01/07/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής

Δημοτικός Κήπος
1-7 Ιουλίου 2018

Κυρίες και Κύριοι

Σας καλωσορίζουμε στη φετινή Γιορτή Κρητικής Διατροφής που έχει επετειακό χαρακτήρα μια και συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εποχή που οι Ρεθυμνιώτες, τιμώντας την παράδοση του τόπου μας, διοργάνωσαν μια γιορτή που άντεξε στο διάβα του χρόνου, εμπλουτίστηκε και απέκτησε το σημερινό σύγχρονο χαρακτήρα της, τον οποίο υποστηρίζει και βελτιώνει συνεχώς με τη δική σας συμμετοχή και συνδρομή.

Και φέτος, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και πιστοποιημένοι παραγωγοί του τόπου μας, ενώσαμε, με πνεύμα αρμονικής συνεργασίας και σεβασμού, τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα μέσα, για να προσφέρουμε στους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας την ευκαιρία να μυηθούν στον πλούτο της κρητικής διατροφής και να της αποδώσουν, με την προτίμησή τους, τις τιμές που της αρμόζουν.

Για μία εβδομάδα, η καρδιά του πρωτογενούς τομέα θα πάλλεται εδώ, στο Δημοτικό μας Κήπο. Το κρασί, τα λάδι, το μέλι, ψωμί, τα παξιμάδια, τα αρωματικά φυτά και βότανα της Κρήτης, το σαπούνι, οι παραδοσιακές συνταγές, θα σμίξουν με την προφορική και τη λαϊκή παράδοση, με τα έθιμα του τόπου, τους χορούς και τα τραγούδια, τα παραμύθια και τους θρύλους που θ’ ανοίξουν το σεντούκι του χρόνου, για να μας αποκαλυφθούν τα μυστικά των ανθρώπων που έζησαν σε τούτη την ευλογημένη γη αλλά κι εκείνων που σήμερα μοχθούν σε αυτή, για να μας προσφέρουν τα καλύτερα γεννήματα της.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι, πλέον, καταχωρημένη στη συνείδηση ,το μυαλό και την καρδιά μας, ως ένα αποτύπωμα πολιτισμού, με ψυχαγωγικές αλλά, κυρίως, παιδαγωγικές εκφάνσεις. Ενήλικες και παιδιά, έχουν τη δυνατότητα επιλογής, μέσα από ένα πλούσιο σε δράσεις και προτάσεις πρόγραμμα, να γευτούν, να οσμιστούν, να δουν , να ακούσουν, να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να διασκεδάσουν. Όλες οι αισθήσεις προκαλούνται σε τούτη τη Γιορτή, η οποία επιτυγχάνει κάθε χρόνο να αποτελεί τη γέφυρα διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή, την αφορμή να σμίγουν οι άνθρωποι και το μέσο προβολής και ανάδειξης της δύναμης, της ποικιλίας και της ποιότητας των κρητικών προϊόντων.

Κάθε διοργάνωση, μας φέρνει ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο στόχο μας : να μπουν τα κρητικά προϊόντα σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε διατροφική συνήθεια, σε κάθε αγοραστική επιλογή, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στη φετινή Γιορτή η ευτυχής συγκυρία της πρόσφατης ανακήρυξης του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού, προσθέτει μία επιπλέον παράμετρο στο χαρακτήρα της διοργάνωσης αλλά και στο Πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Οινοπαραγωγοί του νησιού μας προσφέρουν με γενναιοδωρία τα παράγωγα των κρητικών αμπελώνων και την ευκαιρία να γευτούμε τις ντόπιες ποικιλίες και να γνωρίσουμε τις πολλαπλές χρήσεις τους.

Εύχομαι οι εμπειρίες που θ’ αποκομίσουμε όλοι από την φετινή Γιορτή να είναι αντάξιες της προσπάθειας που κατέβαλλαν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες παραγωγοί για να την υλοποιήσουν κι ελπίζω οι ξένοι επισκέπτες μας να προσθέσουν στις αποσκευές τους αποχαιρετώντας το Ρέθυμνο, όχι μόνον τις αναμνήσεις τους αλλά και τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη παράγει προϊόντα που αξίζουν μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι του σπιτιού ή της επιχείρησης τους.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι να είμαστε όλοι καλά ώστε κάθε χρόνο και για όλο το χρόνο, να τιμούμε όσα η κρητική φύση και ο ανθρώπινος κόπος μας εξασφαλίζουν, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωή μας.

26 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)