24/11/17, Χαιρετισμός Δημάρχου στην Ημερίδα ΣΕΔΗΚ με θέμα: «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη. Ποιότητα – Περιβάλλον-Πολιτισμός» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

Σπίτι Πολιτισμού
24 Νοεμβρίου 2017

 Κυρίες και Κύριοι

Καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τους εκπροσώπους διακεκριμένων φορέων και οργανισμών που έχουν ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης την ελιά και τα προϊόντα της κι ευχαριστούμε όλους εσάς που τιμάτε σήμερα με τις παρουσία σας τις εργασίες της Ημερίδας που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς.

Η σημερινή μας συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού την Παγκόσμιας Ημέρας ελιάς και αποτελεί προϊόν ολοκληρωμένης πρότασης που επεξεργάστηκε και κατέθεσε ο ΣΕΔΗΚ και ο επιστημονικός του Υπεύθυνος Δρ Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για το θέμα κι εργάζεται επί σειρά ετών με υπευθυνότητα, συνέπεια, οργανωτικότητα και επιμονή, αναδεικνύοντας μαζί με τους συνεργάτες του το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σ’ ένα ενεργό, αποτελεσματικό και ουσιαστικό φορέα προστασίας και ανάδειξης του ιστορικής, πολιτισμικής και διατροφικής αξίας των ελαιοδένδρων, μνημειακών και μη και των παραγώγων τους.

Για μία εβδομάδα λοιπόν, από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, η Κρήτη μιλά για το λάδι της. Συνομιλεί με το περιβάλλον της και εξετάζει με τη βοήθεια ειδικών, τρόπους και σύγχρονες μεθόδους χρήσης των φυτοφαρμάκων στην παραγωγή προϊόντων από την κρητική γη και στη διαχείριση των αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία.

Μελετά τον πλούσιο πολιτισμό της που αριθμεί μνημειακά ελαιόδεντρα, με αντοχή στο χρόνο που προκαλεί δέος και θαυμασμό, αξιόπιστους μάρτυρες της ιστορίας του νησιού και της καθημερινότητας των ανθρώπων του από τα προϊστορικά χρόνια ως σήμερα. Μια επιπλέον διάσταση που εξετάζεται και προωθείται, πέραν της αξιοποίησής τους ως ιστορικά τεκμήρια, είναι και η διασύνδεσή τους με τον ισχυρό αναπτυξιακό άξονα του νησιού μας, τον Τουρισμό και ειδικότερα το θεματικό τουρισμό αφού οι περιοχές που φιλοξενούν μνημειακά ελαιόδεντρα μπορούν ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης ξένων επισκεπτών.

Ειδικά σε ότι αφορά τον τριτογενή τομέα, έμφαση δίδεται στην προώθηση του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης και στα απειράριθμα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Κρήτη. Το κρητικό παρθένο, ελαιόλαδο, με την υψηλή διατροφική αξία και την επιβεβαιωμένη ευεργετική του επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, πρέπει να κατέχει τον πρωτεύοντα ρόλο και λόγο σε κάθε κουζίνα σπιτιού, εστιατορίου ή ξενοδοχείου. Είναι ένα θησαυρός που δεν χρήζει ιδιαίτερης διαφήμισης την οποία πολύ καλά επιτυγχάνει η ίδια του η ποιότητα. Για τη διασφάλισή της και την εξαγωγή του κρητικού ελαιολάδου σε όλες τις αγορές του κόσμου, προϋποτίθεται η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης και φυσικά η προστασία του ελαιόκαρπου από το δάκο μέσα από την έγκαιρη και σωστή εφαρμογή της δοκιμασμένης μεθόδου της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης που θα προκαλέσει η σημερινή Ημερίδα, η οποία πέραν του ενημερωτικού της χαρακτήρα θα συνδράμει το διαρκή και γόνιμο διάλογο που είναι διαχρονικά σε εξέλιξη σχετικά με το ελαιόλαδο και τον καταλυτικό του ρόλο στην καθημερινή οικονομική, κοινωνική και προσωπική μας, ζωή.

Πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας είναι τα παιδιά μας, ως ευαίσθητοι αποδέκτες των μηνυμάτων που στόχο έχει να διαχύσει αυτή η Ημερίδα στην κοινωνία του νησιού μας αλλά και ως μελλοντικοί φορείς μιας νοοτροπίας που θα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, θα υπερασπίζεται την ανθρώπινη υγεία και θα αξιοποιεί ορθολογικά τον πλούτο των κρητικών προϊόντων και του ελαιολάδου σε κάθε αναπτυξιακό βηματισμό ή άλμα προς το μέλλον.

Οι μαθητές μας θα πάρουν τη σκυτάλη από τους εξαίρετους εισηγητές που λαμβάνουν μέρος με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις κι επιστημονικές τοποθετήσεις στις εργασίες της Ημερίδας, για να μας μιλήσουν με τη γλώσσα του θεάτρου και να μας κάνουν μέτοχους της δικής τους, ειλικρινούς και καθάριας θέασης πάνω στο θέμα της χρήσης του ελαιολάδου.

Η απονομή βραβείων στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που με μεράκι και προσωπική ενασχόληση στηρίζουν τη συνολική αυτή προσπάθεια ευαισθητοποιώντας το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα, είναι οφειλόμενη τιμή και κίνητρο για μίμηση από ακόμη περισσότερα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Λυπάμαι ειλικρινά για την αναπόδραστη απουσία μου από την Ημερίδα, την οποία έντονα επιθυμούσα να παρακολουθήσω όχι μόνον λόγω της ιδιότητας μου ως Δημάρχου ενός ελαιοκομικού Δήμου και ως Προέδρου του ΣΕΔΗΚ αλλά και ως Κρητικού που έχει ανατραφεί και γαλουχηθεί με την παράδοση της ελιάς και τον πλούτο των ψυχικών αλλά και βιολογικών αγαθών που τόσο γενναιόδωρα πρόσφερε και συνεχίσει να προσφέρει στη ζωή μου.

Δυστυχώς, η χρονική σύμπτωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον κ αειφόρος ανάπτυξη», στην Αθήνα, στην οποία Επιτροπή συμμετέχω ως Μέλος και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η παρουσία μου, μου στερεί την ευκαιρία να σας συναντήσω και να ανταλλάξουμε ιδέες, σκέψεις και προτάσεις, χρήσιμες και ωφέλιμες για το Ρέθυμνο και το νησί μας.

Όντας πεπεισμένος για την επιτυχία της διοργάνωσης την οποία εγγυάται η αξιοπιστία όσων ασχολήθηκαν με αυτήν, η επιστημονική επάρκεια των εισηγητών και η αξιέπαινη δουλειά των μαθητών κι εκπαιδευτικών, σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι σε όλους Υγεία, Δύναμη, Φαντασία, Δημιουργικότητα και όρεξη για συνεργασία με προσανατολισμό την επίτευξη του κοινού μας στόχου που θα ωφελήσει την κοινωνία μας και την ίδια μας τη ζωή, σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

01 Οκτωβρίου 2023
 (1349)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)