03/12/2013,Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην Εκδήλωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με θέμα “Η Κοινωνική Πρόνοια και η Κοινωνική Φροντίδα για τα Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Κρήτης σε περίοδο οικονομικής κρίσης”

Ηράκλειο, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

 

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Συνομοσπονδίας

Κυρίες και Κύριοι

 

σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική πρόσκληση που απευθύνατε στο Δήμο Ρεθύμνου και τη δυνατότητα που μας προσφέρετε για μια γόνιμη, ελπίζω, παρέμβαση στη σημερινή εκδήλωση, η οποία διοργανώνετε με την ευκαιρία εορτασμού της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Στο Δήμο Ρεθύμνου, προσπαθούμε τιμούμε αυτό τον εορτασμό κάθε μέρα αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, κάθε αφορμή για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν διαθέτουν αυτό που για εμάς τους υπόλοιπους θεωρείται εν πολλοίς αυτονόητο: την υγεία και τη αρτιμέλεια.

 Έχοντας υιοθετήσει λοιπόν μια φιλοσοφία αμιγώς ανθρωποκεντρική, συναρτημένη με την προάσπιση των ατομικών & κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με σταθερή προσήλωση στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής και την πρωτοβάθμια υποστήριξη Ατόμων με Αναπηρία, επικεντρώσαμε τη στρατηγική μας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στη σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός συνόλου λειτουργούντων δομών , έργων ανάπλασης και υπηρεσιών, που εξυπηρετούν και διευκολύνουν τα Άτομα με Αναπηρία που ζουν ή επισκέπτονται το Ρέθυμνο.

Και πραγματικά, αποτελεί για μας τιμή και δικαίωση των προσπαθειών μας η διαπίστωση ότι το Ρέθυμνο αναφέρεται ως πόλη φιλική και προσβάσιμη για τους Ανάπηρους σε έγκριτα έντυπα, βιβλία και οδηγούς, η πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου μας σε σπουδαία Συνέδρια όπως αυτό που διοργάνωσε το Economist πριν από 2 χρόνια ως Δήμος πρότυπο σε υποδομές και δράσεις για Άτομα με Αναπηρία κ.α

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε ότι αφορά την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων των συνανθρώπων μας με Αναπηρία. Όπως επίσης υποστηρίζουμε πως οι παρούσες δύσκολες συνθήκες δεν αφήνουν χώρο σε ψευδαισθήσεις που μόνο ματαιόδοξες πολιτικές ικανοποιούν. Προσπαθούμε όμως να καταθέτουμε ως πόλη, με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, καθημερινά, το βαθμό ευαισθησίας μας.

Γιατί, πιστεύουμε πως αυτό που τελικά μετρά δεν είναι μόνον οι δυνατότητες που έχει κανείς και η υποχρέωσή του απέναντι σε προκαθορισμένες αρμοδιότητες αλλά η ανθρωπιά του και η ευαισθησία του να κάνει περισσότερα από αυτά που μπορεί ή του επιβάλλονται για τον πάσχοντα συνάνθρωπο του.

Συνεργαζόμαστε λοιπόν στενά με όλα τα Σωματεία και Συλλόγους που λειτουργούν στο Ρέθυμνο, το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία , το Σύλλογο ΑΓΑΠΗ, το Αθλητικό Σωματείο Αμεα “Ικαρος”, το Ειδικό Σχολείο κ.α και ακούμε τις προτάσεις, τα αιτήματα και τις ανάγκες τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για μας η άποψη του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία στο Ν.Ρεθύμνου, που είναι ο επίσημος φορέας αυτοεκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία όλων των κατηγοριών στο Νομό και είναι ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Είναι ένα δραστήριο Σωματείο με το οποίο έχουμε ως Δήμος άψογη συνεργασία σε σταθερή βάση.

Και είμαστε πραγματικά ευτυχείς που έχουμε εγκαθιδρύσει επίπεδα συνεργασίας τέτοια που μας επιτρέπουν ακόμη και σήμερα που τα διαθέσιμα μέσα και οι πόροι έχουν συρρικνωθεί να σχεδιάζουμε μαζί και να υλοποιούμε δράσεις και έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Αναπήρων στο Ρέθυμνο.

