26/07/2007, Δημοσιεύθηκε στον Τοπικό Τύπο μία αναφορά των Streetpanthers

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 26 Ιουλίου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προ ημερών δημοσιεύθηκε στον Τοπικό Τύπο μία αναφορά των Streetpanthers στην οποία, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων και διαπιστώσεών τους για το κυκλοφοριακό, τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων κ.α. κατέθεταν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη σχετικά με την λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επειδή η συγκεκριμένη αναφορά δεν έφερε επώνυμη υπογραφή αλλά την ονομασία της ομάδας Streetpanthers, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου επέλεξε τη φιλόξενη οδό των τοπικών Μ.Μ.Ε. για να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσαν και να ενημερώσει, με την ευκαιρία, τον κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα συμπολίτη:

Α. Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πολύ συγκεκριμένες και απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 23/02. Ειδικότερα:

α) Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα επιβολής προστίμου στις παραβιάσεις του δακτυλίου από τροχοφόρα. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δημοτικός Αστυνομικός και το κάνει, είναι να σφυρίζει στους παραβάτες με την σφυρίχτρα του, επισημαίνοντας τους την παρουσία του μήπως και συνετιστούν.

β). Στις αρμοδιότητές της Δημοτικής Αστυνομίας δεν υπάγεται ο έλεγχος της κυκλοφορίας αλλά μόνον της στάθμευσης. Στον τομέα αυτό θεωρώ ότι τους αδικεί κατάφωρα η εν λόγω αναφορά αφού στην κυριολεξία δεν αφήνουν κανένα παραβάτη ατιμώρητο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους δεκάδες που συρρέουν καθημερινά στο Δήμο είτε για να πληρώσουν το πρόστιμο είτε για να διαμαρτυρηθούν.. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι διενεργούνται σε καθημερινή βάση και κατά τις απογευματινές ώρες σε όλους τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, οδούς και πλατείες.

γ) Σχετικά με τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις, υγειονομικού ενδιαφέροντος και μη, έχουν σημειωθεί τα πρόστιμα και έχουν βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή για να επανεξεταστούν και να επιβληθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου μας είναι αποδυναμωμένη αριθμητικά, αφού σε σύνολο 50.000 κατοίκων μιας τουριστικής πόλης, όπως είναι το Ρέθυμνο, αντιστοιχούν μόλις 5 Δημοτικοί Αστυνομικοί. Υποθέτω γίνεται αυτονόητα κατανοητή η δυσκολία να ανταποκριθούν με επιτυχία στις πολλαπλές υποχρεώσεις που επιβάλλει το αντικείμενο εργασίας τους .

Η επικρατούσα δε και δύσκολα ανατρέψιμη νοοτροπία, αυτή του «βάζω τα εμπορεύματά μου όπου με εξυπηρετεί, παρκάρω όπου με βολεύει, κυκλοφορώ με το αυτοκίνητό μου όπως θέλω, ο γείτονας είναι πάντοτε ο παράνομος», δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο τους. Τις παραπάνω διαπιστώσεις εξάλλου τις έχουν ήδη κάνει και τις αναφέρουν οι συμμετέχοντες στου «Πάνθηρες των δρόμων» και αυτό επιβεβαιώνεται από τη συχνότητα που κολλούν τα έξυπνα ομολογουμένως προειδοποιητικά μηνύματά τους στα παμπρίζ των αυτοκινήτων με το διακριτικό σήμα του συμπαθέστατου τετράποδου.

Είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον μιας πόλης να κατοικείται από πολίτες που νοιάζονται και δραστηριοποιούνται καθημερινά για την πρόοδο και την προκοπή της. Οι ενεργοί πολίτες είναι το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Όπως επίσης και η δημιουργική κριτική. Όταν μιλούμε όμως για «βάναυση προσβολή της πόλης» και «προκλητική αδιαφορία» και αναφερόμαστε στους υπαλλήλους μιας υπηρεσίας που είναι όλη μέρα στους δρόμους, παντός καιρού και συνθηκών και κάνουν ότι μπορούν, χρήσιμο θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί .

Τώρα, σχετικά με τη θέση στάθμευσης για τα ΑΜΕΑ που βρίσκεται δίπλα στο Γραφείο της Δημοτικής Αστυνομίας επί της Γερακάρη, ελέγχεται μονίμως κι επιβάλλονται πρόστιμα. Συμβαίνει κάποιες φορές που όλοι οι Δημοτικοί Αστυνομικού είναι στους δρόμους της πόλης για ελέγχους, κάποιοι οδηγοί να εκμεταλλεύονται την απουσία τους και να καταλαμβάνουν ευθαρσώς τη θέση των ΑΜΕΑ.

Σχετικά με την φωτογραφία του παρανόμως σταθμευμένου υπηρεσιακού αυτοκινήτου που κυκλοφορεί στην ιστοσελίδα τους, είναι αληθινή. Έχουν δίκιο. Χρειάστηκε να επιστρέψουν 2 Δημοτικοί Αστυνομικοί άμεσα στο Δημαρχείο για να παρέμβουν σ'' ένα διαπληκτισμό και αναγκάστηκαν να αφήσουν το αυτοκίνητο σε παράνομη θέση. Όπως όμως εμείς κατανοούμε τον έκτακτο χαρακτήρα μιας κατάστασης που επιβάλλει την παράνομη στάθμευση και εφόσον είναι προσωρινή, διευκολύνουμε τον συμπολίτη που έχει δεχθεί κλήση το ίδιο ζητούμε και από τους ενεργούς πολίτες με την αξιοζήλευτη ταχύτητα παρέμβασης.

Έχουμε ήδη απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στα Μέλη των steetpanthers προκειμένου να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε για την πάταξη κάθε παράνομης συμπεριφοράς και δράσης στους τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου μας.

27 Μαΐου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)