Μήνυμα του Δημάρχου Ρεθύμνης και Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργη Μαρινάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - 06/06/25
«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του 2025 εορτάζεται με κεντρικό μήνυμα «Συντρίψτε την Πλαστική Ρύπανση».
Αυτή η θεματική επαναφέρει στο επίκεντρο την ανάγκη για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των πλαστικών, προτάσσοντας μια διαφοροποιημένη κουλτούρα στο πλαίσιο της οποίας οι πρωτεύουσες λογικές και πολιτικές θα διέπονται από απόλυτο σεβασμό στον πλανήτη και στις μελλοντικές γενιές.
Ο στόχος αυτός είναι καίριας και καταλυτικής σημασίας καθώς η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Με ευαισθησία και έντονη ανησυχία, εμείς στο νησί μας προσπαθούμε εδώ και χρόνια να μειώσουμε την χρήση των πλαστικών αντικειμένων και παράλληλα να συμβάλουμε στην θωράκιση του πλανήτη απέναντι στην πλαστική απειλή.
Μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις μας έχουμε επιτύχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών.
Ο Δήμος Ρεθύμνης, συμμετείχε ως επικεφαλής εταίρος στο έργο «PLASTECO» του προγράμματος INTERREG EUROPE, με στόχο την υποστήριξη των περιφερειών της Ε.Ε. για τον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων και της ρύπανσης των υδάτων από αυτά.
Το έργο είχε ως αντικείμενα την σωστή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων στο πλαίσιο των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και τον περιορισμό των μικροπλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα, στις λίμνες, στα ποτάμια και στον υδροφόρο ορίζοντα. Κατά την υλοποίηση του εκπονήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων.
Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος μας πέτυχε να μειώσει τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης, να συμβάλει στην σταδιακή κατάργηση τους, να προωθήσει καινοτόμες πρακτικές, να αναπτύξει αποδοτικά σχέδια δράσης και να συμμετάσχει σε συνέργειες διάχυσης της πληροφορίας σε διεθνές επίπεδο.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες προώθησης της ανακύκλωσης, ο Δήμος Ρεθύμνης βελτιώνει συνεχώς την αποδοτικότητα του στην διαχείριση των φυσικών πόρων με στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων για την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, όπως έχει διαπιστωθεί παγκοσμίως χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να αυξήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην χρήση των πλαστικών υλικών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η πλαστική ρύπανση επιτείνει τις συνέπειες της τριπλής πλανητικής κρίσης: της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.
Εκτιμάται, ότι περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν ετησίως στα υδάτινα οικοσυστήματα της γης, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οφείλουμε όλοι, Αρχές και Πολίτες, να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την αλλαγή στάσης απέναντι στη φύση, μέσω πολιτικών αλλά και προσωπικών επιλογών».
Από το Γραφείο Τύπου