31/01/2007, Μελέτη του Περιφερειακού Δακτυλίου του Βρύσινα

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 31 Ιανουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Μελέτη του Περιφερειακού Δακτυλίου του Βρύσινα παρουσίασε σήμερα στο Δημαρχείο ο Μελετητής που έχει αναλάβει την εκπόνησή της κ. Φραντζεσκάκης Αντώνης στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων κ. Κωστή Ηλιάκη, κ. Στ. Πιατά-Παπαδάκη και κας Πέπης Μαμαλάκη, του τ. Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων Οικισμών και εκπροσώπων των χωριών της ευρύτερης περιοχής του Βρύσσινα και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ο Μελετητής παρουσίασε περιληπτικά το τεχνικό μέρος του έργου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την Προκαταρκτική Μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από την Τ.Υ. και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΠΕ) και καλύπτει όλες τις λειτουργικές ανάγκες της περιοχής. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο στάδιο ωρίμανσης που βρίσκεται η Μελέτη αναφέρθηκε στα γεωμετρικά στοιχεία των δρόμων, στις παρακάμψεις που προβλέπεται να γίνουν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών, στη διαμόρφωσή τους με λωρίδες κατεύθυνσης και πολλαπλών χρήσεων και τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου με τις λιγότερες δυνατές απαλλοτριώσεις.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να θεωρείται το έργο ώριμο δηλαδή έτοιμο για δημοπράτηση.

Ο Μελετητής διευκρίνισε ότι αφού εξασφαλίστηκε η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποβλήθηκαν συμπληρωματικά τεύχη και βάσει αυτών συντάχθηκαν 11 φάκελοι που στάλθηκαν σε αντίστοιχες εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να ελεγχθούν και να κατατεθούν οι προτάσεις τους. Η Οριστική Μελέτη θα αναμορφωθεί όπου απαιτείται και θα ολοκληρωθεί ανάλογα με τις προτάσεις της ΕΥΠΕ και τις γεωλογικές Μελέτες. Θα ακολουθήσει το στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ώστε το σοβαρότατο αυτό έργο, που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη όλων των χωριών του Βρύσινα να ενταχθεί για χρηματοδότηση, αφού το κόστος εργασιών εκτέλεσής του ανέρχεται στο ποσό των 10 περίπου εκατομμυρίων, στο 4ο Κ.Π.Σ.

 

Ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας την πίεση του χρόνου και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η κοινή συναίνεση των κατοίκων των περιοχών του Βρύσινα στο θέμα των απαλλοτριώσεων και της χάραξης του δρόμου ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, μπλοκαριστεί η διαδικασία και ακυρωθεί το έργο, ζήτησε τη συνεργασία των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων των εμπλεκόμενων Οικισμών. Συγκεκριμένα, τους πρότεινε να προμηθευτούν από τον Μελετητή τα κτηματογραφικά διαγράμματα των περιοχών τους και να κάνουν ανοιχτό διάλογο με τους συχωριανούς τους, να τους ενημερώσουν για τις παραμέτρους και τη σημασία του έργου και να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της Μελέτης βάσει της οποίας θα εκτελεστεί.

Επίσης, οι Πρόεδροι θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ιδιοκτητών γης που παραμένουν άγνωστοι προκειμένου να γίνουν και με εκείνους οι απαραίτητες ενημερωτικές επαφές.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες έκαναν επιμέρους παρατηρήσεις και ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία από τον κ. Φραντζεσκάκη. Συμπερασματικά πάντως, κρίθηκε αναγκαίο, πέραν της προκαταρκτικής Μελέτης, να προχωρήσουν οι Οριστικές Μελέτες δρόμων που θα συνδέουν τον Περιφερειακό Δακτύλιο του Βρύσινα με τον Αμαριώτικο δρόμο και τους Οικισμούς Πρασιών, Χρωμοναστηρίου και Ρουσοσπιτίου.

Εξίσου σημαντικό είναι να προωθηθούν σε επίπεδο οριστικής Μελέτης οι παρακάμψεις τόσο των Αρμένων (εγγύτερη και ευρεία) όσο και των Οικισμών Καρέ και Γουλεδιανών.

 

Από το Γραφείο Τύπου

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)