30/04/12, "Ημέρες Ρεθυμνου", Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ                   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ             ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

 

Ένας κύκλος εκδηλώσεων Πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας εγκαινιάζεται σήμερα στην πόλη μας, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο του Ρεθύμνου και στόχο να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και την πολιτιστική του παράδοση αξιοποιώντας , ως επί το πλείστον, το ντόπιο καλλιτεχνικό του δυναμικό.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Πόλης, που είναι και ο εμπνευστής και οργανωτής αυτής της πολυποίκιλης και ωφέλιμης δράσης, βρήκε αμέσως συμπαράσταση και ενεργή υποστήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Δήμο Ρεθύμνης, που ασπάστηκαν τη φιλοσοφία του εγχειρήματος και, με τη συνδρομή ενός σημαντικού αριθμού Φορέων της πόλης μας, κατάφεραν να υλοποιήσουνε ένα όνειρο που έχει διάρκεια, ποιότητα και πληρότητα και μπορεί ν’ αποκτήσει το χαρακτήρα θεσμού.

Είναι γεγονός πως, η φιλόδοξη αυτή παρέμβαση, δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε όλη της την έκταση χωρίς την ηθική και υλική υποστήριξη του «Γερακάρι Αγκάλη Homes”, την εταιρία που επιδεικνύει σταθερά μεγάλη ευαισθησία και συνδράμει κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί το Ρέθυμνο ένα ακόμη βήμα μπροστά.

 

Οι «Ημέρες Ρεθύμνου», όπως αποκαλείται αυτή η πολιτιστική διαδρομή που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου 2012, περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα εκδηλώσεων που ξεδιπλώνουν μια μακρά περίοδο ρεθυμνιώτικης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα σε κάθε μορφή

Τέχνης: Μουσική, Θέατρο, Ζωγραφική, Εικαστικά.

 

Κάθε μέρα και μια διαφορετική πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις και εξελίσσεται στα πιο όμορφα μνημεία της πόλης μας, αποκαλύπτοντας αβίαστα τις αθέατες πλευρές του Ρεθύμνου, τις δυνατότητες των κατοίκων του, τον ιστορικό της πλούτο, τις αξίες της και το πνεύμα συνεργασίας κι αλληλεγγύης που διέπει κάθε δράση της.

 Ο σχεδιασμός του Προγράμματος των εκδηλώσεων επικεντρώθηκε στους εξής βασικούς άξονες:

  •  Την ανάδειξη των ιστορικών και φυσικών μνημείων της πόλης μας και την ουσιαστική σύνδεσή τους με την καθημερινότητα μας
  • Την προβολή της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου που συνιστά τον κατεξοχήν κοινωνικό και τουριστικό προορισμό, τη βάση της εμπορικής δραστηριότητας και την πύλη εισόδου στον νομό μας,
  • Την τόνωση της εμπορικής και κυρίως της τουριστικής δραστηριότητας που μόλις ξεκινά, μέσα από την παροχή εναλλακτικών, ποικίλων και ποιοτικών προτάσεων ψυχαγωγίας, οι οποίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους κατοίκους κι επισκέπτες, σε μια χρονική συγκυρία που την καθορίζει η οικονομική δυσπραγία και ως εκ τούτου, η αδυναμία επένδυσης σε πολιτιστικές επιλογές.
  • Την αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και τη γνωριμία μας με γνωστούς καλλιτέχνες-δημιουργούς που κατάγονται από το Ρέθυμνο όπως είναι οι Γ. Κουμεντάκης, Ν. Πλατύραχος, Ν. Κατριτζιδάκης, Μ. Παπαδάκης, Φουντεδάκης, κ.λπ οι οποίοι και πλαισιώνονται από καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς προσδίδοντας χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας στις εκδηλώσεις και,
  • Την ενεργοποίηση ενός μεγάλου συνόλου των δημιουργικών φορέων της πόλης μας, σκοπός που εκπληρώθηκε αφού οι «Ημέρες Ρεθύμνου» αποτελούν προϊόν συνεργασίας και σύμπραξης των ακόλουθων φορέων και υπηρεσιών: Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρέθυμνου , Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου , Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής, Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου , Επιμελητήριο Ρεθύμνου , Αρχιτεκτονικός Σύλλογος Ρεθύμνου , 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ΚΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, «Μουσικός Καρπός», Δημοτική Φιλαρμονική Ρέθυμνου Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης, Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών, Κέντρο Τεχνών, Πολιτιστική Ομάδα Artiriα, Επιτροπή του Παλαιοντολογικού Μουσείου , το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ρεθύμνης.

