Αφιέρωμα στον Παντελή Πρεβελάκη

Το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σωματείο «Αντίβαρο» με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το θάνατο του Παντελή Πρεβελάκη, της μεγαλύτερης ίσως μορφής των ρεθυμνιώτικων γραμμάτων του 20ού αιώνα, τιμά το έργο του μεγάλου λόγιου και, ταυτόχρονα , ανακοινώνει την έναρξη του 6ου φεστιβάλ Αντίβαρο, αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού.

Μετά τη μεγάλη περιπέτεια της αναβολής και εν τέλει ματαίωσης του 5ου φεστιβάλ (Μάρτιος 2020) κι έχοντας αντιμετωπίσει πλήθος εμποδίων λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, αλλάζουμε φέτος τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που συγκροτείται το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά και ένεκα της αδυναμίας αξιοποίησης του γνωστού πλέον και αγαπημένου χώρου μας, μειώνεται ο αριθμός των εκδηλώσεων που απαρτίζουν το πρόγραμμα του 6ου φεστιβάλ και εντάσσεται σε αυτό για πρώτη φορά μια παράσταση παραγγελία του Φεστιβάλ σε άλλο θίασο.

Η ΑΜΚΕ «Στεροπή» παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Π. Πρεβελάκη «Μίμος» (1928) σε σκηνοθεσία Μ. Σειραγάκη, με πρωταγωνιστή τον Dimitri Rekatchevski, ηθοποιό με ιδιαίτερες περγαμηνές στο είδος του σωματικού θεάτρου και της μιμικής και χορογραφία της Τόνιας Βασιλάκου, που διδάσκει μιμική και σωματικό θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η παράσταση θα ξεκινήσει από τα Χανιά , αφού εγκρίθηκε από το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» να παρουσιαστεί σε χώρους της παλιάς πόλης ως θέατρο δρόμου. Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί και στο Ρέθυμνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στις 9 ακριβώς στο εγκάρσιο κλίτος του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου (Εθνικής αντιστάσεως και Αγίου Φραγκίσκου).

Η παράσταση θα γίνει στα ελληνικά και στα γαλλικά, με τη χρήση υπέρτιτλων.

Η παράσταση αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Φίλια, τα σκηνικά και κοστούμια της Κάλλης Καραδάκη, η μουσική των Γιάννη Παπατζανή και Γιώργου Ζαχαριουδάκη. Παίζουν Dimitri Rekatchevski, Δημοσθένης Χαριτάκης Λίνα Σειραγάκη, Σπύρος Ανδρουλάκης, Γεωργία Κούνδουρου, Ερμιόνη Χαριτάκη, Χαρά Χατζημανωλάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκρατήσεις θέσεων μέσω της σελίδας www.antivaro.com και αποστολή σχετικού μαίηλ με πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αντίβαρου.

Στο ίδιο δημιουργικό και ταυτόχρονα ερευνητικό πλαίσιο η ομάδα «Αντίβαρο» σχεδιάζει επίσης για τον Μάρτιο του 2022 την διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου στο Ρέθυμνο με τίτλο «Ο Παντελής Πρεβελάκης και το θέατρο», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θεάτρου-Κινηματογράφου και Μουσικής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η δεύτερη εκδήλωση που συμπληρώνει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αντίβαρο γίνεται στις 15 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτσα κι έχει τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι». Ο ηθοποιός και μουσικός Γιώργης Χριστοδούλου έψαξε σε αρχεία, βιβλιοθήκες και παλαιοπωλεία του Παρισιού και μπόρεσε να εντοπίσει τα τραγούδια που είχε γράψει και κυκλοφορήσει εκεί ο πολυτάλαντος και πολύμορφος συνθέτης, πριν εγκατασταθεί στην Αθήνα. Με άξονα τα τραγούδια αυτά, μας διηγείται θεατρικά, μαζί με τους συνεργάτες του, την ιστορία μιας από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού μεσοπολέμου.

Παράλληλα το Αντίβαρο ξεκινάει η χειμερινή του δραστηριότητα και δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη μέσω της ιστοσελίδας του www.antivaro.com

 

Η πόλη γεννιέται

Θέατρο Ερωφίλη Ρέθυμνο
Κυριακή 12 & Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου | ώρα: 20:30

Η πόλη γεννιέται

Παράσταση με τη μορφή δήλωσης,
για ενήλικο, νεανικό και εφηβικό κοινό, άνω των 14 ετών

Μια «κατακερματισμένη» παράσταση, εμπνευσμένη από τις ανώνυμες μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα. Φωνές σημερινών γονιών, νέων, μαθητών. Ένα συνονθύλευμα καθημερινού λόγου, ακαδημαϊκής γνώσης, σωματικότητας, ποίησης και ζωντανής μουσικής.

