Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στη διαδικτυακή ημερίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας - 01-02-22

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στη διαδικτυακή ημερίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρεθύμνου με θέμα:

"Η αναγκαιότητα υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση"

26 Ιανουαρίου 2022

 

Κυρίες και Κύριοι,

Καλή σας μέρα

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Χαίρομαι που συμμετέχω σ’ ένα διάλογο που επιχειρεί να αρθρώσει έναν ισχυρό αντίλογο στον έμφυλο Λόγο.

Να προτείνει μια άλλη προσέγγιση στην ακούσια συχνά αναπαραγωγή στερεοτύπων, ιδεών και αναπαραστάσεων για τη θέση της γυναίκας στο δημόσιο λόγο, όπως αυτός αποτυπώνεται στα διοικητικά έγγραφα.

Ίσως ακούγεται απλοϊκή η απόπειρα αποδόμησης των σεξιστικών γλωσσικών χρήσεων από το λόγο των εγγράφων της δημόσιας διοίκησης.

Η εσχάτως σε αμείλικτη βαρβαρότητα και ανησυχητική συχνότητα εκδηλούμενη βία κατά των γυναικών στη χώρα μας, υποβιβάζει ενδεχομένως τη σημασία τέτοιων προσπαθειών.

Αρκεί όμως ν’ αντιληφθούμε τη δύναμη της γλώσσας στη συντήρηση, αναπαραγωγή, διάχυση και εν τέλει φυσικοποίηση των διακρίσεων με βάση το Φύλο, οι οποίες σχεδόν πάντοτε εξοβελίζουν, έστω σε συμβολικό επίπεδο, τις γυναίκες από την κοινωνική πραγματικότητα.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες προσωπικές σκέψεις. Με αφορμή τη σημερινή μας διαδικτυακή συνάντηση μελέτησα τον οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα Δημόσια έγγραφα, που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Η συντάκτρια του, κυρία Μαρία Γκασούκα, είναι κοντά μας και είμαι βέβαιος ότι έχει πολλά ενδιαφέροντα να μας πει.

Διαπίστωσα λοιπόν, σε συνδυασμό και με τις απόψεις που διατυπώνει ο Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας Πιέρ Μπουρντιέ στο βιβλίο του «Ανδρική Κυριαρχία», πως , πράγματι, οι λέξεις , τα άρθρα οι αντωνυμίες, τα επίθετα, ο εν γένει γλωσσικός κώδικας που υιοθετείται στα έγγραφα, κατηγοριοποιεί, συντηρώντας τη νόρμα της κυριαρχίας του αρσενικού φύλου.

Η επικράτηση της γενετικής χρήσης του αρσενικού στο δημόσιο λόγο, ουσιαστικά διαμορφώνει το πλαίσιο της ανισότητας των Φύλων και το εκπέμπει στον κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο απευθύνεται, επηρεάζοντάς τοις νοητικές αναπαραστάσεις των αποδεκτών του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, να καταρρίπτουμε το προφανές που εξελίσσεται σε καθημερινές κοινωνικές μας πρακτικές , εκκινώντας από τον τρόπο που γράφουμε και μιλάμε.

Συμφωνούμε νομίζω πλέον πως η κοινωνική και πολιτισμική κατασκευή του φύλου δεν είναι άρρηκτη ούτε αδιαπέραστη ούτε μόνιμη. Όπως δεν είναι, οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών που μεταβάλλονται , όπως πού σωστά επισημαίνεται στον Οδηγό «.. ανάλογα με τα νοήματα και τις σημασίες που δίνουν οι άνθρωποι στον κόσμο που τους περιβάλλει..».

Στο Δήμο Ρεθύμνης, έχουμε, εδώ και χρόνια, υιοθετήσει μια οργανωσιακή κουλτούρα που, στη βάση της αξιοκρατίας, σέβεται και προσφέρει ίσα δικαιώματα επαγγελματικής ανέλιξης στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι τη συντριπτική πλειοψηφία θέσεων ευθύνης, καταλαμβάνουν γυναίκες ως Διευθύντριες και Προϊσταμένες Τμημάτων και Υπηρεσιών.

Με τη συνδρομή δε, της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας ξεκίνησε από πέρυσι προσπάθεια αναδιατύπωσης των δημοσίων εγγράφων του Δήμου μας ώστε να εκπροσωπούνται και τα δύο φύλα στο γραπτό λόγο.

Το παράδειγμα όμως πρέπει να γίνει κανόνας. Η συμβολή μας στη συνδιαμόρφωση μιας κοινωνικής συλλογικής συνείδησης αποκαθαρμένης από διακρίσεις που καλλιεργούν και συντηρούν το αυγό του φιδιού, είναι το δικό μας προσωπικό και συλλογικό στοίχημα για την εξάλειψη της σεξιστικής βίας.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω για την εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία αποτελεί μέρος του αποτελεσματικού και ωφέλιμου έργου σας.

 

 

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)