 

Κι επειδή κάθε φιλόδοξη δράση πρέπει να έχει μελλοντική προοπτική, ο σχεδιασμός μας για την εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι, αφενός, η υποστήριξη της με κάθε δυνατό μέσο ώστε να εγκαθιδρυθεί ως θεσμός και να προστεθεί στο πολιτιστικό θησαυροφυλάκιο της πόλης μας και, αφετέρου, η διοργάνωσή της σε κατάλληλη περίοδο ώστε να μην συμπίπτει χρονικά- όπως φέτος- με την εξεταστική περίοδο των παιδιών μας αλλά να αποτελέσει ένα αυτοδύναμο πολιτιστικό γεγονός που θα εμπλουτίσει την καλλιτεχνική παρουσία της πόλης και θα ενταχθεί στα πολιτιστικά της δρώμενα, δημιουργώντας ένα ενιαίο, συμπαγές και δυνατό σύνολο με τις υπόλοιπες πολιτιστικές δράσεις της θερινής περιόδου, προκειμένου αυτή να επιμηκυνθεί σε διάρκεια και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο σε ποιότητα και ποικιλία.

 

Ελπίζουμε οι «Ημέρες Ρεθύμνου» να σηματοδοτήσουν την απαρχή για ακόμη καλύτερες ημέρες, αυτές που μόνο ο Πολιτισμός, η διάθεση για συνεργασία, η αγάπη για την πόλη και η αισιοδοξία για το μέλλον που εμείς θα καθορίσουμε με τις επιλογές και τις πράξεις μας, μπορούν να εγγυηθούν.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Δευτερα 30 Απριλίου

Εγκαίνια εκθεσης φωτογραφιας για την παλια πολη με τίτλο: “Ρέθυμνο, μια φωτογραφική διαδρομή στην Παλιά Πόλη”.

Χώρος : Σπίτι του Πολιτισμού

Ώρα :20:00

 

Τετάρτη 2 Μαϊου

Εγκαινια εκθεσης του εικαστικού Θράφια με τίτλο “Σκιές”

“Σκιές“ ονομάζει ο Θράφια την σειρά από ζωγραφιές, φτιαγμένες στο Βερολίνο με σκόνες χρώμα αλλά και μέταλλα, πάνω σε χαρτί. Με 16 έργα συμμετέχει εκθέτοντας στο Οθωμανικό τζαμί στην παλιά πόλη για τις ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Πρόκειται για απεικονίσεις ονειρικών σωμάτων, κορμός, μονόλιθος, βαρκάρης, ασκός, πουλί, που μοιάζουν να είναι κομμάτια από φυσικό τοπίο. Αιωρούμενα κυκλικά στις αψίδες ψηλότερα από τον θεατή, αντανακλούν την μεταφυσική αύρα του χώρου και παραπέμπουν σε φιλοσοφικές σκέψεις.

Χώρος: Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

Ώρα: 20:00

 

Τετάρτη 9 Μαίου

Εγκαίνια Εκθεσης «Χάρτες και Γκραβούρες για το Ρέθυμνο και την Κρήτη»

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από πρωτότυπους χάρτες και γκραβούρες της Κρήτης , του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής και είναι ως επί το πλείστον βασισμένη στις συλλογές των Αλεφαντινού Μίνου και Τσατσαρώνη Παναγιώτη

Χώρος : Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας

Ώρα :20:00

 

Πέμπτη 10 Μαϊου

Εγκαινια έκθεσης εικαστικων με θέμα την παλιά πόλη

Χώρος : Άγιος Φραγκισκος και Κεντρο Τεχνων

Ώρα: 20:00

 

Συναυλία trio Daulute

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μια ξεχωριστή πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού προσεγγίζουν τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, του Αιγαίου και της Μικρά Ασίας, όπως επίσης αντλούν θέματα και από άλλες μουσικές παραδόσεις.

