Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στο διήμερο «Εργαστήριο Διασφάλισης της Ποιότητας στη Νοσηλευτική Υπηρεσία» - 18/03/22

Σπίτι του Πολιτισμού, 17 – 18 Μαρτίου 2022

Καλή σας μέρα!

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας να καταθέσω τη σκέψη μου στο διήμερο Εργαστήρι που διοργανώνετε.

Η πρωτοβουλία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία να οργανώσει ένα γόνιμο διάλογο στο κρίσιμο θέμα της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, είναι επίκαιρη και αναμφίβολα χρήσιμη.

Η συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και η στήριξή της από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, καταδεικνύουν τη θέληση και το ισχυρό ενδιαφέρον που μοιράζονται βασικές δομές υγείας του νησιού μας για τη διασφάλιση της ποιότητας στην κλινική πράξη.

Διέτρεξα το πρόγραμμα του διήμερου εργαστηρίου. Διαπίστωσα την δημιουργική εμπλοκή της επιστήμης της ιατρικής με τη στατιστική. Διέγνωσα τη δυνατότητα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης με την τεχνογνωσία και την εμπειρία, που παρέχει το Εργαστήριο. Διαπίστωσα ακόμη πως διασφαλίζει τις συνθήκες διεξαγωγής μιας πανοπτικής προσέγγισης ενός ζητήματος που αφορά μια ζωτική παράμετρο των υπηρεσιών υγείας: την ποιότητα τους.

Συνηθίζουμε, είτε με την ιδιότητα του ασθενούς είτε με αυτή του θεράποντος, να επιμένουμε στη βιολογική, σωματική αποκατάσταση κάθε προβλήματος υγείας. Προφανώς, προέχει η θεραπεία. Εντούτοις, όλοι έχουμε ανάγκη από το αίσθημα ασφάλειας που μας παρέχει η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που μας προσφέρονται, η αξιοπιστία των κλινικών ελέγχων, η διαφάνεια στη διακυβέρνηση των δομών υγείας.

Η πανδημία που – δυστυχώς- είναι ακόμη σε εξέλιξη, κατέδειξε με αδιαμφισβήτητο τρόπο, τη σημασία αυτών των παραμέτρων. Την αναγκαιότητα τους, ως βασικές προϋποθέσεις ορθής επιτέλεσης του πολύπλευρου ιατρικού λειτουργήματος.

Σε αυτό, ο ρόλος του νοσηλευτή είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι το πρόσωπο που έχει άμεση και διαρκή επαφή με τον /την ασθενή. Είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ ασθενούς – γιατρού, ο διακομιστής των απαραίτητων ιατρικών πληροφοριών, αυτός που παρακολουθεί, καταγράφει, συμμετέχει στην εξέλιξη της υγείας του πάσχοντος.

Η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνον την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών υγείας την καθιστά αποτελεσματικότερη, συρρικνώνοντας παράλληλα το χρόνο νοσηλείας και αποθεραπείας. Συμφωνούμε νομίζω όλοι σε αυτό μια και όλοι έχουμε αντίστοιχα βιώματα.

Η οργάνωση λοιπόν της νοσηλευτικής υπηρεσίας, η διαρκής επιμόρφωση

των ανθρώπων που τη στελεχώνουν, η εξοικείωσή τους με σύγχρονους τρόπους εκτέλεσης του νοσηλευτικού τους έργου τόσο σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης όσο και σε επίπεδο διαχείρισης αναπόδραστων σφαλμάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων, είναι απαραίτητη.

Με επίγνωση των πολλών και δισεπίλυτων προβλημάτων που ταλανίζουν τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, σας καταθέτω το σεβασμό για τον καθημερινό σας αγώνα και την εκτίμηση μου στη φιλότιμη και αξιέπαινη προσπάθεια σας να γίνεστε διαρκώς καλύτεροι.

Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, όπως ίσως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη μια κοινή ι συντονισμένη προσπάθεια που εξελίσσεται σε δύο άξονες: την ενίσχυση, ενεργειακή αναβάθμιση, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και την αξιοποίηση οικοπέδου στου Γάλλου, την οποία παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με στόχο τη διασύνδεση του Γ.Ν. Ρεθύμνου με την Ιατρική και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεδομένων των ασφυκτικών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, θα ήθελα να γνωρίζετε πως είμαστε στο πλευρό σας. Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς του Νομού, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, το Υπουργείο Υγείας και άλλα Υπουργεία, συνεργαζόμαστε, συνομιλούμε, σχεδιάζουμε, αναζητούμε χρηματοδοτικές πηγές , συμπράττουμε, στη βάση των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας, για να εξασφαλίσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες επιτέλεσης του έργου σας και εξυπηρέτησης των ασθενών.

Η αγωνία μας είναι διαρκής κι ο εφησυχασμός, αντίπαλός μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Επιμορφωτικού σεμιναρίου αν και είμαι βέβαιος ότι θα βγείτε όλοι πλουσιότεροι σε γνώσεις και δεξιότητες από αυτό. Να είστε καλά, δυνατοί, ακούραστοι και άξιοι να προσφέρετε στην κοινωνία μας, στον πάσχοντα συνάνθρωπο, στην επιστήμη, το πολύτιμο λιθάρι σας για την ανοικοδόμηση ενός συστήματος υγείας αντάξιου όλων μας.

 

21 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)