05/10/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στη «Βραδιά Ερευνητή»

Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
28 Σεπτεμβρίου 2018

Κυρίες και Κύριοι

 

Με χαρά και υπερηφάνεια καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τις δράσεις που διοργάνωσαν, υποστηρίζουν και μας προσφέρουν αξιόπιστοι επιστημονικοί φορείς όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τη στήριξη του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λεϊζερ του ΤΕΙ Κρήτης.

Ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στο συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετρά 13 χρόνια ζωής και διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, ταυτόχρονα, σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Το Ρέθυμνο είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που αγκάλιασε τη «Βραδιά Ερευνητή» και με την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και των άξιων συνεργατών του, ανοίγουμε μαζί μια δίοδο πρόσβασης στην επιστήμη και την έρευνα, προσκαλώντας τους συμπολίτες κάθε ηλικίας να μυηθούν στο θαυμαστό κόσμο τους.

Η δύναμη της έρευνας και η καταλυτική της επίδραση όχι μόνον στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μα και στην ίδια την εξέλιξη της, ξεδιπλώνεται μέσα από πειράματα και βιωματικές δράσεις, προσιτές στον καθένα από μας, δίδοντας μας ένα κίνητρο να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα στην ουσία της ζωής, πέρα και πάνω από την επιφανειακή αντανάκλασή της στην καθημερινότητά μας.

Σε τούτη τη γιορτή, γινόμαστε όλοι ερευνητές, μπολιαζόμαστε με αυτή την υγιή ανησυχία που κινητοποιεί τη δίψα για γνώση και τροφοδοτεί την εσωτερική μας ανάγκη να προσεγγίσουμε το άγνωστο, να το κατανοήσουμε και να το ερμηνεύσουμε με τη βοήθεια της επιστήμης.

Ταυτόχρονα, ανιχνεύουμε τις διαστάσεις της δημιουργίας της ζωής, την περιπλοκότητα της, το ‘γιατί’ και το ‘πώς’ φτάσαμε ως εδώ αλλά και τη δική μας, προσωπική ευθύνη στο ‘τι μέλει γενέσθαι’.

Η Βραδιά Ερευνητή δεν είναι απλώς μια βιαστική ματιά στις δαιδαλώδεις διαδρομές της επιστήμης. Είναι το εφαλτήριο για να τις διανύσουμε, με κριτική ματιά, ερευνητική διάθεση και γόνιμο αναστοχασμό. Είναι η ευκαιρία μας να συνομιλήσουμε με τους ειδικούς επιστήμονες, να καταθέσουμε κοινούς προβληματισμούς και απορίες που μπορούν ν’ απαντηθούν με επάρκεια και εγκυρότητα.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής , την οποία μέχρι προσφάτως αντιλαμβανόμασταν μόνον στις θεωρητικές της διαστάσεις ή και στις εκδηλώσεις της σε μακρινούς τόπους, έφτασαν πλέον μέχρι και τη δική μας πόρτα, η αποψινή εκδήλωση έχει εξέχουσα βαρύτητα .

Έτσι, πέραν των δράσεων που προηγήθηκαν στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λεϊζερ του ΤΕΙ, το οποίο αξίζει κάθε διάκρισης και τιμής και αισθανόμαστε τυχεροί που λειτουργεί στο Ρέθυμνο, αναμένουμε με πραγματικό ενδιαφέρον τις εισηγήσεις του Προέδρου, του Διευθυντή και της Διευθύντριας Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τους οποίους καλωσορίζουμε κι ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους και την εκ μέρους τους επιστημονική παρέμβαση που θα απαντήσει σε καίρια, διαχρονικά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ερωτήματα που έχουν αναφορά και επίδραση σε όλους τους κλάδους ανάπτυξης στο νησί μας.

Συν τη δράση και ο λόγος λοιπόν στους επιστήμονες της συντροφιάς μας.

Με τη βεβαιότητα πως η λήξη της βραδιάς θα μας βρει όλους σοφότερους σε γνώση κι ενδιαφέροντα, σας ευχαριστώ κι εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάσουμε ξανά του χρόνου τη Βραδιά του Ερευνητή, ως ενεργοί εξερευνητές των θαυμάτων της Ζωής, της Φύσης και των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

 

08 Δεκεμβρίου 2023
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)