Το Ρέθυμνο υποδέχθηκε με λαμπρότητα την Ολυμπιακή Φλόγα, 19/04/2024

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε το απόγευμα της Πέμπτης στην μαρίνα Ρεθύμνου και στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ήταν μια λαμπρή τελετή, την οποία διοργάνωσε ο τομέας πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Προβιά.

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην πόλη μας λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία από την οδό Σοφοκλή Βενιζέλου με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον παλαίμαχαο Στο καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Κοκολάκη. Ακολούθησε ο γυμναστής Ανδρέας Μπενάκης και ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Ανδρέας Ζήσιμος, ο οποίος μετέφερε την φλόγα στον βωμό που είχε στηθεί στην μαρίνα, όπου έγινε και η επίσημη τελετή της υποδοχής.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ

 

Υποδεχόμενος την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη μας ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκη είπε τα εξής:

«Το Ρέθυμνο, ως πόλη της Ελλάδας, της γενέτειρας του Ολυμπιακού ιδεώδους το οποίο μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο, καλωσορίζει την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή, αντάξιες του ισχυρού συμβολισμού της.

Με την πολύτιμη συνδρομή των άξιων λαμπαδηδρόμων μας και την άψογη οργανωτική επιμέλεια της Ελληνικής και Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συντροφεύουμε νοερά την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι της προς το Παρίσι , τη διοργανώτρια πόλη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, με το δικό μας μήνυμα Ειρήνης, Αλληλεγγύης, Ενότητας και Συναδέλφωσης των Λαών.

Σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο πλανήτης μας λόγω των ενεργών εμπόλεμων συρράξεων, των δραματικών επιπτώσεων της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, των ακραίων ανταγωνισμών, του θρησκευτικού και πολιτικού φανατισμού, που υποβαθμίζουν συστηματικά την ανθρώπινη ζωή, οφείλουμε να συνταχθούμε, καθολικά και επίμονα, με τα ιδανικά και τις αρετές που πρεσβεύει και υπηρετεί ο Ολυμπισμός.

Να πιστέψουμε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής, ως τη μόνη ασφαλή εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης του είδους μας.

Τούτη η Φλόγα, είναι ένα ισχυρό σύμβολο ελπίδας και πίστης στις θαυμαστές ικανότητες και αντοχές του ανθρώπου, διαχρονικά.

Ας τις αξιοποιήσουμε, λοιπόν, προς όφελος της ζωής που μοιραζόμαστε στη Γη μας, επιδιώκοντας την επίτευξη μιας ακόμη διαχρονικής διεκδίκησης, την οποία αναδεικνύει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024: Την Ισότητα των Φύλων.

Στόχο που επιδιώκουμε και στο Ρέθυμνο, με όλα τα διαθέσιμα μέσα: τις κοινωνικές μας δομές, τη συνέργεια μας με πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανωμένες συλλογικότητες και το στρατηγικό μας σχεδιασμό που είναι σταθερά προσανατολισμένος στην εξάλειψη κάθε διάκρισης που πλήττει την κοινωνική μας συνοχή, στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην προστασία των δικαιωμάτων, των δικών μας και των συνανθρώπων μας, και στη διασφάλιση στης ισότητας σε κάθε έκφραση του κοινού μας βίου.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας και η σύντομη στάση της στο Ρέθυμνο όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, να φωτίσει την προσωπική και συλλογική μας συμπόρευση, να ενεργοποιήσει την εσωτερική μας επιθυμία για υπέρβαση των δυσκολιών και να τροφοδοτήσει τη δύναμη μας για αποτελεσματική διαχείριση των κοινωνικών παθογενειών στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο».

ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ

Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι το προσεχές καλοκαίρι. Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας καθώς επίσης τον Ολυμπιακό Ύμνο, ενώ του χαιρετισμού του Δημάρχου κ. Μαρινάκη, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της εκπροσώπου της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» κυρίας Βερονίκ Μπρουέζ και του Προέδρου της επιτροπής λαμπαδηδρομίας κ. Θανάση Βασιλειάδη και. Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στους υψηλούς προσκεκλημένους ως αναμνηστικό δώρο το λεύκωμα «Κρήτη Άνωθεν» ενώ η κα Μπρουέζ προσέφερε στον κ. Δήμαρχο ως δώρο τη μασκότ των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων «Φρύγες». Επίσης ο κ. Βασιλειάδης παρέδωσε στον κ. Δήμαρχο μία αρχαία «εστιάδα» μέσω της οποίας μετέφεραν στα αρχαία χρόνια την Ολυμπιακή Φλόγα.

Την εκδήλωση προλόγισε και διηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νίκος Προβιάς, ενώ τη μετάφραση στα γαλλικά πραγματοποίησε η πρώην Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κα Πέπη Μπιρλιράκη.

Στην τελετή της μαρίνας, υπήρξε επίσης πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που απέδωσαν ο δημοφιλής λυράρης Πέτρος Μαρούλης και οι συνεργάτες καθώς επίσης τα χορευτικά συγκροτήματα «Χοροκρήτες», «Νικηφόρος Φωκάς», «Ακρήτες» και «Όμιλος Τζανιδάκη».

Ακολούθως ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της λαμπαδηδρομίας. Την φλόγα πήρε ο ο αθλητής της ενόργανης Γιώργος Προβιάς, η αθλήτρια της άρσης βαρών Χρυσή Λιονή και ο αθλητής του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ "Ίκαρος" Παναγιώτης Μανούσακας που φτάνοντας στο ενετικό λιμάνι της παλιάς πόλης, παρέδωσε την δάδα με την φλόγα, προκειμένου να ταξιδέψει στα Χανιά.

Η Ιερή Φλόγα, η αφή της οποίας έγινε στο πλαίσιο τελετής στην αρχαία Ολυμπία την περασμένη Τρίτη, ακολουθώντας μία μεγαλοπρεπή λαμπαδηδρομία 11 ημερών επί ελληνικού εδάφους, θα διέλθει από 41 Δήμους, καταλήγοντας στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΚΗΣ

02 Μαΐου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)