Με αφετηρία την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, οι τρεις μουσικοί αναπτύσσουν ένα δυναμικό και εναλλακτικό μουσικό στυλ. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης αναβιώνει τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα / τσαμπούνα), ενώ προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες

παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, ινδικό bansuri). Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο αναπτύσσοντας την τεχνική του. Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του Αιγιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ ενσωματώνει κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, frame drumς από τη Μέση Ανατολή).

Χώρος : Είσοδος Τούρκικου Σχολείου

Ώρα: 21:30

 

Παρασκευή 11 Μαϊου

Συναυλια Ross Daly και Σπυριδουλα Τουτουδακη, Βασιλης Σταυρακακης - Αφιέρωμα στους Πρωτομάστορες

Χώρος: Πλατεια Νομαρχίας

Ώρα: 21:00

 

Σάββατο 12 Μαϊου

Έλλη Πασπαλά και Τάκης Φαραζής - συναυλία για πιανο και φωνη

Μια απρόβλεπτη μουσική έκπληξη από την Έλλη Πασπαλά και τον Τάκη Φαραζή που μας ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο που γνωρίζουν κι αγαπούν πολύ. Τον κόσμο του ερωτικού τραγουδιού, αναβιώνοντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής ταγμένης στο όνειρο του σήμερα.

Άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε εκρηκτική, η Έλλη Πασπαλα μάς ξυπνάει αναμνήσεις από έρωτες που ζήσαμε και ζούμε και μαζί με τον δεξιοτέχνη της τζαζ Τάκη Φαραζή στο πιάνο, μας προκαλούν συνεχώς να θέλουμε να λικνιστούμε στους ρυθμούς των τραγουδιών του Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Βαν Μόρισον αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι, Στ. Ξαρχάκου, Σταμ. Κραουνάκη, Π.Καλαντζόπουλου, κ.α

Χώρος : Ωδείο Νερατζε

Ώρα : 21:00

 

Κυριακή 13 Μαϊου

Ο “Μουσικός Καρπός ” παρουσιάζει «Μουσικος διάλογος με τρεις τρομπετες και ένα πιανο»

Ένας μουσικος διάλογος με τρεις τρομπετες και ένα πιανο που δε διστάζουν να πειραματιστούν από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι την σημερινή εποχή. Την εκδήλωση οργανώνει η μη κερδοκοπική εταιρεία “Μουσικός Καρπός”. Η Πολιτιστική Εταιρεία “Μουσικός Καρπός” συνεχίζοντας κι αναπτύσσοντας τις δράσεις της με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή της πόλης μας, συνεχίζει την οργάνωση συναυλιών που στοχεύουν να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει ερμηνευτές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και ανθρώπους που έχουν το όραμα της δημιουργίας. Η μουσική είναι ο πιο επικοδομητιικός τρόπος για να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και με διαφορετική Μουσική Παιδεία.

Βασιζόμενοι σε αυτό σχεδιάσαν την εκδήλωση με συντελεστές: Τρομπέτα: Κυριακή Ανωμεριανάκη, Γιάννης Φουντεδάκης, Αντώνιος Μαυράκης, Πιάνο: Χρύσα Γρένδα.

Χώρος : Ωδείο Νερατζε

Ώρα : 20:00

 

Δευτερα 14 Μαϊου

Ημερίδα για την Παλια πόλη - βράβευση Χρίστου Μακρή

Χώρος : Ωδείο Ρεθύμνου (Νερατζέ Τζαμί)

Ώρα :19:00

 

Τετάρτη 16 Μαΐου

Συναυλια τζαζ των BELLEVILLE

H σκοτεινή λοιπόν ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολέμου, η μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, οι λεπτές πινελιές χιούμορ, συνοδεύουν αισθητικά το μουσικό τους ταξίδι.

