03/09/12, Καλωσόρισμα Α.Θ Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από το Δημαρχο Ρεθύμνης

                                                               Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

                                                               Ρέθυμνο 2 Σεπτεμβρίου 2012

 

Παναγιώτατε

 

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, το Ρέθυμνο, το οποίο γνωρίζετε, αφού και στο παρελθόν ευλογηθήκαμε με την επίσκεψη σας και είστε επίτιμος Δημότης του και Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε με τόση ευγένεια και γενναιοδωρία στην πρόσκληση, την οποία είχαμε τη χαρά και την τιμή να σας υποβάλλουμε πέρυσι, στη διάρκεια της επίσκεψης μας στο Φανάρι, ενστερνιζόμενοι με ιδιαίτερη ζέση την πρόταση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ.κ. Ευγένιου.

 

Σας υποδεχόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε την κεντρική πύλη εισόδου της πόλης μας, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν αιώνες πριν, έμπλεοι χαράς, αγάπης, κι ελπίδας, συναισθήματα που κινητοποίησε αυθόρμητα και αληθινά η Άφιξη Σας.

 

Το Ρέθυμνο, Παναγιώτατε, είναι μία πόλη που ευλογήθηκε με φυσικό πλούτο απροσμέτρητο και με ανθρώπους που ξέρουν ν΄ αγαπούν, να μοιράζονται και να δημιουργούν.

 

Η κομβική γεωγραφική θέση της πόλης, η πανάρχαια ιστορία της, ανιχνευόμενη στα βάθη των αιώνων, τα πλούσια φυσικά της χαρακτηριστικά και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ποιότητα των ανθρώπων της, την κατέστησαν επιθυμητή από διάφορους λαούς που τη διεκδίκησαν, την κατέκτησαν και παρέμειναν εδώ για εκατοντάδες χρόνια: Ρωμαίοι, Άραβες, Βενετοί, Οθωμανοί, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη Γη και στην ιστορική μνήμη αυτού του τόπου. Ενός τόπου που κατάφερε, παρά το εκάστοτε καθεστώς κατοχής, να διατηρήσει την ταυτότητα του και να την εμπλουτίζει σταθερά με τα θετικά στοιχεία των εισβολέων.

 

Αξιομνημόνευτη κι ενδεικτική της προσαρμοστικότητας και της εξέλιξης του ρεθεμνιώτικου λαού είναι η άνθιση των Γραμμάτων και των Τεχνών, που αποτυπώθηκε κυρίως στην περίφημη Κρητική Αναγέννηση του 16ου αιώνα, όταν το Ρέθυμνο τελούσε υπό ενετική κατοχή, με διακεκριμένους εκφραστές της το Γεώργιο Χορτάτζη, εισηγητή του νεοελληνικού θεάτρου, το Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή, την Aκαδημία των Vivi, ιδρυθείσα από τον πρωτοπόρο Ενετορεθεμνιώτη φιλόσοφο – Μαθηματικό Φραντσέσκο Μπαρότση αλλά και κατά τον περασμένο αιώνα, τον Παντελή Πρεβελάκη και πολλούς άλλους.

 

Στο διάβα του χρόνου, η πόλη μας επέζησε πολλών ισχυρών πολιτικών και κοινωνικών κλυδωνισμών, αναπτύχθηκε με γνώμονα το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πορεύεται στο μέλλον, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές, προσπαθώντας, ωστόσο, επίμονα να διατηρήσει ανόθευτη την παραδοσιακή της φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα πνευματικά της χαρακτηριστικά, που συνθέτουν την ταυτότητά της κι εμπλουτίζονται συνεχώς από καλλιεργημένους ανθρώπους, που καταθέτουν τα προϊόντα της πνευματικής τους παραγωγής στην πόλη μας.

 

Ο σεβασμός που επιδεικνύουμε στο μνημειακό πλούτο του Ρεθύμνου, η πλήρης ένταξη των διάσπαρτων μνημείων – απομεινάρια των λαών και των πολιτισμών που εγκαταστάθηκαν εδώ – στις λειτουργίες της πόλης, επιβεβαιώνουν τη φιλοσοφία που διέπει τις δράσεις των ανθρώπων του Ρεθύμνου και την οπτική με την οποία προσεγγίζουμε όλοι την Ιστορία της πόλης και την επίδρασή της στη ζωή μας.

 

Το Ρέθυμνο, Παναγιώτατε, έχει και ισχυρές θρησκευτικές καταβολές που διατηρούνται ακμαίες χάρη στις δραστήριες και ιστορικές Μονές του, την Ιερά μας Μητρόπολη και το ακατάπαυστο έργο των κληρικών, οι οποίοι, τη δύσκολη τούτη χρονική συγκυρία, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβαστού μας Μητροπολίτη, συμπαραστέκονται με σεμνότητα, διακριτικότητα αποτελεσματικότητα και Αγάπη σε κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό μας, επιτελώντας έργο πολύτιμο. Θαυμαστή, επίσης, είναι η συνεργασία και η συνδρομή της τοπικής μας Εκκλησίας σε κάθε ανθρωπιστική πρωτοβουλία και δράση που υλοποιούν οι αρχές και οι φορείς του τόπου μας.

