Η πόλη γεννιέται

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 12/09/2021 - 13/09/2021 ώρα 20.30
Τοποθεσία Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Θέατρο Ερωφίλη Ρέθυμνο
Κυριακή 12 & Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου | ώρα: 20:30

Η πόλη γεννιέται

Παράσταση με τη μορφή δήλωσης,
για ενήλικο, νεανικό και εφηβικό κοινό, άνω των 14 ετών

Μια «κατακερματισμένη» παράσταση, εμπνευσμένη από τις ανώνυμες μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα. Φωνές σημερινών γονιών, νέων, μαθητών. Ένα συνονθύλευμα καθημερινού λόγου, ακαδημαϊκής γνώσης, σωματικότητας, ποίησης και ζωντανής μουσικής.

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης / Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ.

Είσοδος: Ελεύθερη, με υποχρεωτική προκράτηση θέσης:
https://digitalculture.gov.gr/2021/08/i-poli-genniete-fortetza-theatro-erofili/

Πόλη, γένους θηλυκού, η πόλη είναι η τελειότερη μορφή κοινωνίας, που υπάρχει εκ φύσεως και αποβλέπει στο ανώτερο από όλα τα αγαθά, αφού συγκροτήθηκε για να εξασφαλίζει την καλή ζωή των ανθρώπων, πετυχαίνοντας την ύψιστη αυτάρκεια, που είναι κάτι το άριστο»Αριστοτέλης.

Πόλη – Πολίτης – Πολιτική Θέση

Ποια είναι η έννοια της πόλης σήμερα; Ποια άτομα θεωρούνται πολίτες μιας χώρας; Τι είναι εκείνο που μας κληροδοτήθηκε και τι είναι αυτό που παραδίδουμε; Ποια είναι τα κατακερματισμένα κομμάτια της πόλης μας; Πώς είναι να ζεις και να μεγαλώνεις στο Ρέθυμνο του 2021, τι άλλαξε απ’ την δική μας εφηβεία, την εφηβεία των γονιών και των παππούδων μας;

Μια «κατακερματισμένη» παράσταση, εμπνευσμένη από τις ανώνυμες μαρτυρίεςανθρώπων,οι οποίοι έζησαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα.Φωνές σημερινώνγονιών, νέων, μαθητών. Ένα συνονθύλευμακαθημερινού λόγου, ακαδημαϊκής γνώσης, σωματικότητας, ποίησης και ζωντανής μουσικής.

Παράσταση βασισμένη εξολοκλήρουστις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης / devisedtheater(ή συνεργατική δημιουργία). Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου, στην οποία το κείμενο δεν γράφεται από κάποιον συγγραφέα, αλλά δημιουργείται από ολόκληρη την ομάδα. Η διαδικασία της επινόησης σχετίζεται με την αποσπασματική εμπειρία για την κατανόηση του εαυτού μας, του πολιτισμού μας και του κόσμου που ζούμε. Αντανακλά ένα πολλαπλό όραμα, που απαρτίζεται από την ατομική αντίληψη του κάθε μέλους της ομάδας για αυτόν τον κόσμο. Είναι ένα είδος θεάτρου που προέρχεται από τον ελεύθερο σκηνικό πειραματισμό με κύρια χαρακτηριστικά εργαλεία: τον αυτοσχεδιασμό-σωματικό και λεκτικό- το παιχνίδι και την έρευνα, ως μέσα δημιουργίας παραστάσεων.Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει την έννοια της συλλογικής δημιουργίας.

Μήπως τελικά η τέχνη του θεάτρου μέσα σε μια «αφιλόξενη» πόλη για τέχνη,είναι μια πράξη ίασης, μια θεραπεία της πόλης, με στόχο την επανένωσήτης με εκείνο που την απελευθερώνει;Και οι έφηβες / έφηβοι; Τι σχέση έχουν με όλα αυτά;

Ταυτότητα Παράστασης

Ιδέα: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου - Μαρία Κώτη

Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη - Κωνσταντίνα Γιασεμίδου

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου - Ευαγγελία Δανίλη - Μιχάλης Ζέγας - Μαρία Κώτη

Voiceover: Ελεάννα Αποστολάκη

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Ζέγας - Μαρία Κώτη

Εκτέλεση Μουσικής: Μιχάλης Ζέγας

Επιμέλεια Κοστουμιών: ΜαριάνναΤζιράκη

Παραγωγή: nomadesartcore

Οι [nomadesartcore], είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που ερευνά τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει μέσα από εργαστήρια και παραστάσεις στο εφηβικό και νεανικό κοινό και τις ανάγκες του. Στο Ρέθυμνο έχεισυσπειρώσει τοπικούς καλλιτέχνες και συνδημιουργούν παραστάσεις devicedtheaterκαι sitespecificperformances.

https://www.facebook.com/nomadesartcore

http://nomadesartcore.blogspot.com/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

26 Σεπτεμβρίου 2022
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)