Οι μουσικές τους επιρροές ξεκινούν από την jazz και την blues, το swing του μεσοπολέμου, την μουσική για το θέατρο. Οι Belleville, ξεκινούν το ταξίδι τους προσεγγίζοντας διασκευές αγαπημένων καλλιτεχνών με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και ήχο. Πιστεύοντας πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό..

Χώρος: Κρήνη Rimondi

Ώρα: 21:00

 

Πέμπτη 17 Μαΐου

Παράσταση Παιδικού Θεάτρου «Ο γάτος που έμαθε σε ένα γλάρο να πετά» του Χιλιανού συγγραφέα Luis Sepulveda σε παραγωγή ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Χώρος: Πλατεία Μητροπόλεως

Ώρα: 20:30

 

Παρασκευή 18 Μαΐου

«Εγκαινια εκθεσης του Δημητρη Χαλκιαδακη, " Άνθρωποι στη σκιά των Μνημείων

Η έκθεση οργανώνεται για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012 σε συνεργασία με την, η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και τον Συλλόγο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

 

Συναυλια Αχιλλεα Περσιδη

 

O Αχιλλέας Περσίδης, ιδρυτικό μέλος του οργανικού συνόλου “Νότιος Ήχος”, σε κομμάτια από την δισκογραφική πορεία του συγκροτήματος, σε νέες συνθέσεις, σε κομμάτια για την κλασική ισπανική κιθάρα και συνθέσεις για το λαούτο από τον δημώδη χώρο.

Με προσωπικό ύφος σύνθεσης και παιξίματος, όπως επίσης και προσωπικά ανοιχτά κουρδίσματα, δίνει στην κιθάρα ιδιαίτερο ύφος.

Χώρος: Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

Ώρα: 21:30

 

Σάββατο 19 Μαΐου

«Το χρώμα του ήχου είναι λευκό» - Συναυλία Γιωργου Κουμεντακη και βράβευση του απο το Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου.

Ο Guido de Flaviis στο σαξόφωνο, ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο bajan και o Γεράσιμος Τσαγκαράκης στα κρουστά θα παίξουν μουσική των συνθετών: Γιώργου Κουμεντάκη, Γιώργου Κυριακάκη, Astor Piazzolla, Markus Leoson, Gert Mortensen, Gauthreux, Eckhard Kopetzki, Chick Corea, Vlasov και J.S.Bach. Το πρόγραμμα επέλεξε και επιμελήθηκε ο Γ. Κουμεντάκης

Χώρος : Τζαμί Ιμπραημ Χαν

Ώρα :21:00

Σε συνεργασία με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου

 

Κυριακή 20 Μαΐου

Βραδιά πολιτισμού - Ο “Μουσικός Καρπός ” παρουσιάζει “Το Χάρτινο Καράβι του Νότη Μαυρουδή” - Συναυλία με την Παιδική - Νεανική Χορωδία του “Μουσικού Καρπού”. Συμμετέχει 8μελές Μουσικό Σχήμα.

Η Πολιτιστική Εταιρεία «Μουσικός Καρπός» συνεχίζοντας κι αναπτύσσοντας τις δράσεις της με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή τις πόλης μας, συνεχίζει να διοργανώνει συναυλίες που στοχεύουν να φέρουν κοντά το κοινό της πόλης με ερμηνευτές, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και ανθρώπους που δημιουργούν μέσα από την δουλειά τους.

Χώρος: Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Ώρα : 20:30

 

Δευτέρα 21 Μαΐου

Συναυλια της Κορίνας Λεγακη και των Οutward Βound

Η Κορίνα Λεγάκη θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Με την ερμηνεία της, θα μας ταξιδέψει σε διάφορες χώρες του κόσμου με σταθμούς συνθέσεις των Kurt Weill, Nicola Piovanni, Astor Piazzolla, Dimitri Tiomkin κ.ά., με τελικό σταθμό την Ελλάδα και τις συνθέσεις των Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον λόγο της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, καθώς και συνθέσεις από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Χορός με τη Βροχή» αλλά και τα νέα της τραγούδια σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και στίχους Μιχάλη Γκανά.

