30/05/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην παρουσίαση βιβλίου Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη»

Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης
30 Μαΐου 2018

Κύριε Αντιπρύτανη

Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών

Αγαπητέ συγγραφέα

Αγαπητοί συμπολίτες

 

Οι «ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού», του αγαπητού Δημήτρη Χαντζηκωνσταντίνου, που αποτελεί την αφορμή για την αποψινή μας συνάντηση, με συγκίνησε και με εξέπληξε ευχάριστα.

Με συγκίνησε διότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν γεννήθηκε στην Κρήτη, δεν έζησε τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του στο νησί μας, και ως εκ τούτου, δεν είχε στις ψυχικές ου αποσκευές, το βιωματικό φορτίο που διαθέτουν οι γηγενείς, αγάπησε τούτο τον ευλογημένο τόπο και αποφάσισε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα πολύ απαιτητικό ταξίδι στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Παράδοση και την καθημερινότητα των ανθρώπων του.

Με εξέπληξε ευχάριστα διότι η περιήγηση στο πνευματικό του πόνημα παρότι νοερή, ήταν ωστόσο ολοζώντανη.

Η αξιοπιστία των πηγών, η πυκνή γραφή η οποία είναι δύσκολη αλλά εξόχως αποτελεσματική στη συγγραφή τέτοιων βιβλίων κι ενδείκνυται από τους επιστημονικούς κύκλους, η ρεαλιστική απεικόνιση γεγονότων του ανάγονται στο μακρινό παρελθόν έως το σύγχρονο παρόν, σε συνδυασμό με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τα καλογραμμένα κείμενα, προσφέρουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα ασφαλούς πληροφόρησης αλλά και της γοητευτικής εντρύφησης σε γεγονότα - σταθμούς στην εξέλιξη της Κρήτης.

Η γραφή, γλαφυρή και προσιτή σε κάθε αναγνώστη. Οι ρομαντικές πινελιές στα κείμενα αλλά και η επιλογή εξαιρετικών αποσπασμάτων από την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, την πεζογραφία, το δοκίμιο και την κρητική διάλεκτο, καταδεικνύουν την στοργική ματιά του συγγραφέα πάνω στην Κρήτη, που την αντιλαμβάνεται ως αδιάσπαστη ολότητα και ως πολυεπίπεδη σύνθεση του φυσικού τοπίου με την ανθρώπινη δράση, η οποία τελεί εν αρμονία, επιδεικνύοντας θαυμαστή αντοχή στους κλυδωνισμούς που υπέστη είτε από τα φυσικά φαινόμενα είτε από τις ανθρώπινες επιλογές.

Οι αντιθέσεις, διάχυτες στην κρητική φύση, εκεί όπου η αγριάδα των απόκρημνων βουνών, των βράχων, των σπηλαίων εναλλάσσεται με την καρποφορία των πεδιάδων και το θαλάσσιο πλούτο, συντίθενται και καθορίζουν τελικά τη φυσιογνωμία όχι μόνον του νησιωτικού τοπίου αλλά και των ίδιων των ανθρώπων του.

Οι ιστορικοί σταθμοί που σφράγισαν το διάβα της Κρήτης στο χρόνο, σε βάθος χιλιετιών, είτε αυτοί αφορούν τη γέννηση της, τη μυθολογία της, τις κατακτήσεις του νησιού από εισβολείς είτε αφορούν την πνευματική της εξέλιξη μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα, είτε εδράζονται στη θρησκευτική της ταυτότητα ή το διατροφικό της πολιτισμό, κατατίθενται από το συγγραφέα με θαυμαστή μαεστρία, την οποία μόνον η ατόφια αγάπη του δημιουργού γι’ αυτό που κάνει, μπορεί να εμπνεύσει.

Τούτο το βιβλίο λοιπόν, δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο για την Κρήτη. Σαφώς, εμπλουτίζει με επάρκεια και αξιώσεις, την υφιστάμενη, πλούσια βιβλιογραφία η οποία αφορά το νησί μας. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι μυεί τον αναγνώστη, αβασάνιστα, ευχάριστα , με τρόπο φυσικό και αβίαστο θα ‘λεγε κανείς, σε μια πνευματική περιδίνηση, καλοφροντισμένη, γενναιόδωρη σε ιδέες και εικόνες, σ’ ένα ταξίδι καβαφικό, με γνώριμα μονοπάτια τα οποία γίνονται ακόμη πιο οικεία, σε αντανακλάσεις του χρόνου που σμίλεψαν τη ζωή πάνω στο νησί, σε μια πρόκληση κατάκτησης της γνώσης, που ο αναγνώστης τη βιώνει ως προσωπική κατάκτηση.

Ευχαριστούμε το συγγραφέα για την απόπειρά του να μοιραστεί μαζί μας, την αγάπη του για την Κρήτη. Την υποστήριξε με πολύ πνευματικό κάματο και βιολογικό κόπο. Εκ του αποτελέσματος, κρίνεται επιτυχημένη. Του ευχόμαστε να συνεχίσει με την ίδια δημιουργικότητα, οίστρο και διάθεση να αξιοποιεί με τόσο γόνιμο και χρήσιμο τρόπο, τα συντάξιμα χρόνια του. Αποτελεί αναμφίβολα πρότυπο μίμησης.

Ευχαριστούμε και τους διοργανωτές αυτής της ωραίας βραδιάς κι εύχομαι να σμίγουμε πάντοτε με ανάλογες αφορμές.

Να είστε καλά.

 

 

01 Οκτωβρίου 2023
 (1349)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)