22/11/17, Χαιρετισμός Δημάρχου στις επετειακές εκδηλώσεις του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Π.Κ με θέμα: Τέχνη του Δρόμου, Γκράφιτι και κρίση : Εικόνες, Σώματα, Κείμενα

Σπίτι Πολιτισμού
22 Νοεμβρίου 2017

Αγαπητοί Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου μας

Κυρίες και Κύριοι

Ο δρόμος ανέκαθεν είχε τη δική του ιστορία άλλοτε γραμμένη με μπογιά άλλοτε με σπρέϋ, παραμένοντας διαχρονικά τόπος ελκυστικός και φιλόξενος κάθε έκφρασης αντίστασης ή καλλιτεχνικής εκτόνωσης ή άρθρωσης πολιτικής, κοινωνικής ή προσωπικής θέσης ή δήλωση συναισθηματικής κατάστασης.

Πέραν του αισθητικού ενδιαφέροντος που μπορεί να έχει μια παράσταση γράφιτι στο δημόσιο χώρο, η ερμηνεία της ποικίλει και προφανώς είναι συνυφασμένη με πλήθος παραγόντων που άπτονται του ηλικιακού, μορφωτικού, κοινωνικού, επαγγελματικού κλπ. επιπέδου του αποδέκτη θεατή.

Η Τέχνη του Δρόμου ως πρακτική, ως επιλογή, ως μέσο επικοινωνίας, ως καλλιτεχνική δράση, δεν είναι σύγχρονη επινόηση. Από τα προϊστορικά χρόνια , ο άνθρωπος σμίλευε ή ζωγράφιζε τα σύμβολα του στις σπηλιές που αποτελούσαν την κατοικία του, συνομιλώντας με την αιωνιότητα. Στο διάβα της ιστορίας η αναγραφή συνθημάτων, ειδικά σε εποχές δύσκολες, από τις πολλές που έχει βιώσει η ανθρωπότητα, σε τοίχους και σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία, ήταν ο πιο αποτελεσματικός και προσφιλής τρόπος άσκησης – εκ του ασφαλούς τολμώ να πω- κριτικής στα κακώς κείμενα, γελοιοποίησης της εκάστοτε εξουσίας, αναφοράς σε επίκαιρα ζητήματα, προτροπής για δράση, αφύπνιση ή συμμόρφωση και πολλά άλλα που η φαντασία του δημιουργού προκαλεί.

Η σημειολογία και ο συμβολισμός της τέχνης του δρόμου και του γκράφιτι, είναι ισχυρός και αδιαμφισβήτητος. Μας κάνει μάλιστα εντύπωση ότι παρότι στη σημερινή εποχή, οι τρόποι και τα μέσα που έχουν πλέον οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν τις ιδέες, τις απόψεις και τα συναισθήματα τους είναι πολλαπλάσια και απείρως ταχύτερα από αυτά του παρελθόντος, η πρακτική της μετατροπής του τοίχου σε χαρτί, σε πεδίο κατάθεσης άποψης όχι μόνον έχει ατροφήσει αλλά παραμένει ενεργή για να μην πω με αυξητική τάση.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να επιχειρήσει μελετήσει κανείς την κοινωνική αυτή έκφραση με όρους επιστήμης. Γι αυτό και πραγματικά συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ιδιαίτερα το Τμήμα Κοινωνιολογίας, τον Καθηγητή κ. Ζαϊμάκη Γιάννη τον αγαπητό καθηγητή και φίλο Γιώργο Νικολακάκη, τους καθηγητές του Τμήματος και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του για τούτη την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να συμπράξουν και να παρουσιάσουν στη ρεθυμνιώτικη κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα έναν πλούτο ποιοτικών εκδηλώσεων με εκθέσεις, επιστημονικές εισηγήσεις, ντοκιμαντέρ βιωματικά σεμινάρια κ.α. για το θέμα αυτό.

θεωρώ ότι επέλεξαν τον πιο εμπνευσμένο τρόπο και θέμα για να γιορτάσει το Τμήμα Κοινωνιολογίας του τη συμπλήρωση 30 χρόνων θαυμαστής λειτουργίας του στο Ρέθυμνο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις δράσεις που έχετε προγραμματίσει, σας ευχαριστούμε ειλικρινά για τη γενναιόδωρη σε επιλογές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε περιεχόμενο προσφορά σας κι εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη, επιτυχία, έμπνευση και κουράγιο στην ακαδημαϊκή σας διαδρομή.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

27 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)