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της αυτό, δύο από τα μέλη του συγκροτήματος Outward Bound (Δημήτρης Νεονάκης - κιθάρα, Αντώνης Τσικανδηλάκης – πιάνο), των οποίων ο τελευταίος δίσκος «The path» ήταν στους 10 προτεινόμενους νέους δίσκους σ’ ένα από τα πιο σημαντικά περιοδικά στο χώρο της μουσικής, το «New York City Jazz Record».

Μαζί τους ο Γιώργος Ζαμπακάς στα τύμπανα και ο Γιώργος Παπαϊωάννου στο βιολί.

Χώρος : Τζαμί Καρά-Μουσά

Ώρα :21:30

 

Τετάρτη 23 Μαΐου

Τσαουσάκη Ελενη - Συναυλία Άρπας

Ένα μουσικό ταξίδι με μέσο την κέλτικη και την μεγάλη ορχηστική άρπα με πεντάλ. Από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα η άρπα κάνει το δική της ηχοχρωματική διαδρομή μέσα από το πρίσμα του υστερο-ρομαντισμού, ιμπρεσιονισμού, γαλλικού νεοκλασικισμού για να φτάσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ένα ρεσιτάλ όπου, μέσα από λιτές αρμονίες και παραδοσιακές κέλτικες μελωδίες, αιθέρια αρπίσματα και glissandi, και σύγχρονες τεχνικές, ξετυλίγονται οι ηχητικές και τεχνικές δυνατότητες του οργάνου.

Χώρος :Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας

Ώρα : 21:30

 

Εγκαίνια Έκθεσης των εικαστικών Νίκος Αλεξίου και Γιώργος Γυπαράκης

Οργάνωση : Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Χώρος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Ωρα:20:00

 

Παρασκευή 25 Μαΐου

Μουσική παράσταση του Trio Modern Jazz “M.O.T.He - Βαγγέλης Τσινάς , Ηλίας Πανταζής , Μανόλης Παπαδάκης”

Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ατμοσφαιρικής σύγχρονης jazz μέσα από θέματα των Brubec, Coltraine, Evans, ακόμη και σε παραλλαγές αλλά και εντελώς προσωπικά θέματα κι επεξεργασίες του trio, οπού ο ακροατής γίνεται συμμέτοχος και συνοδοιπόρος

Σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Χώρος : Εικαστικός Παιδότοπος

Ώρα : 21:00

 

Σάββατο 26 Μαΐου

Συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα και του Παναγιώτη Τσεβά «ΡΕΖΙΤΑΛ»

Η Μάρθα Φριντζήλα με τον Παναγιώτη Τσεβά γνωρίζονται δεκάξι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα έχουν τραγουδήσει χίλια οχτακόσια τριάντα έξι τραγούδια. Επέλεξαν τα πιο αγαπημένα τους και τα παρουσιάζουν στο κοινό με αλφαβητική σειρά. Μια παράσταση για μια φωνή κι ένα όργανο σε μια μελωδική αλφαβήτα που ταξιδεύει στις εποχές και στους τόπους και μας υπενθυμίζει πως όσο υπάρχουν τα τραγούδια κανείς δεν είναι μόνος του.

Τραγούδια σαν μονόπρακτα, σαν προσευχές, σαν τα παράπονα των φίλων, σαν καλαμπούρια, σαν διαμαρτυρίες, σαν αλήθεια.

Χώρος: Πλατεία Μικρασιατών

Ώρα : 21:00

 

Κυριακή 27 Μαΐου

Ο “Μουσικός Καρπός ” παρουσιάζει τους CRETA BRASS

Το συγκρότημα «Creta Brass» είναι ένα κουιντέτο χάλκινων πνευστών, που δημιουργήθηκε το 2005. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο μουσικό χώρο και μεγάλη δραστηριότητα στη μουσική δωματίου για χάλκινα πνευστά.

Έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες , παρουσιάζοντας γνωστές μελωδίες από το ευρωπαϊκό ρεπερτόριο της Αναγέννησης, Μπαρόκ, Κλασικής, jazz, του κινηματογράφου, της σύγχρονης και ελληνικής εποχής.

Αποτελείται από τους: Αντώνη Μαυράκη (τρομπέτα), Δέσποινα Σκανδαλάκη (τρομπέτα), Χριστ Ρίνο (κόρνο), Μανώλης Σφακιανάκης (τρομπόνι), Χαράλαμπος Πάλιος (τούμπα)

Χώρος : Ενετικό Λιμάνι

Ώρα :20:30

 

Τρίτη 29 Μαΐου

Διπλή Συναυλία

Α) Συναυλία Λαούτων Ζυγιά

Δύο μουσικοί συμπράττουν για να δημιουργήσουν μία ζυγιά με λαούτα. Ο Στέλιος Συκάκης και ο Δημήτρης Σιδερής επιχειρούν να αναδείξουν το κρητικό λαούτο ως σολιστικό όργανο,ακολουθώντας την μέχρι σήμερα διαμορφωμένη τεχνική και εξελίσσοντας την, με αφετηρία ρεπερτόριο των πρωτομαστόρων της κρητικής μουσικής. Δια μέσου της ενορχήστρωσης και της δημιουργικής εκμετάλλευσης του πλούσιου ηχητικού εύρους των κρητικών λαούτων προκύπτει ένα ιδιαίτερο μουσικό “χρώμα”.

 

Β)Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης με τον Δημήτρη Στεφανάκη και την Μαρίτζια Κατσούνα σε μια μουσική παράσταση όπου θα παρουσιάσουν κομμάτια από την νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Μαυρομανωλάκη που θα κυκλοφορήσει σύντομα καθώς και επιλογές από τις παραδόσεις όλης της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της μεσογείου καθώς επίσης και την σύγχρονη μουσική σκηνή.

Χώρος : Εικαστικός Παιδότοπος

Ώρα :21:00

 

Τετάρτη 30 Μαΐου

Συναυλία των Pass…a tempo

Οι Pass...a tempo επιλέγουν το ρεπερτόριό τους από την ελληνική παράδοση και από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς παλιούς και αγαπημένους, με μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία, αλλά και νεότερους μουσικούς ή μουσικά σχήματα, με αξιόλογη παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής.

Τα μέλη του σχήματος είναι οι: Χρυσός Καβούνης (κιθάρα, φωνή), Δημήτρης Καζιάλες (κιθάρα, charango,φωνή), Χρήστος Κοκόρας (φλάουτο), Ελένη Περπιράκη (πιάνο, κρουστά, φωνή) και Κατερίνα Χριστουλάκη (ακορντεόν, φωνή).

Χώρος :Τζαμί Καρά-Μουσά

Ώρα : 21:00

 

Πέμπτη 31 Μαΐου

Συναυλία Νίκος Πλατύραχος ΟΝΕΙΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΟΝΕΙΡΟΓΡΑΦΙΑ είναι μία πολύχρωμη, ατμοσφαιρική μουσική παράσταση, που βασίζεται στην πρόσφατη, ομώνυμη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Πλατύραχου. Ο συνθέτης την πλαισιώνει ξεκινώντας από τα έργα του «Σεπτέμβριος» και το «Από την αυτοκρατορία των σκιών», περιπλανάται μαζί με το κουαρτέττο του σε μουσικές του κινηματογράφου, του θεάτρου, σε απόηχους του μεσοπολέμου, σε ρεμπέτικα και σε άλλες κρυμμένες, αποπλανητικές μελωδίες και όλα αυτά μέσα σε ένα μυσταγωγικό, υποβλητικό κλίμα, που εμπλουτίζεται από τη ζεστή και αισθαντική φωνή του Κώστα Βασιλιάγκου.

