02/07/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην εκδήλωση Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου προς τιμήν Μανού Αστρινού

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο
2 Ιουλίου 2018-07-02

Κυρίες και Κύριοι

 

Κάθε αναφορά στον αείμνηστο Μανό Αστρινό φέρει το δικό της συγκινησιακό φορτίο για τον καθένα από μας που είχε την αγαθή τύχη να τον γνωρίσει ως φίλο, να τον συνεργαστεί ως συνάδελφο και να μοιραστεί εμπειρίες ζωής μαζί του.

Συμμεριζόμαστε όλοι οι παριστάμενοι αλλά και πολλοί συμπολίτες μας που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν σε τούτη την ωραία εκδήλωση, τα ίδια αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού στον εκλιπόντα, τιμώμενο συμπολίτη μας. Το αποτύπωμα του στα κοινωνικά, πολιτιστικά και δημοτικά δρώμενα, άλλωστε, είναι βαθύ, θετικό και παραμένει ζωηρό σε βάθος χρόνου, παρελθόντα, νυν και μέλλοντα.

Η θερμή του αφοσίωση του σε κάθε τι που αναλάμβανε να διεκπεραιώσει και αφορούσε την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης μας, η αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη του για το Ρέθυμνο, αντανακλάται στο θαυμάσιο σε ποιότητα και εύρος αρχειακό υλικό που με τόση μεθοδικότητα, κάματο, υπομονή και ασφαλές κριτήριο, περισυνέλεξε και δώρισε σε πνευματικά ιδρύματα όπως είναι το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνου, η Δημόσια Βιβλιοθήκη κ.α. κληροδοτώντας στους Ρεθυμνιώτες αλλά και στους επιστήμονες ερευνητές, πρόσβαση στην ιστορία την πόλης μας, μέσα από τη δική του καθαρή ματιά.

Κινητήρια δύναμη της πνευματικής αυτής παρακαταθήκης, ήταν η ίδια η προσωπικότητα του Μανού Αστρινού. Η πανεπιστημιακή του παιδεία σε μια εποχή που οι πτυχιούχοι στο Ρέθυμνο ήταν λίγοι, σε συνδυασμό με την καλή του ανατροφή και τα δομικά στοιχεία της προσωπικότητας του, την ευγένεια, την προσήνεια, τη γενναιοδωρία, την αγάπη για τη γνώση και την αλληλεγγύη, αποτέλεσαν του σταθερούς του συμμάχους στον αγώνα του για τη ζωή, σφυρηλάτησαν τους δεσμούς του με τους ανθρώπους και ενέπνευσαν την ενεργή και κοινωνικά αναγνωρίσμη παρουσία του στην πόλη.

Ο Δήμος Ρεθύμνης ευεργετήθηκε από την προσφορά του η οποία υπερέβη τα προβλεπόμενα από τη θέση Διευθυντού που κατείχε επί πολλά χρόνια και διαχύθηκε σε όλους τους εργαζόμενους, τις υπηρεσίες αλλά και τους δημότες κατά τις συναλλαγές τους με το Δήμο. Γι αυτό και η εθελοντική του παραμονή στο Δημαρχείο μετά τη συνταξιοδότησή του, έγινε αποδεκτή με θερμή ικανοποίηση από τους εργαζόμενους, οι οποίοι γίνονταν των πατρικών συμβουλών του, προσέτρεχαν σε κείνον όποτε είχαν απορίες ή ακόμη και προσωπικά προβλήματα και απολάμβαναν τι κλίμα οικειότητας που εγκαθίδρυσε και υποστήριξε ο ίδιος. Μακαρίζουμε τον Μανό Αστρινό και τον μνημονεύουμε συνεχώς στο Δήμο αφού κανείς μας δεν τον ξέχασε αυτά τα 5.5 χρόνια που μεσολάβησαν από την αποδημία του, μια και στη μνήμη μας έχει αποτυπωθεί η ευγενική του παρουσία και η εν γένει διαδρομή του.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις λοιπόν, αφού οι αποψινοί ομιλητές είναι οι πλέον κατάλληλοι για να αναφερθούν λεπτομερώς σε όλε τις εκφάνσεις του έργου του εκλιπόντος, καταθέτω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, που αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στον αγαπητό μας κ. Μανό .

Είμαι βέβαιος, ότι θα χαμογελά από κει ψηλά, βλέποντας ότι η υπόσχεση που του δόθηκε στο κατευόδιο το οποίο είχα την τιμή να του απευθύνω την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, για την αποκατάσταση του Μιναρέ που τόσο τον ενδιέφερε, εκπληρώθηκε. Μένει ακόμη ενεργός ο στόχος της αξιοποίησης του πλούσιου αρχειακού του υλικού και η διαφύλαξή του. Αναγνωρίζω ότι είναι βαριά αυτή η κληρονομιά η οποία σωρεύει ευθύνες και δαπάνες, γι’ αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντιφώνηση της οικογένειας του, η οποία κυρίως έχει επιφορτιστεί με αυτό το δύσκολο έργο.

Εύχομαι και αυτός ο στόχος να ευδοκιμήσει διότι αξίζει στον εκλιπόντα, στους διαδόχους του αλλά και στην ίδια την πόλη μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

01 Οκτωβρίου 2023
 (1349)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)