05/07/12, ΔΤ για το αφιέρωμα της ΕΤ3 στο Ρέθυμνο

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                                    Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28313 41302
Fax: 28310 29879

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στην εκπομπή “6η αίσθηση” της ΕΤ3 θα φιλοξενηθεί το Ρέθυμνο ως πόλη που διακρίνεται πανελληνίως για τη φιλικότητα, λειτουργικότητα και προσβασιμότητα που έχει εξασφαλίσει στα Άτομα με Αναπηρία.

Χθες, συνεργείο του Τηλεοπτικού Σταθμού, με επικεφαλής τον Παραγωγό της εκπομπής κ. Αγιανίδη Κωνσταντίνο, επισκέφθηκε το Ρέθυμνο, είχε συνεργασία με το Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίας στο Ν. Ρεθύμνης κ. Τσαχάκη Δημήτρη και πήρε πλάνα από την πόλη μας, τις εγκαταστάσεις και τα έργα που έχουν γίνει στο Ρέθυμνο για να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία σε υπηρεσίες, παραλίες κλπ. η ασφαλής μετακίνηση τους κ.α.

Αφορμή για να γνωρίσουν οι συντελεστές την εκπομπής την πόλη μας και τις δράσεις της, αποτέλεσε η ομιλία του Δημάρχου Ρεθύμνης, πέρυσι ,στο Συνέδριο που διοργάνωσε το έγκριτο περιοδικό Economist στην Αθήνα με θέμα « Προβλήματα και Προοπτικές στη Διαμόρφωση Πολιτικών Πρόσβασης και Ίσης Μεταχείρισης για τα Άτομα με Αναπηρία στο Δήμο Ρεθύμνης,» από την οποία όπως επισήμαναν εντυπωσιάστηκαν αφού, από την εμπειρία τους, έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα που έχουν δώσει εμπράκτως τέτοια έμφαση στην ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία και διατηρούν τόσο γόνιμη και αποτελεσματική σχέση με τους θεσμικούς τους εκπροσώπους.

Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν ειδικό αφιέρωμα στο Ρέθυμνο, πρωτοβουλία που υποστήριξε θερμά και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες, κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

 Οι άξονες στους οποίους επικεντρώθηκε το αφιέρωμα είναι η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στο Ρέθυμνο, τα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί κι εξυπηρετούν αυτό το σκοπό και όσα προγραμματίζονται να γίνουν στο μέλλον, οι τομείς συνεργασίας του Δήμου με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία και το Αθλητικό Σωματείο δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εκπομπή συνδράμει στην προετοιμασία των Ελλήνων Αθλητών (μεταξύ των οποίων και η Ρεθυμνιώτισσα Σαμαρειτάκη Ελένη ) που θα λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο παραγωγό της εκπομπής κ. Αγιανίδη αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διέπει όλο το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των έργων του Δήμου, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία,γεγονός που επιβεβαιώνεται από το σύνολο των έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί και αφορούν τις αναπλάσεις των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης , με την κατασκευή μεγάλων, ασφαλών πεζοδρομίων που διαθέτουν ειδική λωρίδα για τους τυφλούς, καλοσχεδιασμένες ράμπες σε επιλεγμένα σημεία, διάδρομοι πρόσβασης Αναπήρων στις παραλίες κ.α. ενώ με το ίδιο πνεύμα γίνεται και ο μελλοντικός σχεδιασμός σημαντικών έργων και μελετών όπως είναι αυτές που αφορούν το ανατολικό και δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, η θεμελίωση του κτιρίου της Κοινωνικής Μέριμνας, στο οποίο προβλέπονται ειδικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν νήπια με Αναπηρία καθώς και η ανάπλαση των υπολειπόμενων μεγάλων οδών του Ρεθύμνου όπως είναι πχ. η Κουρμούλη ώστε να μην υπάρχει δρόμος στο Ρέθυμνο που να μην είναι προσβάσιμος σε συμπολίτες κι επισκέπτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα. Στην πλειοψηφία τους τα προγραμματισμένα έργα έχουν ώριμες μελέτες και είναι έτοιμα ή έχουν ήδη ενταχθεί σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά Προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

Το σημείο στο οποίο ο Δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέντευξη του είναι η γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του Νομού μας ο οποίος είναι καλά οργανωμένος, εξαιρετικά δραστήριος και αποφασιστικός γι'' αυτό και κάθε δράση του Δήμου που τον αφορά γίνεται πάντοτε με τη συνδρομή, τις συμβουλές και τη συνεργασία των Μελών του.

Επιπλέον ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις διακρίσεις που έχει αποσπάσει ο Δήμος μας με κυρίαρχη τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιώσιμων Πόλεων όπου το Ρέθυμνο εκπροσωπεί τη χώρα μας σε επίπεδο μεσαίων και μεγάλων πόλεων, τη βράβευση από του τουριστικό κολοσσό της TUI ως πόλη που προσφέρει άριστες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στους ξένους επισκέπτες της κ.α.

 Η εκπομπή θα προβληθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τους παραγωγούς της ώστε να την παρακολουθήσουμε .

 

Από το Γραφείο Τύπου

24 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)