Παρότι προτεραιότητα δώσαμε σε σε υποδομές προσβασιμότητας των Αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τις προσπάθειες για κοινωνική Πρόνοια και φροντίδα των Αναπήρων συνανθρώπων μας .

Επιγραμματικά αναφέρω μόνον παραδείγματα παρεμβάσεων προσβασιμότητας όπως τις εκτεταμένες αναπλάσεις στο παραλιακό μέτωπο όπου τοποθετήθηκαν ειδικοί ξύλινοι διάδρομοι όδευσης που οδηγούν στη θάλασσα. Μάλιστα τον επόμενο μήνα μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας, «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» στο οποίο συμμετέχει το Ρέθυμνο ως εταίρος μαζί με την Αγία Νάπα της Κύπρου και ως έργο φέρει το διακριτικό τίτλο: «Αγία Νάπα–Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», θα προμηθευτούμε ειδικό εξοπλισμό για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην παραλία όπως αποδυτήρια, τουαλέτες, πλωτά αμαξίδια και διαδρόμους, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο αμμώδες παραλιακό τμήμα,

Την κατασκευή μεγάλων ασφαλών τα οποία διαθέτουν ειδικό διάδρομο για τη διάβαση των τυφλών ενώ τον ερχόμενο μήνα θα τοποθετηθούν και συστήματα ηχητικής σήμανσης στους υφιστάμενους φωτεινούς σηματοδότες για να διευκολυνθεί η διέλευση των τυφλών.

Τις ράμπες που έχουν κατασκευαστεί στα πεζοδρόμια αλλά και στις εισόδους δημοσίων υπηρεσιών .

Τις παρεμβάσεις που είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε σχολεία παλαιάς κατασκευής, της Α’θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία και στους χώρους μάθησης οι οποίες περιλαμβάνουν και κατασκευή ειδικών τουαλετών αναπήρων κ.α.

Τη έγκριση των αναγκαίων θέσεων για τη στάθμευση των οχημάτων Αναπήρων και την οριοθέτηση τους στην είσοδο των σπιτιών τους.

 Όπως όμως σας προανέφερα, ουδέποτε επιτρέψαμε τις ανάγκες σε υποδομές να λειτουργήσουν αναχαιτιστικά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Ετσι, παρότι στα χρονίζοντα αιτήματα των Σωματείων Ατόμων με Αναπηρία, παραμένει η ίδρυση και λειτουργία μιας δομής αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης, μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε μεριμνήσει ώστε οι συνάνθρωποι μας με αναπηρία να εξυπηρετούνται από τις δομές Κοινωνικής Μέριμνας και φροντίδας που λειτουργούν στο Δήμο μας όπως είναι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα 5 ΚΑΠΗ του Δήμου και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετούν με προθυμία, αμεσότητα και ανθρωπιά τις ανάγκες Ατόμων με αναπηρία. Εξάλλου και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ρεθύμνης που παρέχει αφιλοκερδώς πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στους ανασφάλιστους, ντόπιους και μετανάστες ασθενείς, ανάπηρους και μη.

Σύντομα οι συμπολίτες μας ανάπηροι θα μπορούν εξυπηρετούνται και από μια νέα πολύ σημαντική δομή, το «Σπίτι της Κοινωνικής Μέριμνας» που κατασκευάζεται ήδη και θα διαθέτει πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προδιαγραφές Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας, όπου θα φιλοξενούνται 84 παιδιά συνολικά εκ των οποίων τα 18 θα είναι παιδάκια νηπιακής ηλικίας, με Αναπηρία καθώς και ένα πρότυπο Κ.Α.Π.Η. το οποίο επίσης θα εξυπηρετεί Άτομα με Αναπηρία.

