14/11/14, ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: πρώτος σταθμός το Ρέθυμνο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: πρώτος σταθμός το Ρέθυμνο!

Από την πόλη του Ρεθύμνου ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, της πρωτοβουλίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εστιάζει στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 18-21 Νοεμβρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους πολίτες και παράλληλα  να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της 4ημερης επίσκεψής του στο Ρέθυμνο, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιήσει, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε 1.000 περίπου μαθητές του Δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου. Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις θα έχουν χαρακτήρα διαδραστικό, που ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή των μαθητών και θα συνοδεύεται από διανομή ειδικά σχεδιασμένων Φύλλων Εργασίας αλλά και εγκατάσταση μειωτήρων ροής νερού για την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τα θέματα των υδατικών πόρων και τη διερεύνηση πρακτικών για την ορθολογική χρήση τους.

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης δε θα περιοριστούν εντός των σχολικών «τειχών», αλλά θα επεκταθούν και σε κεντρικό σημείο του Ρεθύμνου, όπου θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωσή τους.

Παράλληλα, το διάστημα 19-21 Νοεμβρίου θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακούν ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑΡ, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι τοπικοί φορείς. Οι εν λόγω δράσεις θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στο Ρέθυμνο, καθώς και  την προετοιμασία δια-δραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί σε  δεύτερο χρόνο, για την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στην πόλη.

Τέλος, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συμμετάσχει στην 26η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που θα πραγματοποιηθεί 20 και 21 Νοεμβρίου στο Ωδείο Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα επιχειρηθεί η διάχυση του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, τόσο μέσω της επίσημης παρουσίασής του στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όσο και μέσα από δράσεις ενημέρωσης των συμμετεχόντων (διανομή σχετικού υλικού κ.λπ.).

 

Περισσότερες πληροφορίες

Λουκία Καλαϊτζή

Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS 

press@medsos.gr 2108228795 

 

 

Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου

 

Διαφημιστικό Σποτ

21 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)