Αποκατάσταση ερειπωμένου Παραδοσιακού Κτίσματος στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου (οδός Εμμ. Βερνάρδου 10)

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΕΡΓΟ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΘΕΣΗ : ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (οδός Εμμ. Βερνάρδου 10)

ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ : ΣΤΑΘΗΣ Θ. ΚΕΛΕΚΗΣ, αρχιτέκτων

 

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005

 

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, δυτικά του Τεμένους Νεραντζέ. Έχει πρόσωπο προς Β. στην οδό Βερνάρδου και προς Ν. στον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται δυτικά της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος ερειπίων παραδοσιακών κτισμάτων, τα οποία μετά την απόκτηση και την αποκατάστασή τους από το Δήμο Ρεθύμνου θα χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν πολιτιστικές και κοινωνικές λειτουργίες.

Σήμερα βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση στη θέση τμήματος των συνοδευτικών κτισμάτων της μονής Αυγουστινιανών μοναχών της SANTA MARIA (το παρακείμενο καθολικό της που μετατράπηκε από τους Τούρκους στο τζαμί το 1657, αποτελεί το σημερινό Ωδείο), που επί τουρκοκρατίας και μέχρι το πρώτο τέταρτο του προηγούμενο αιώνα μετατράπηκαν και συμπληρώθηκαν σε κατοικίες.

2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το συγκρότημα αποτελείται από τρία τμήματα. Το προς Β.Α. διώροφο τμήμα κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπο από τον ιδιοκτήτη του στις αρχές της δακετίας του 80. Το προς Β.Δ. διώροφο ασκεπές και χωρίς μεσοπάτωμα τμήμα έχει χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο.

Στο προς Νότο ισόγειο και επίσης ασκεπές τμήμα, που αναγέρθηκε το πρώτο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα και λειτουργούσε ως ο πρώτος κινηματογράφος του Ρεθύμνου «ΑΠΟΛΛΩΝ», παραμένουν τμήματα μόνο των περιμετρικών τοίχων.

Οι υφιστάμενοι τοίχοι που είναι κατασκευασμένοι από αργολιθοδομή σήμερα είναι στη πλειονότητά τους σαθροί, με κατεστραμμένο το εξωτερικό τους επίχρισμα. Σε πολλά σημεία έχουν πρόχειρα συμπληρωθεί με τσιμεντόλιθους. Μεγάλο μέρος της καταστροφής των τοίχων εκτός των άλλων οφείλεται και στη δράση της πλούσιας αυτοφυούς βλάστησης που έχει αναπτυχθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ερειπίων («βρωμόδεντρα» κλπ).

Πολλά από τα ανοίγματα έχουν καταστραφεί αλλά έχουν συμπληρωθεί πρόχειρα με τούβλα και σε ορισμένα υφίσταται ημικατεστραμμένα τα πώρινα περιθώρια και τα πρέκια τους.

Η παρούσα επέμβαση είναι στην ουσία μια ανακατασκευή των προαναφερθέντων κτισμάτων με γνώμονα - οδηγό τα στοιχεία που προέκυψαν, τόσο από την υφιστάμενη κατάσταση, όσο και από:

α) παλαιότερα αποτυπωτικά σχέδια (Αποτύπωση ΥΠΠΟ 1985, αποτυπώσεις όψεων κτιρίων οδού Βερνάρδου «Μουτσόπυλος - Ζέρβας 1973») και

β) φωτογραφίες (Δημακόπουλος Ι., Τα σπίτια του Ρεθύμνου, 1977).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία έγινε και η τροποποίηση του Ρ.Σ. στο συγκεκριμένο σημείο του Ο.Τ., ώστε να επαναδημιουργηθεί η ορθογωνική εσοχή - πλάτωμα (cambo) που βρισκόταν εκεί ως ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ενετικής ρυμοτομίας στο ιστοεικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου.

Το συγκρότημα θα ανακατασκευαστεί για να λειοτυργήσει με πολιτιστικού χαρακτήρα χρήσεις («Σπίτι του Πολιτισμού»)

Συγκεκριμένα θα αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα καθαρών διαστάσεων 10,00x14,00 μ. και αποθήκη κάτω από τη σκηνή.

Η αίθουσα που θα εξυπηρετείται από είσοδο-φουαγιέ, χώρους υγιεινής επισκεπτών - προσωπικού και αποδυτήρια - WC ηθοποιών, θα μπορεί να χρησιμοποιείται για θεατρικές και άλλες παραστάσεις, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Ο όροφος του προς Β. της αίθουσας τμήματος (165 m2 περίπου) αποτελούμενος από τρεις επικοινωνούντες μεταξύ τους χώρους, θα χρησιμοποιείται για την παρουσίαση μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεων με δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας από αυτήν της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Όλοι οι χώροι είναι προσπελάσιμοι από ΑΜΕΑ.

 

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)