16/02/2007, Σύσκεψη του Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με Αντιδημάρχου Καθημερινότητας κας Μαρίας Σαρχώση

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 16 Φεβρουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρείας σύσκεψης προήδρευσε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης η οποία διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιδημάρχου Καθημερινότητας κας Μαρίας Σαρχώση με αντικείμενο τη συνεργασία και το συντονισμό δράσης όλων των εμπλεκομένων σε βασικούς τομείς λειτουργίας της πόλης, φορείς και υπηρεσίες. Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν ο κ. Κ. Ηλιάκης - Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, η κα Πέπη Μπιρλιράκη - Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, ο κ. Μ.Λίτινας - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γ. Παπακωνσταντής - Αστ/κός Υπ/ντής, ο κ. Μ. Σαββάκης - Δ/της Τροχαίας, ο κ. Α. Ορφανός - Λιμενάρχης Ρεθύμνου, η κα Ε. Σηφάκη - Δ/ντρια Τουριστικής Αστυνομίας, ο Πρ/νος του Γραφείου Π.Πόλης κ. Στ. Κελέκης, ο κ. Κ.Αραμπατζόγλου - Δημ. Σύμβουλος, ο κ. Ν. Κομηνάτος εκ μέρους της Πολεοδομίας, η κα Π.Βερτούδου - Πρ/νη Δημοτικής Αστυνομίας ο κ. Κ. Γιαπιτζόγλου ως εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας και οι κ.κ. Μ.Καρνιωτάκης και Σ. Μπεμπής, εκπρόσωποι της επιτροπής Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων.

Ο Δήμαρχος και η κα Σαρχώση ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τον σχεδιασμό άμεσων επεμβάσεων του Δήμου κυρίως σε θέματα κυκλοφορικά, απεγκλωβισμού από σταθμευμένα οχήματα των κεντρικών πλατειών του Δήμου (Νομαρχίας, Αγ. Γεωργίου, Αγν. Στρατιώτη και Λυκείου Ελληνίδων), χωροθέτησής τους βάσει των αναγκών των υπηρεσιών που στεγάζονται στην περίμετρό τους (Αστυνομία, Τροχαία κτλ.), ενίσχυσης του ηλεκτροφωτισμού τους και αισθητικές παρεμβάσεις. Ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλιάκης, έκανε σύντομη ενημέρωση στους παριστάμενους για τον προγραμματισμό του Δήμου στο θέμα εξεύρεσης χώρων στάθμευσης αφού είναι άμεσα συναρτώμενο με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και διευκρίνισε ότι υπάρχει προσανατολισμός και ήδη έχει ανατεθεί σε Μελετητή η διερεύνηση των δυνατοτήτων καλύτερης αξιοποίησης του δυτικού τμήματος της πόλης ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης στα τμήματα που περικλείονται από τα Ηλιοβασιλέματα μέχρι τη Μελισσηνού, το αμαξοστάσιο του ΚΤΕΛ , την πλατεία δικαστηρίων και τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου της Σοχώρας. Επιπλέον, εξετάζονται η επέκταση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, διανοίξεις δρόμων και απελευθέρωση του οδικού δικτύου Επισημάνθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού του Δήμου με τις υπηρεσίες που τη νομική και διοικητική αρμοδιότητα να επέμβουν σε περιπτώσεις παράνομων καταλήψεων, κατασκευαστικών αυθαιρεσιών και κυκλοφοριακών παραβάσεων. Ο Δήμαρχος διατύπωσε την πάγια θέση του να οριοθετηθεί η νομιμότητα και να εξαλειφθεί η αναρχία, να αλλάξει η φιλοσοφία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε κυκλοφοριακά θέματα διότι δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, να καταλαμβάνεται μία θέση στάθμευσης σε κεντρικές οδούς της πόλης για 8 συνεχείς ώρες, τακτική που συνήθως υιοθετούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες. Ο προσανατολισμός είναι ο όγκος όλων των οχημάτων να μεταφερθεί περιφερειακά της πόλης και να αποσυμφορηθεί το κέντρο της. Έτσι και οι πεζοί θα είναι ασφαλείς και όλοι μας θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, ψυχραιμία και άνεση στις μετακινήσεις μας και η εμπορική κίνηση των επιχειρήσεων θα αυξηθεί. Εξετάζεται, εξάλλου, η επαναφορά του μέτρου των μινι - μπας για τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει το Νόμο σε κάθε περίπτωση είτε μέσω της ανάκλησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων που παρανομούν είτε με την επιβολή προστίμων σε κάθε παραβάτη είτε εξαντλώντας κάθε νόμιμο τρόπο που προβλέπεται για τις αρμοδιότητες του Δήμου. Ωστόσο, θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες με τις ελλείψεις που ομολογουμένως έχουν κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό να συνεργαστούν, να ξεκαθαρίσουν τις αρμοδιότητές τους και τις δυνατότητες άμεσης επέμβασής τους κατά προτεραιότητα στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Ζητήθηκε από όλους τους εκπροσώπους των υπηρεσιών να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους στη σύσκεψη διότι όπως τονίστηκε από τη Δημοτική αρχή η γνώμη τους και κυρίως οι εμπειρίες τους είναι πολύτιμες σε κάθε σχεδιασμό δράσης. Συζητήθηκαν εκτενώς θέματα ελέγχου κυκλοφορίας και αυθαιρεσιών καταστημάτων στην Ελ. Βενιζέλου, η εφαρμογή Δακτυλίου στην Παλιά Πόλη, η ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένων ωρών τροφοδοσίας καταστημάτων και άλλα. Διατυπώθηκε από όλους η διάθεση αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αναβάθμιση βασικών λειτουργιών της πόλης. Την ερχόμενη Τετάρτη, εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν εκ νέου στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί με ανάλογα θέματα.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

26 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)