23/10/2012, ΔΤ για την Εβδομάδα Εκδηλώσεων στο Στρασβούργο

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                                Ρέθυμνο 23 Οκτωβρίου 2012

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Ρέθυμνο βρίσκεται από χθες στην καρδιά του Στρασβούργου. Τη Ρεθεμνιώτικη αποστολή συνοδεύουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιακουμάκης Γιωργος και η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κα Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη. Στην αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι Συλλόγων και Παραγωγών του Ρεθύμνου, καλλιτέχνες και παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

Το πρωϊ της Δευτέρας, εγκαινιάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κεντρικής Πλατείας Κλεμπέρ του Στρασβούργου, η Εκθεση των Κρητικών Προϊόντων. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων ανέφερε τα εξής: 

 

"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Στρασβούργου

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Το Ρέθυμνο είναι σήμερα εδώ χάρη σε σας.

Σας ευχαριστούμε για την ευγενική σας πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία σας, η οποία αποδεικνύει πως ο Δήμος Στρασβούργου διαθέτει και την κρίση αλλά και τη δύναμη να δει πίσω από τα φαινόμενα και να στηρίξει δεσμούς Φιλίας, Αλληλεγγύης, Αλληλοσεβασμού και Ειρηνικής Συνύπαρξης.

Αυτά είναι και τα δομικά στοιχεία που διέπουν τη σχέση των Δήμων μας που ξεκίνησε το 2008 όταν εγκαινιάσαμε μαζί την Εικαστική Έκθεση η οποία διοργανώθηκε με τη συνδρομή του Apollonia Art Excanges και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με έργα Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής του Καλλιτέχνη σας Ρεϊμοντ Εμιλ Βαϊντελιχ.

 Σήμερα 5 χρόνια μετά και αφού μεσολάβησε μια εξαιρετικά εποικοδομητική περίοδος προσωπικών επαφών που υποστηρίχθηκαν με πίστη τόσο από το Δήμαρχο Στρασβούργου κ. Ρολαντ Ραις και τους εξαίρετους συνεργάτες του όσο και από το Δήμο Ρεθύμνης και τις πολιτιστικές δομές του, βρισκόμαστε εδώ στην πόλη σας.

 Η καρδιά της Ευρώπης, η πόλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το σταυροδρόμι των λαών και του εμπορίου και ο τόπος με την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, το Στρασβούργο, ανοίγει διάπλατα τις πύλες του για να υποδεχθεί το Ρέθυμνο, ως τιμώμενη πόλη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος e-cite.

Σας ευχαριστούμε λοιπόν που προσκαλέσατε εμάς και τους επισκέπτες μας και μας δίδετε αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να γνωριστούμε με τους δημότες του Στρασβούργου, να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε κοινούς στόχους και οράματα και να μεταφέρουμε, όσο μπορούμε, σε ολόκληρη την Ευρώπη, την αληθινή εικόνα της χώρας μας.

 Είμαστε εδώ λοιπόν, για να σας καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη γενναιοδωρία σας και τη φιλία μας, για να σας προσκαλέσουμε να γνωρίσετε μέσα από τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Επιστήμη, την Παράδοση, τα προϊόντα και τη γαστρονομία μας, τις τέχνες μας, παραδοσιακές και σύγχρονες, την ίδια της ψυχή των ανθρώπων μας και για να σας παρουσιάσουμε τους άξονες στους οποίους στηρίζεται το Παρόν της χώρας μας της Ελλάδας, του νησιού μας, της Κρήτης και της πόλης μας του Ρεθύμνου.

Ένα Παρόν που εντέχνως έχει προβληθεί σε όλη την Ευρώπη από ύποπτα κερδοσκοπικά κέντρα, διαστρεβλωμένο, ανοίκειο με τη δική μας πραγματικότητα έτσι όπως τη βιώνουμε στη σύγχρονη Ελλάδα που πάντοτε πορεύεται επιλέγοντας τα σοφά μονοπάτια των προγόνων μας χωρίς όμως να αγνοεί τις σύγχρονες επιταγές και ανάγκες.