 

Στις ύψιστες προτεραιότητες μας εντάσσεται η διασφάλιση της αγαστής, αρμονικής και δίκαιης συνεργασίας των φορέων με τους κατοίκους της πόλης. Γι αυτό κι εξαντλούμε κάθε θεσμική δυνατότητα αλλά και κάθε προσωπική διάθεση, σ'' ένα διαρκή δημόσιο διάλογο ώστε όλοι μαζί να συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του καθενός και του διακριτού του ρόλου αλλά, κυρίως, με γνώση και επιμονή στη διαχείριση των αληθινών αναγκών της πόλης και των ανθρώπων της.

 

Μοιραζόμαστε την ευθύνη των λαθών μας, τις προσδοκίες και τα όνειρά μας, τα οράματα και τους στόχους που θέτουμε ως κοινωνία. Άλλωστε όπως πολύ σοφά έχετε κι Εσείς επισημάνει σε μια από τις εμπνευσμένες ομιλίες Σας, “ Αν δεν μάθουμε να μοιραζόμαστε, πως περιμένουμε να επιβιώσουμε; ”Αυτή είναι στ'' αλήθεια μια θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη πνευματική και ηθική αξία. Είναι καιρός να την υιοθετήσουμε και ως υπαρξιακή αρχή.

 

Με αυτό το πνεύμα, συντασσόμαστε στον κοινό αγώνα που δίδουμε Φορείς, Εκκλησία, Σύλλογοι Σωματεία και ιδιώτες για να είναι το Ρέθυμνο παράδειγμα Αλληλεγγύης και Αλτρουισμού.

 

Αξιέπαινα παραδείγματα οργανωμένων πρωτοβουλιών και δράσεων που συνιστούν αδιαμφισβήτητη έκφραση κοινωνικής ευθύνης και φιλάνθρωπης διάθεσης είναι:

 

Α) Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου μας, το οποίο στελεχώθηκε από εθελοντές ιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, εθελοντές και υπαλλήλους του Δήμου μας.

 

Β) Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» που εδώ και 3 δεκαετίες είναι το σπίτι των παιδιών με ειδικές Ανάγκες.

 

Γ) οι δραστήριοι Σύλλογοί μας με εκατοντάδες εθελοντές.

 

Προεξάρχουσα θέση στις ανθρωπιστικές δομές της πόλης μας έχει το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τα συσσίτια των Ενοριών μας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιπεριφέρειάς μας, αλλά και τη λειτουργία του Δήμου μας τη διέπει ανθρωποκεντρική αντίληψη όταν διατηρούμε και υπερασπιζόμαστε τα ΚΑΠΗ μας, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μας, τους οποίους αυτή τη στιγμή επαυξάνουμε με Ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Επίσης, διατηρούμε ένα οργανωμένο σύστημα Βοήθειας στο Σπίτι που εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου οι παροχές είναι περιορισμένες και οι ανάγκες μεγάλες και σας ενημερώνουμε ότι δημιουργούμε με ευρωπαϊκά προγράμματα το σπίτι της Κοινωνικής Μέριμνας για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας.

 

 

Παναγιώτατε,

 

Επέμεινα στην συνοπτική παρουσίαση της ταυτότητας της πόλης μας γιατί έκρινα πως έχει αξία να γνωρίζετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

 

Στην εποχή της πολυδιάστατης κρίσης που ζούμε, η οποία είναι προϊόν του ασυνάρτητου, ανεξέλεγκτου και απάνθρωπου τελικά τρόπου ζωής που υιοθετήσαμε, παρασυρμένοι από μια ψευδαίσθηση ευμάρειας που μας απομάκρυνε από κάθε αίσθηση ευθύνης και έθεσε σε ατροφία κάθε διάθεση αυτοθυσίας, έχει ξεχωριστή αξία κάθε εκδήλωση Αλτρουισμού, κάθε συνειδητή απόπειρα επιστροφής στην Αλήθεια που εκπορεύεται από την Πίστη και τη Δύναμη της και πραγματικά οφείλουμε να την επισημαίνουμε, να τη διαχέουμε, να τη μοιραζόμαστε.

 

Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, νιώθουμε καταλυτική την ανάγκη να ζήσουμε συντροφιά με την Αλήθεια. Αυτή την αλήθεια Σας παρακαλούμε ευλαβικά να μας βοηθήσετε να γνωρίσουμε, να σταλάξετε βάλσαμο στην ατέρμονη εσωτερική μας αναζήτηση, να συνδράμετε με την ευλογία σας, τη θεόπνευστη συμβουλή σας και την ιερότητα του πανανθρώπινου έργου σας, στην καθαρότητα της ψυχής μας ώστε να σταθούμε δυνατοί στις δοκιμασίες, να μην απωλέσουμε την Πίστη και την Ανθρωπιά μας, να αναγεννηθούμε, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να διδαχθούμε απ΄ αυτά, να αλλάξουμε νοοτροπίες που μας οδήγησαν ως εδώ και να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας για αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση.

