15/06/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην Ημερίδα «Πως τα Εμπόδια, Γίνονται Ευκαιρίες! Η Ψυχική Ανθεκτικότητα στην Εκπαίδευση»

Σπίτι Πολιτισμού, 11 Ιουνίου 2018

 

Κυρίες και Κύριοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και Φοιτητές

Αγαπητοί συμπολίτες

 

Συνιστά μάλλον δεδομένη αντίληψη ότι τα ζητήματα που άπτονται της ψυχικής ισορροπίας ή διαταραχής αφορούν μόνον ενήλικες, οι αντοχές των οποίων δοκιμάζονται καθημερινά στο δύσκολο περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές που βιώνουμε όλοι.

Ευτυχώς για μας και για τα παιδιά μας, η επιστήμη της Ψυχολογίας και όσοι άξια την υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο μας, έρχεται να αναιρέσει παγιωμένες αντιλήψεις, να διευρύνει τους ορίζοντες της στεγανοποιημένης και στερεοτυπικής ματιάς μας πάνω στην παιδική ψυχολογία και να μας προσκαλέσει να μυηθούμε σε σύγχρονες μεθόδους και τρόπους υγιούς προσέγγισης και ερμηνείας της.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και στην ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία παρέχετε σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και γονείς, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί ως πολύτιμο και αποτελεσματικό εργαλείο κατανόησης και εξοικείωσης με τον πολύπλοκο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και από παντού βαλλόμενο ψυχικό κόσμο των μικρών παιδιών αλλά και ενθάρρυνσης των νηπίων και μαθητών να μετατρέπουν το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, να μάθουν να διαχειρίζονται το εμπόδιο ως ευκαιρία αναζήτησης άλλων επιλογών και άλλων δρόμων που πάντοτε υπάρχουν.

Είναι σπουδαίο να οπλιστούν οι αυριανοί ενήλικες, εξ απαλών ονύχων, με την ψυχική δύναμη που προϋποθέτει η κάθε προσπάθεια και ο κάθε αγώνας που θα δώσουν στη ζωή τους και η οποία εγγυάται όχι απλώς την επιτυχή έκβαση του αλλά και τη γενικότερη υγιή στάση τους απέναντι στην παιδιά τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Εξίσου σημαντική είναι και η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ψυχικής ανθεκτικότητας για να μπορούν να θωρακιστούν τόσο οι ίδιοι απέναντι στις δυσκολίες του λειτουργήματός τους όσο και να βοηθήσουν ουσιαστικά τους μαθητές τους να αποκτήσουν τα ψυχικά εφόδια να ανταπεξέλθουν με ψυχραιμία, σύνεση, ορθολογισμό και με το μικρότερο δυνατό κόστος στη διαρκή προσπάθεια τους για προσωπική ολοκλήρωση κι επιτυχία, όποιο περιεχόμενο κι αν της αποδίδουν .

Σε επίπεδο διεπιστημονικής συνεργασίας και διάδρασης με άλλα επιστημονικά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της Μονάδας Σχολικής Ψυχολογίας, του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης & του ΚΕΜΕ, υπηρετεί με τη γνωστή προσήλωση, αφοσίωση και θετικό πνεύμα συνεργασίας, την ικανότητα του να αξιοποιεί κάθε καινοτόμα έρευνα και κάθε σχετικό με την επιστήμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να την κοινοποιεί τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στο σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, τους συγχαίρουμε για τη σημερινή εξαιρετική Ημερίδα κι εύχομαι καλή δύναμη στο πολύπλευρο και σταθερά ωφέλιμο επιστημονικό τους έργο.

01 Οκτωβρίου 2023
 (1349)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)