 Σε αυτή την πολυθεματική Έκθεση λοιπόν:

 θα γνωρίσετε το Παρελθόν μας μέσα από τις παρουσιάσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών και ευρημάτων από δικούς μας επιστήμονες, και το Παρόν μας, μέσα από τους σημαντικότερους θεσμούς και φορείς του Ρεθύμνου που συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση : την Εκκλησία μας που πάντοτε είναι παρούσα, αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε κοινωνικό – ανθρωπιστικό έργο, το Πανεπιστήμιο μας και τα Τεχνολογικά μας Ιδρύματα που έχουν να επιδείξουν υψηλες τεχνολογικές κατακτήσεις και έρευνες, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο μας,

 Θα απολαύσετε δείγματα της φημισμένης κρητικής διατροφής που διακρίνεται για τις ευεργετικές της επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό,

 θα βιώσετε με τους τεχνίτες μας που κουβαλούν στα γονίδια τους

την αξιοσύνη, την εφευρετικότητα την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα των Μινωϊτών προγόνων τους,

 θα ανακαλύψετε τις πολλαπλές δυνατότητες και τις ανθρωποκεντρικές υποδομές ενός τόπου που μπορεί να σας φιλοξενήσει με ασφάλεια, ευπρέπεια, επάρκεια και σεβασμό είτε ως τόπος των διακοπών σας, είτε ως επαγγελματικός προορισμός είτε ως επενδυτικός πυρήνας που διαθέτει πλούτο εσωτερικό και εξωτερικό, με άξιους επιστήμονες που υπηρετούν τον άνθρωπο και τη Ζωή.

 θα χαλαρώσετε με τους ήχους της κρητικής λύρας και θα που επί αιώνες διαλαλεί την ιδιομορφία του κρητικού ψυχισμού και θα μάθετε βήματα από χορούς που μιλούν κατ΄ ευθείαν στη ψυχή.

 Για μας αγαπητοί φίλοι, η Έκθεση αυτή έχει ένα ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα: Πρωτίστως, ασφαλώς και συνιστά επιβεβαίωση της αταλάντευτης πρόθεσής μας να στηρίξουμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των πόλεων μας, από τις οποίες αναμφίβολα θα προκύψουν σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Η οδός που επιλέξαμε για να συμπορευτούμε είναι κυρίως ο Πολιτισμός, που συνιστά για μας την πιο στέρεη γέφυρα επικοινωνίας. Αυτή είναι μία άποψη που τη συμμεριζόμαστε από κοινού με το Δήμαρχο σας, ο οποίος στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ρέθυμνο 2 χρόνια πριν είχε δηλώσει πως «Αν θα χρειαζόταν να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη από την αρχή θα έπρεπε να βάλουμε τα θεμέλια του νέου οικοδομήματος στον Πολιτισμό και όχι στην Οικονομία».

 Εκεί ακριβώς έγκειται και ο συμβολισμός της δικής μας παρουσίας εδώ αγαπητοί φίλοι. Είμαστε εδώ σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, έχοντας πλήρη επίγνωση των λαθών μας αλλά και της βεβαιότητας ότι η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος για να αποκαλυφθεί η ευρωπαϊκή κρίση.

Θα είμαστε ευτυχείς αν, φεύγοντας από τη φιλόξενη πόλη σας έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, όχι σε σας γιατί έχετε αποδείξει τα φιλελληνικά σας αισθήματα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη, ότι παραμένουμε δυνατοί και ότι προσδοκούμε από την Ευρώπη να αποδείξει ότι όχι μόνο κατανοεί την λέξη “Ευρωπαίος” που είναι ελληνικής καταγωγής και σημαίνει “ο άνθρωπος που έχει ευρεία αντίληψη” αλλά ότι είναι σε θέση και να την υποστηρίξει ως έννοια και στην πρακτική της εφαρμογή.