 

Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο Παναγιώτατε, για να μοιράσετε απλόχερα της Αγάπη σας στους ανθρώπους και να τους μεταγγίσετε αυτή την ύψιστη Αλήθεια με τη διδαχή σας, αγωνίζεσθε με τον πιο θαυμαστό τρόπο για τη σωτηρία της Ψυχής αλλά και του Περιβάλλοντος που δικαίως το θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης και της Δημιουργίας, προσφέρετε τα μέγιστα πρωτοστατώντας στην άμβλυνση των διαφορών της Ρωμαιοκαθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία κι έχετε θέσει υπό τη μέριμνα Σας την προώθηση της συνεργασίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ανά την Οικουμένη.

 

Μια απτή εικόνα αυτού του έργου Σας, αποκτήσαμε εξάλλου, κι εμείς εδώ στο Ρέθυμνο, πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Ιερά μας Μητρόπολη φιλοξένησε τις εργασίες των 14 Μελών της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Προφανώς, λοιπόν, μέσα από τα ταξίδια σας, θα έχετε διαγνώσει πως οι επικρατούσες συνθήκες, που συναντώνται εντός και εκτός συνόρων, ευνοούν την καλλιέργεια του εκφυλισμού του προσώπου της κοινωνίας και την εγκατάλειψη της ψυχής που αιμορραγεί διάτρητη, εκτεθειμένη, και ανοχύρωτη αναζητώντας διέξοδο.

 

Δυστυχώς, έχει παγκόσμιες διαστάσεις αυτή η δοκιμασία, γι αυτό και η ανάγκη μας για ισχυρά, ηθικά και πνευματικά αντισώματα, ανθεκτικά σε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο, είναι αντιστοίχως μεγάλη.

 

Σας παρακαλούμε να ευλογήσετε την προσπάθεια μας, να απαλύνετε την αγωνία μας και να σπείρετε στις καρδιές μας τη Δύναμη, την Πίστη και την Ελπίδα που χρειαζόμαστε για να πορευτούμε στο Φως που εναγωνίως αναζητούμε.

 

Σας παρακαλούμε ακόμη να συνεχίσετε να ενισχύετε την προσπάθεια όλων για την υπεράσπιση του Ελληνισμού, σε κάθε άκρη της Γης και να συνδράμετε με το Φως σας, ως θρησκευτικός αλλά και πνευματικός Ηγέτης, στον αγώνα που δίδουμε για ανάδειξη όλων των υψηλών ιδεωδών. Ιδεωδών που εκπορεύονται από το ελληνικό πνεύμα ώστε κι εμείς, ως Έλληνες, να αντλήσουμε Δύναμη να επανακτήσουμε την τραυματισμένη αξιοπρέπεια μας, αλλά και εκείνοι που τώρα μας αδικούν, να αντιληφθούν πως είμαστε ένας λαός με πανάρχαιες ρίζες, σπουδαία κληρονομιά και αδιαμφισβήτητη προσφορά.

 

Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε Παναγιώτατε κι εμείς στον εαυτό μας και οι άλλοι σε μας, για να τα καταφέρουμε. Και, ειλικρινά, δε μπορώ να σκεφτώ καταλληλότερο και ικανότερο πρεσβευτή μας από Σας. Ελπίζουμε στη βοήθειά Σας και την αποζητούμε.

 

 Παναγιώτατε

 

με σεβασμό Σας παρακαλώ να ευλογήσετε την πόλη μας και τους κατοίκους της.

 

Είθε η προσευχή Σας και η άνωθεν εμπνευσμένη σκέψη Σας να ασκεί πάντοτε τη μέγιστη επιρροή στους ηγέτες του κόσμου μας, ώστε να επιδιώκουν με τις επιλογές τους την Παγκόσμια Ειρήνη και Ευημερία προκειμένου τη σημερινή άναρχη κατάσταση να τη διαδεχθεί η Δικαιοσύνη, η Συνεργασία των Λαών και ο Αλληλοσεβασμός.

 

Σας ευχόμαστε ο Μεγαλοδύναμος Θεός να Σας παρέχει πλούσιες δωρεές, Υγεία, Φώτιση και Μακροημέρευση για να συνεχίσετε το δύσκολο αλλά ζωοφόρο έργο Σας της σωτηρίας όλου του Χριστεπώνυμου Ποιμνίου Σας και του λαού του Ρεθύμνου, που, σύσσωμος, Σας απευθύνει θερμώς το “Ως ευ παρέστητε”.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)