02/07/2007, Μέλος της νεοσυσταθείσας Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικό Κάστρο έγινε το Ρέθυμνο

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 2 Ιουλίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέλος της νεοσυσταθείσας Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικό Κάστρο έγινε το Ρέθυμνο, η μοναδική πόλη της Κρήτης που συμμετέχει τόσο στη σύνθεση της προσωρινής Διοίκησης μέσω του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αλεφαντικού Μίνωα, όσο και στις δραστηριότητες και τον εν γένει προγραμματισμό των ενεργειών της Ενωσης.

Την πρωτοβουλία για την σύσταση της Ενωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα ανέλαβε το Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Κάστρων που εδρεύει στο Μυστρά και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Ρέθυμνο ανταποκρίθηκε με ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Ινστιτούτου για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟ, με τη συμμετοχή 11 εκπροσώπων Δήμων και 12 εκπροσώπων Νομαρχιών. Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Ζαχόπουλος και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών οι οποίοι επιβεβαίωσαν την υποστήριξη της υπό ίδρυση Ενωσης από το ΥΠΠΟ και αναφέρθηκαν στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των πόλεων που διαθέτουν μεσαιωνικά κάστρα .

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 40 περίπου εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη διάρκεια των εργασιών επισημάνθηκε ότι, κατόπιν σχετικής διευκρίνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Προσωρινή Διοίκηση μπορούν να συμμετάσχουν ως Μέλη εκπρόσωποι Νομαρχιών, Πανεπιστημίων και άλλων Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση αυτή, συμφώνησαν στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία της Ενωσης, η οποία θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με προτεραιότητα στην καταγραφή των υφιστάμενων μεσαιωνικών Κάστρων και στην αποτύπωση της σημερινής τους κατάστασης. Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των παριστάμενων, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα μισά περίπου μεσαιωνικά κάστρα δεν είναι προσβάσιμα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εκτέλεσης έργων που να επιτρέπει την επισκεψιμότητά τους και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΠΟ σε συνεργασία πάντα με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προοπτική ενοποίησης των πόλεων που διαθέτουν τέτοια πολιτιστική κληρονομιά μέσω της δημιουργίας τουριστικών διαδρομών που θα προβάλλονται σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο με χάρτες, διαφημιστικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό κ.α.

Επιπλέον, θα πρέπει να υιοθετηθεί κοινή πολιτική σε ότι αφορά την αποκατάστασή και αξιοποίησή τους ώστε να προστατευθεί ο ιστορικός τους χαρακτήρας και η πολιτιστική φυσιογνωμία τους.

Ο κ. Αλεφαντινός, στην εισήγησή του, πρότεινε τη στενή συνεργασία Τοπικών Αυτοδιοικήσεων με τις Νομαρχιακές και πρότεινε να ακολουθηθεί ενιαία αντιμετώπιση των μεσαιωνικών κάστρων και κεντρικός προγραμματισμός σε ότι αφορά τις επεμβάσεις που θα κριθούν αναγκαίες ώστε να αποκλειστούν περιπτώσεις διαφωνιών των εκάστοτε τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών που θα διαφοροποιούν ή και θα δυσχεραίνουν ακόμη, τον προγραμματισμό αλλά και την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασής και ανάδειξής των κάστρων.

Στη συνέχεια υπεγράφη η ίδρυση του σωματείου με την επωνυμία « Ενωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσσαιωνικά Κάστρα» και ακολούθησε ψηφοφορία από την οποία αναδείχθηκε η Προσωρινή Διοίκηση της Ενωσης : Πρόεδρος - κ. Δεληβοριάς Νικ. (Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Σπουδών), Αντιπρόεδρος - Αλεφαντινός Μιν. (Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου), Γενικός Γραμματέας - κ. Ταροπλιάς Κων/νος, Οικονομικός Διαχειριστής- κ. Κλάπας Μιλτιάδης (Δ. Πρέβεζας) , Μέλος - κ. Λάζας Χρήστος, Μέλος - κ. Μπουχουράς Χρ. ( Αντιδημ. Σερβίων Κοζάνης) και Μέλος - κ. Κατσικαρέλης Νικ.

Τα Μέλη της Διοίκησης επιφορτίστηκαν με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης του Καταστατικού της Ενωσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών και τη σύγκλιση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της.

 

Από το Γραφείο Τύπου

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)