 Αυτή την έννοια που εσείς Κύριε Δήμαρχε και οι συνεργάτες σας τιμάτε, θα θέλαμε να τη δούμε να αποκτά υπόσταση στον τρόπο που οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν την Ελλάδα, μια χώρα, η οποία έχει υποβληθεί σε μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκή χώρα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό.

Αυτό που διεκδικούμε και αξίζουμε είναι ο Σεβασμός προς την Ελλάδα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της, οι οποίοι παρά τις συνθήκες συνεχίζουν με υπομονή, επιμονή κι εργατικότητα να αγωνίζονται για την πρόοδο.

 Με αυτό το πνεύμα και αυτή την ευγενή επιδίωξη, σας παρουσιάζουμε αυτούσια στοιχεία της Ιστορίας μας, γνωρίζοντας προκαταβολικά πως θα τα ερμηνεύσετε ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και σας προσκαλούμε να βαδίσουμε μαζί σε αυτή την πολιτιστική αναδρομή η οποία πιστεύουμε θ'' αποτελέσει τη βάση της βαθύτερης γνωριμίας μας. Τον άξονα όμως της ουσιαστικής γνωριμίας μας θα τον θεμελιώσουμε στο Παρόν, στην αλήθεια που εκπορεύεται από την καθημερινότητα μας στην Ελλάδα και την Κρήτη, η οποία είμαι βέβαιος ότι απέχει από την εικόνα που εσείς έχετε σχηματίσει από τα διφορούμενα μηνύματα που λαμβάνεται εδώ στην καρδιά της Ευρώπης.

 Καλούμε λοιπόν, ως πρεσβευτές της χώρας μας, όλη την Ευρώπη, να γνωρίσει την πραγματικότητα της Ελλάδας, την οποία προσπαθούμε μέσα από την εκδήλωση να σας τη μεταφέρουμε όσο ο δυνατόν πιο πιστά, πιο αντικειμενικά, πιο έντιμα.

 Κάναμε ότι μπορούσαμε για να καταφέρουμε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, να σας μεταγγίσουμε το πάθος μας για ζωή και δημιουργία, να σας κοινοποιήσουμε την αληθινή μας ταυτότητα που αδικείται βάναυσα από τις ετικέτες που αυθαιρέτως και αδίκως μας επέβαλλαν.

  Αγαπητοί Φίλοι,

 είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να φύγουμε πλουσιότεροι σε εμπειρίες και με τη βεβαιότητα, ως πολύτιμο λάφυρο στις αποσκευές μας, ότι κερδίσαμε νέους φίλους και το Σεβασμό τους.

 Σας καλωσορίζουμε λοιπόν σε αυτή την πολυθεματική Έκθεση που φέρει το άρωμα από τα βότανα της Κρήτης, τη θαλασσινή αύρα του κρητικού πελάγους, τους ήχους και τους στίχους που μιλούν για την κρητική ψυχή, τις γεύσεις που σμιλεύουν το σώμα και τις ιδέες που τροφοδοτούν τη σκέψη του Κρητικού και σας καλούμε σε μια δίκαιη ανταλλαγή: να μάθουμε από σας ότι πιο όμορφο και υγιές έχετε να μας διδάξετε για το δικό σας πολιτισμό, τρόπο σκέψης και ζωής και να λάβετε από μας ότι καλύτερο έχουμε να σας προσφέρουμε όπως κάνουμε και στον τόπο μας όταν σμίγουμε με φίλους.

 Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για αυτή τη δυνατότητα ανάδειξης της πολύπλευρης δυναμικής του τόπου μας που με τόση ευαισθησία κι ευγένεια μας παρέχετε κι ελπίζουμε πραγματικά να δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να σας την ανταποδώσουμε όποτε θελήσετε να επισκεφθείτε το Ρέθυμνο και την Κρήτη είτε επισήμως ως Δήμος είτε ανεπίσημα ως επισκέπτες που επέλεξαν το Ρέθυμνο για τις διακοπές τους. Οι πόρτες της πόλης μας και της καρδιά μας θα είναι πάντα ανοιχτές για σας.

Σας ευχαριστώ πολύ."

 

20 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)