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης / Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ.

Είσοδος: Ελεύθερη, με υποχρεωτική προκράτηση θέσης:
https://digitalculture.gov.gr/2021/08/i-poli-genniete-fortetza-theatro-erofili/

Πόλη, γένους θηλυκού, η πόλη είναι η τελειότερη μορφή κοινωνίας, που υπάρχει εκ φύσεως και αποβλέπει στο ανώτερο από όλα τα αγαθά, αφού συγκροτήθηκε για να εξασφαλίζει την καλή ζωή των ανθρώπων, πετυχαίνοντας την ύψιστη αυτάρκεια, που είναι κάτι το άριστο»Αριστοτέλης.

Πόλη – Πολίτης – Πολιτική Θέση

Ποια είναι η έννοια της πόλης σήμερα; Ποια άτομα θεωρούνται πολίτες μιας χώρας; Τι είναι εκείνο που μας κληροδοτήθηκε και τι είναι αυτό που παραδίδουμε; Ποια είναι τα κατακερματισμένα κομμάτια της πόλης μας; Πώς είναι να ζεις και να μεγαλώνεις στο Ρέθυμνο του 2021, τι άλλαξε απ’ την δική μας εφηβεία, την εφηβεία των γονιών και των παππούδων μας;

Μια «κατακερματισμένη» παράσταση, εμπνευσμένη από τις ανώνυμες μαρτυρίεςανθρώπων,οι οποίοι έζησαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα.Φωνές σημερινώνγονιών, νέων, μαθητών. Ένα συνονθύλευμακαθημερινού λόγου, ακαδημαϊκής γνώσης, σωματικότητας, ποίησης και ζωντανής μουσικής.

Παράσταση βασισμένη εξολοκλήρουστις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης / devisedtheater(ή συνεργατική δημιουργία). Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου, στην οποία το κείμενο δεν γράφεται από κάποιον συγγραφέα, αλλά δημιουργείται από ολόκληρη την ομάδα. Η διαδικασία της επινόησης σχετίζεται με την αποσπασματική εμπειρία για την κατανόηση του εαυτού μας, του πολιτισμού μας και του κόσμου που ζούμε. Αντανακλά ένα πολλαπλό όραμα, που απαρτίζεται από την ατομική αντίληψη του κάθε μέλους της ομάδας για αυτόν τον κόσμο. Είναι ένα είδος θεάτρου που προέρχεται από τον ελεύθερο σκηνικό πειραματισμό με κύρια χαρακτηριστικά εργαλεία: τον αυτοσχεδιασμό-σωματικό και λεκτικό- το παιχνίδι και την έρευνα, ως μέσα δημιουργίας παραστάσεων.Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει την έννοια της συλλογικής δημιουργίας.

Μήπως τελικά η τέχνη του θεάτρου μέσα σε μια «αφιλόξενη» πόλη για τέχνη,είναι μια πράξη ίασης, μια θεραπεία της πόλης, με στόχο την επανένωσήτης με εκείνο που την απελευθερώνει;Και οι έφηβες / έφηβοι; Τι σχέση έχουν με όλα αυτά;

Ταυτότητα Παράστασης

Ιδέα: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου - Μαρία Κώτη

Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη - Κωνσταντίνα Γιασεμίδου

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου - Ευαγγελία Δανίλη - Μιχάλης Ζέγας - Μαρία Κώτη

Voiceover: Ελεάννα Αποστολάκη

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Ζέγας - Μαρία Κώτη

Εκτέλεση Μουσικής: Μιχάλης Ζέγας

Επιμέλεια Κοστουμιών: ΜαριάνναΤζιράκη

Παραγωγή: nomadesartcore

Οι [nomadesartcore], είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που ερευνά τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει μέσα από εργαστήρια και παραστάσεις στο εφηβικό και νεανικό κοινό και τις ανάγκες του. Στο Ρέθυμνο έχεισυσπειρώσει τοπικούς καλλιτέχνες και συνδημιουργούν παραστάσεις devicedtheaterκαι sitespecificperformances.

https://www.facebook.com/nomadesartcore

http://nomadesartcore.blogspot.com/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)