 

Οι μουσικοί:

Bιβή Γκέκα : Mαντολίνο Ανδρέας Στεργίου : Κιθάρα

Γιάννης Tουλής : Bιολοντσέλλο Nίκος Πλατύραχος : Πιάνο

 

Εικαστική δημιουργία πολυμέσων: Ελένη Αγγελίδου

Χώρος :Ενετικός Φάρος

Ώρα :21:00

 

Παρασκευή 1 Ιουνίου

Συναυλία Μάνος Παπαδάκης

Η μουσική πρόταση του Μάνου Παπαδάκη έρχεται να συνδυάσει τον σύγχρονο ήχο με παραδοσιακά ακούσματα μέσα από έντονα βιωματικά , βιογραφικά , εσωτερικά τραγούδια που θέλουν να ξυπνήσουν τα στοιχειά των μύθων, των θρύλων της νέας ελληνικής μουσικής μαγείας ,μέσα σε μια διονυσιακή ατμόσφαιρα , σε ένα μυστικό δείπνο .Παλιά και νέα τραγούδια συγκροτούν ένα δεμένο πρόγραμμα με μουσικές εξάρσεις και πρωτότυπες εκτελέσεις από τους εκπληκτικούς και πολύ γνωστούς μουσικούς που απαρτίζουν το συγκρότημά του , πράγμα που κάνει τις παραστάσεις του, αξιοπρόσεκτες και ιδιαίτερες για τους θεατές κάθε ηλικίας που σίγουρα θα δεθούν με τις εξαιρετικές ερμηνείες των τραγουδιών

Χώρος: Παραλιακή Λεωφόρος (πρώην Λαβύρινθος)

Ώρα: 21:00

 

Σάββατο 02 Ιουνίου

Ανοιξιάτικη παραλλαγή 2...

για φλάουτο και jazz piano trio από τους Baroque & blue ensemble,

Σύνολο μουσικής δωματίου,

Νίκος Κατριτζιδάκης, φλάουτο

Βύνη Φούντα, πιάνο

Γιάννης Χαρμπίλας, ηλεκτρικό μπάσο

Γιάννης Λελούδας, ντραμς

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2009 και παρουσίασε στο Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα, το Μάιο 2009, την παράσταση «το Βόδι στη Στέγη και άλλες …καθημερινές ιστορίες», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Darius Milhaud, με ταυτόχρονη προβολή ασπρόμαυρων ταινιών μικρού μήκους του Georges Melies.

(επίσης στα εγκαίνια του Διεθνούς Φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Ολυμπίας, Νοέμβριος 2009, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Δήμου Π. Ψυχικού , Φεβρουάριος 2010).

…ασχολήθηκε με τη Jazz της δεκαετίας 1930, 1940 και με τη μουσική του Bill Evans, χρησιμοποιώντας πρωτότυπες παρτιτούρες γραμμένες από τους συνθέτες, με στόχο περισσότερο την ερμηνεία και όχι στον αυτοσχεδιασμό (Φεστιβάλ τζαζ και ροκ μουσικής Δήμου Νίκαιας, Οκτώβριος 2010,Παγκόσμια μέρα μουσικής Ιούνιος 2011).

… η μίξη και γιατί όχι η αντιπαράθεση των φυσικών ηχοχρωμάτων με τον ηλεκτρικό, ενισχυμένο ήχο,

… η διαλεκτική σχέση που μπορεί να έχει η μουσική με το λόγο και την εικόνα,

…τα έργα που σαν αφετηρία έχουν την κλασσικότροπη παράδοση αλλά επεκτείνονται σε πιο σύγχρονα ακούσματα,

είναι από τα βασικά θέματα που τους απασχολούν…και γύρω από τα οποία κινούνται.

Χώρος : Ωδείο Νερατζέ

Ώρα :21:00

 

Σημειώνεται ακόμη πως κάθε Τρίτη στις 20:15 το βράδυ, από τις 08/05 έως και το τέλος του Μάη, θα γίνονται προβολές παιδικών ταινιών, στο θεατράκι της πλατείας Μικρασιατών

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

20 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)