αθλητισμός!

Το Ρέθυμνο σήμερα θα ακούσει τους χρυσούς πρωταθλητές μας και αύριο για μία ακόμη φορά θα βάλει τις φόρμες και τα αθλητικά του παπούτσια για να βγει στους δρόμους να  περπατήσει, να τρέξει, να αναπνεύσει, να αφυπνίσει, να ξεσηκώσει, να  εμπνεύσει. Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Ο ΔΑΟΡ, οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλεις μας  αλλά και οι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες δεν σταματούν να υπηρετούν τον αθλητισμό μυώντας όλο και περισσότερους  σε αυτή τη θαυμάσια επιλογή που:

 • Κοινωνικοποιεί με τον πιο υγιή τρόπο
 • Εμψυχώνει,
 • Καθαρίζει το μυαλό και την ψυχή,
 • Καλλιεργεί την ελεύθερη βούληση,
 • Δοκιμάζει την αντοχή,
 • Διδάσκει την υπομονή και την πειθαρχία,
 • Αναδεικνύει  την αγωνιστικότητα
 • Ευνοεί  την εντιμότητα  
 • Καταξιώνει τον άνθρωπο μαθαίνοντάς του να έχει πίστη στην αξία του και την ελευθερία του
 • Τον προτρέπει να γίνει ενεργός πολίτης 
 • Και τον μυεί στην ισότιμη και δημοκρατική συμμετοχή στα κοινά.

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα που θα ακούσουμε από τους εκλεκτούς μας φιλοξενούμενους, σας διαβεβαιώνουμε πως ναι! Ο αθλητισμός είναι το ομορφότερο κομμάτι της ζωής μας! Ας το ζήσουμε λοιπόν!

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους πρωταθλητές μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, και μας δίδουν την ευκαιρία να τους γνωρίσομε από κοντά και να τους εκφράσομε την ευγνωμοσύνη μας για τις νίκες και τη χαρά που μας προσέφεραν στην πλούσια σταδιοδρομία τους.  

Να είστε καλά και καλή αντάμωση αύριο στους δρόμους της πόλης μας.  Σας ευχαριστώ! 

 

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)