06/02/2007, Συνέδριο για Τουρισμό

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 6 Φεβρουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αισιόδοξος επέστρεψε από την Αθήνα όπου είχε μεταβεί ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης αποδεχόμενος την πρόσκληση της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά να συμμετάσχει στις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Φόρουμ «Τουριστική Χάρτα 2007» ως ομιλητής με θέμα την αναβάθμιση των υποδομών και τη συνεργασία πολιτείας, Τουριστικών Φορέων κα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δήμαρχο συνόδευσε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Πέπη Μαμαλάκη -Μπιρλιράκη και παρακολούθησε τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο Φόρουμ Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, Πανεπιστημιακών Προέδρων Διεθνών τουριστικών Οργανισμών, Συλλόγων Ξενοδόχων της χώρας κ.α.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου ευχαρίστησε την Υπουργό για την τιμητική πρόσκληση αφού εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν κληθεί, από όλη τη χώρα, εκτός του Δήμο Ρεθύμνου, μόνον άλλοι δύο Δήμοι και δύο Νομαρχίες.

Στην εισήγησή του ο κ. Μαρινάκης την επιτακτική ανάγκη συντονισμού της δράσης της κεντρικής εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του Τουριστικούς Φορείς προκειμένου να καταρτιστεί ένα ενιαίος και ευέλικτος στρατηγικός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος στα οικονομικά δεδομένα της χώρας και στις σύγχρονες ανάγκες που θα προωθεί και θα προβάλλει ουσιαστικά τον Τουρισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ως γίγαντα με πήλινα πόδια. Είναι απαραίτητο, επεσήμανε ο Δήμαρχος, να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν, έργα σε βασικές υποδομές διότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για τουριστικές περιοχές, όπως το Ρέθυμνο, που αντιμετωπίζουν οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης, ασφαλών και διανοιγμένων οδικών αρτηριών, πόλεων που δεν λύσει το μείζον πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων λόγω έλλειψης κατάλληλου ΧΥΤΑ, που δεν έχουν πύλες εισόδου (αεροδρόμιο, σύγχρονο λιμάνι και μαρίνες) ενώ οι υφιστάμενες χρήζουν άμεσων επεμβάσεων αποκατάστασης από όλες τις κατευθύνσεις, που έχουν ημιτελή έργα ανάπλασης στο Ιστορικό τους Κέντρο λόγω αποσπασματικής τους χρηματοδότησης, με μνημεία εγκαταλελειμμένα, χωρίς Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο και σοβαρές ελλείψεις στους Οικισμούς τους..

Η Τοπική αυτοδιοίκηση με τα οικονομικά μέσα που διαθέτει αδυνατεί να αναλάβει το κόστος εκπόνησης Μελετών, να επιλύσει οριστικά τα μεγάλα προβλήματα που προαναφέρθηκαν και να δημιουργήσει υποδομές που εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, διαπίστωσαν ότι για πρώτη ίσως φορά, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως βιομηχανία που μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας μας. Με αυτό το πνεύμα καταρτίστηκε η Χάρτα του Τουρισμού, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αναφέρθηκαν και την υφιστάμενη κατάσταση στον τουριστικό τομέα, που πλήττεται συχνά από προχειρότητα και μελετάται υπό το πρίσμα του εύκολου κέρδους χωρίς σεβασμό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έθεσε νέες βάσεις στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τόσο στον τομέα της προβολής του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο, με καλαίσθητα σποτ, έντυπα και ηλεκτρονικά ενώ εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών που ανθοφορούν τουριστικά, προκειμένου να γίνει ενδελεχής μελέτη προβλημάτων και προοπτικών. Στο πνεύμα αυτό, η Υπουργός κα Φάνη Πάλλη- Πετραλιά εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ρέθυμνο και πρότεινε στο Δήμαρχο Ρεθύμνου να συναντηθούν στην Αθήνα ενώ προτίθεται να επισκεφθεί η ίδια την πόλη μας για να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις σε υποδομές και τον προγραμματισμό έργων για την ενίσχυση του Τουρισμού.

Σε ότι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με το λιμάνι του Πειραιά ανακοινώθηκε, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, από τον Γ.Γ. Εμπ. Ναυτιλίας κ. Τζιώννα η θετική γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. για τη δρομολόγηση του πλοίου της ΝΕΛ, με την οποία συμφωνεί και ο Δήμος Ρεθύμνου αφού θεωρεί ότι με την είσοδο του ταχύπλοου, η πόλη μας θα ωφεληθεί μια και ανοίγονται νέες αγορές για το Ρέθυμνο και δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπτυξης εμπορικής ναυτιλίας που εκ των πραγμάτων θα επιβάλλουν την εκ βάθρων επανεξέταση της Μελέτης του Ρεθεμνιώτικου λιμανιού και της Μαρίνας του.

 

Από το Γραφείο Τύπου

01 Δεκεμβρίου 2023
 (1349)
 (1351)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)