Στις κοινωνικές παροχές, ας μου επιτραπεί, να εντάξω τη μείωση κατά 60% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου και κατά 50% στα δημοτικά τέλη και τους φόρους στα Άτομα με Αναπηρία, η οποία έχει σιχύ εδώ και πολλά χρόνια και δεν άλλαξε παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην τοπική Αυτοδιοίκηση, την κάλυψη του ενοικίου για το χώρο που στεγάζει τη λειτουργία του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης, τις συστηματικές παροχές και διευκολύνσεις που παρέχει ο Δήμος στο Αθλητικό σωματείο “Ικαρος” και το Ειδικό Σχολείο , ακόμη και τη διαχείριση της διάθεσης των προνοιακών επιδομάτων για τα οποία ο Δήμος πραγματικά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη καταβολή τους στους δικαιούχους και για να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία των Ατόμων με Αναπηρία, εξασφαλίζοντας τους.

Κατοχυρωμένη είναι εξάλλου εδώ και χρόνια η δωρεάν είσοδος Ατόμων με Αναπηρία σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου όπως είναι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ η Γιορτή Κρητικού Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων κλπ

Σε ότι αφορά τέλος την εργασιακή απασχόληση Ατόμων με Αναπηρία ο Δήμος Ρεθύμνης σε εφαρμογή του Νόμου 2643/98 και με αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 4 ετούς διάρκειας απασχολεί 5 εργαζόμενους στις υπηρεσίες του ενώ άλλοι 8 απασχολούνται στη ΔΕΥΑΡ.

 

Κυρίες και Κύριοι

Γνωρίζουμε πλέον όλοι καλά, τον αγώνα που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ν’ αντεπεξέλθει στον πολύπλοκο και απαιτητικό της ρόλο.

Όπως επίσης συμφωνούμε νομίζω πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο άμεσος θεσμός γι αυτό και οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι μας, οι Ανάπηροι, οι αναξιοπαθούντες δεν την αντιλαμβάνονται πλέον ως μια προέκταση της κεντρικής εξουσίας αλλά ως κάτι πιο οικείο, ως το κέντρο του δικού τους κόσμου, ως το σπίτι τους από το οποίο ελπίζουν και απαιτούν μια ασφαλή ποιοτική ζωή.

Όμως οι παρούσες συνθήκες δεν ευνοούν την άσκηση επαρκούς κοινωνικής πολιτικής. Γνωρίζουμε την ύπαρξη και το μέγεθος των ελλείψεων αφού συμπορευόμαστε και θεμελιώνουμε μαζί κάθε φορά το πλαίσιο συνεργασίας μας ώστε να τηρούνται τουλάχιστον οι βασικές αρχές που σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα πρέπει να διέπουν το σχεδιασμό της πολιτικής μας για την αναπηρία. Γι αυτό κι ελπίζουμε ότι στο Ρέθυμνο μπορούμε να κοιτάμε τους συνανθρώπους μας Ανάπηρους στα μάτια χωρίς να αισθανόμαστε ότι τους αδικούμε.

Εξάλλου, η ενεργή οργάνωση τους σε Σωματεία και η διεκδικητικότητά τους είναι τέτοια που μας διευκολύνει στη στρατηγική μας. Έχουν φωνή, είναι δυνατή και την ακούμε με το σεβασμό και την προσοχή που της αξίζει.

Εύχομαι η χώρα μας να βγει σύντομα από αυτή τη δίνη και αν καταφέρουμε να κάνουμε πράξη όσα προγραμματίζουμε σε όλους τους τομείς. Επειδή όμως τα ευχολόγια δεν αρκούν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και να αξιοποιούμε κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή ώστε ν'' ανταποκριθούμε στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μια κοινωνική πολιτική ικανή να ανακουφίσει, να συντηρήσει την ελπίδα και την αισιοδοξία και να εγκαθιδρύσει σχέσεις ισοτιμίας, αποδοχής, ένταξης στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης σε όλους τους ανάπηρους συνανθρώπους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι να έχουμε συχνά την ευκαιρία τόσο εποικοδομητικών, ουσιαστικών και ανθρώπινων συναντήσεων.

26 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)