Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην Εσπερίδα για τους ρόλους της Γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία - 09/03/22

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Καλησπέρα σας

Χαίρομαι που διαπιστώνω την καρποφόρα δράση που αναπτύσσει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας και τη ωφέλιμη σύμπραξη του με δομές όπως η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης.

Ο κοινός βηματισμός, η συστράτευση στην υποστήριξη μιας σοβαρής κοινωνικής παρέμβασης όπως είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των Γυναικών, η αλληλοϋποστήριξη και η υιοθέτηση κοινής στρατηγικής, είναι ασφαλείς προϋποθέσεις και ικανές συνθήκες επίτευξης του στόχου.

Ένα στόχο τον οποίο τελικά μοιραζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι πλέον ξεκάθαρη η ηθική, προσωπική και συλλογική, κοινωνική μας ευθύνη στην πάταξη τη έμφυλης βίας και των διακρίσεων βάσει φύλου.

Η θλιβερή αύξηση των γυναικοκτονιών, τα ανησυχητικά ποσοστά εκδήλωσης περιστατικών βίας κάθε μορφής, στον επαγγελματικό χώρο και το οικογενειακό περιβάλλον σε βάρος των γυναικών κάθε ηλικίας, οι συντελούμενες αδικίες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική τους ζωή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της έκτασης και του βάθους του προβλήματος. Τούτη η αδιαμφισβήτητη παθογένεια, συναντάται πλέον παντού.

Ως ένα βαθμό αποτελεί απόρροια των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη, προκάλεσαν μια δύσκολα διαχειρίσιμη ανασφάλεια, φόβο, απομόνωση, αβεβαιότητα για το μέλλον, εγκλεισμό στον ίδιο μας τον εαυτό. Η αποδιοργάνωση της κοινωνικής συνοχής και την ανάδυση ωφελιμιστικών συναισθημάτων και πρακτικών με πρόταγμα την επιβίωση, ενέπνευσαν, τροφοδότησαν κι ενθάρρυναν τις πιο νοσηρές επιλογές και πρακτικές.

Θεωρώ ωστόσο, ότι οι επικρατούσες συνθήκες, παρά την οξύτητά τους, δεν είναι πάρα τα συμπτώματα της προϊούσας βίας. Όχι η αιτία της. Αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί σε στερεοτυπικές νοοτροπίες εξουσίας και κυριαρχίας που παρεισφρέουν στην ανατροφή, την παιδεία και την κουλτούρα μας. Και είναι τόσο βαθιά ριζωμένες, που διακινούνται συγκεκαλυμμένες, σχεδόν αθέατες και αποτυπώνονται στο λόγο μας, στη σκέψη μας , στην καθημερινή μας δράση.

Είναι στ αλήθεια παράδοξο, να συζητάμε σήμερα, μετά από τόσους επιτυχείς αγώνες κα κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος διαχρονικά, για βασικά δικαιώματα γυναικών που παρότι κεκτημένα, παγιωμένα στο χρόνο, θεσμοθετημένα και αδιαπραγμάτευτα, παραβιάζονται και καταπατώνται με απροκάλυπτο και οδυνηρό συχνά τρόπο.

Σήμερα, που οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία και αξιοσύνη σε κάθε πρόκληση, είτε αυτή αφορά το δύσκολο έργο της ανατροφής παιδιών είτε την οδήγηση μαχητικού αεροσκάφους, καλούμαστε να συζητήσουμε από την αρχή, σε νέα βάση, όσα θεωρούνταν αυτονόητα.

Και αυτή η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, εμβριθής και διεξοδική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποψινή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Εσπερίδα. Έλκει την αφορμή της από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η ουσία της όμως εδράζεται στην ουσιαστική παρέμβαση σ’ ένα δημόσιο διάλογο με επίκεντρο τη Γυναίκα, τον οποίο υπηρετούν και υποστηρίζουν οι κοινωνικές δομές που τη διοργανώνουν. Οι εξαίρετες εισηγήτριες, διακεκριμένες στην κοινωνία μας Γυναίκες για τη θεσμική, επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική τους καταξίωση, θα θέσουν τις βάσεις για τη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου και θα μας προσφέρουν τα κατάλληλα ερεθίσματα με τις παρεμβάσεις τους, για να προβληματιστούμε, να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία, την αξιοκρατία και το σεβασμό στη Γυναίκα που συνιστά το πιο ισχυρό θεμέλιο της ύπαρξης μας.

Σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες σας και σας ευχαριστώ για την ακάματη, δυναμική και ουσιαστική προσφορά σας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Ο Δήμος Ρεθύμνης θα παραμείνει σύμμαχος και συμπαραστάτης σας σε κάθε τολμηρό και αποφασιστικό βήμα σας στην καταπολέμηση κι εξάλειψη κάθε έκφρασης και δράσης που προσβάλλει, υποτιμά, αδικεί και υπονομεύει τα δικαιώματά σας. Να είστε καλά.

 

08 Δεκεμβρίου 2023
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)