Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Σκορδίλη στην εκδήλωση παρουσίασης του τετράτομου έργου: «Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας 1922-2022. Ένας αιώνας αγώνων για την Εκπαίδευση, του Εκπαιδευτικούς, την Κοινωνία»

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

«Σπίτι του Πολιτισμού»

 

Αγαπητοί Κύριοι Αντιπρύτανη και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και Συμπολίτες

Η σημερινή επετειακή εκδήλωση έλκει την αφορμή της από η συμπλήρωση ενός αιώνα παραγωγικού έργου και δημιουργικής δράσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Το εύρος του έργου της, πιστοποιείται από την έκταση της καταγραφής του σε 4 τόμους τους οποίους παρουσιάζουν καταξιωμένοι καθηγητές από ισάριθμα Τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου μας.

Η δε ποιότητά του, επιβεβαιώνεται από τη μακροημέρευση και ενεργή παρέμβαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας στα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας, για πάνω από 100 χρόνια.

Αξίζει να σταθούμε στον όρο «εκπαιδευτικά ζητήματα» για να αντιληφθούμε την πολυδιάστατη και δυναμική παρουσία της Δ.Ο.Ε στη χώρα μας.

Εκκινώντας από την κοινή παραδοχή ότι η Εκπαίδευση και η παρεχόμενη Παιδεία είναι όροι και συνθήκες αλληλένδετες με την κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αλλά και την ευθύνη που φέρει ένας θεσμικά καταξιωμένος φορέας για την προστασία και διαφύλαξη του κατοχυρωμένου με αγώνες δικαιώματος όλων των νέων στη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση αλλά και των δικαιωμάτων των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Κατανοούμε το βαθμό δυσκολίας επιτέλεσης αυτού του έργου, μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, σε συνθήκες διαδοχικών υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων, με περιορισμένα τεχνικά μέσα, με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για υποδομές και με αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες με τη σειρά τους σηματοδοτούν την εκ νέου ανάγνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πυροδοτούν εντάσεις που αποσυντονίζουν τα ήδη ευαίσθητα σε κλυδωνισμούς, θεμέλια της Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Επιπλέον, υφίστανται τα καθημερινά προβλήματα στα οποία προστίθενται όσα ανακύπτουν, προσδίδοντας στο εκπαιδευτικό έργο χαρακτηριστικά του άθλου του Σίσυφου.

Υπηρετώντας με συνέπεια , ετοιμότητα, επάρκεια, αδιάπτωτο συγχρονισμό με τις ανάγκες του παρόντος και διορατικότητα, αυτές τις προκλήσεις, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας συντονίζει, παρεμβαίνει δυναμικά και επιδρά δραστικά στις εξελίξεις που αφορούν την εκπαίδευση μέσα από το διαρκή διάλογο και τη συνδιαλλαγή με την κεντρική διοίκηση, την Περιφερειακή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη σταθερή συνεργασία με εκπαιδευτικούς, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και τους θεσμικούς φορείς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συστηματική ενασχόληση της ΔΟΕ με τις εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές , τη σχέση των μαθητών με τη γνώση, τα ζητήματα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και τους όρους διαβίωσης και συνθήκες εργασίας τους μέσα και έξω από το σχολείο, τη σημασία των σχολικών χώρων και κτιριακών υποδομών, θέματα που μεταξύ πολλών άλλων συγκροτούν ένα απαιτητικό αντικείμενο εργασίας που χρήζει αφοσίωσης και αδιάκοπων αγώνων.

Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζουμε θερμά τους εισηγητές και συμμετέχοντες στην αποψινή εκδήλωση και συγχαίρουμε τον Πρόεδρο, τη Διοίκηση, τα μέλη της Δ.Ο.Ε και όσους ασχολήθηκαν με την έκδοση των καλαίσθητων τόμων που αποτελούν τομή στην ιστορία της εκπαίδευσης στη χώρα μας, αξιόπιστο επιστημονικό έργο που αξίζει να μελετηθεί, να εμπνεύσει και να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία δηλαδή ολάκερη την κοινωνία μας.

Επιτρέψτε μου ως ακροτελεύτιο λόγο, να σας καταθέσω τις ευχές του Δημάρχου κ. Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος απουσιάζει στην Αθήνα λόγω συμμετοχής του στη συνεδρίασης της ΚΕΔΕ καθώς και τη διαβεβαίωση όλων μας, ότι ο Δήμος Ρεθύμνου θα συνεχίσει με την ίδια επιμονή να διεκδικεί και να εντάσσει σε χρηματοδοτικά προγράμματα την συντήρηση σων σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας του και την κατασκευή νέων, ώστε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να απολαμβάνουν το ταξίδι κατάκτησης της γνώσης και υγιούς κοινωνικοποίησης σε ασφαλείς, σύγχρονους, λειτουργικούς και ελκυστικούς σχολικούς χώρους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

29 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)